Heb je nou al een vriend? – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Geplaatst op 19 maart 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Heb je nou al een vriend? – Marie Lotte Hagen en Nydia van VoorthuizenHeb je nou al een vriend? door Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen
Ook door deze auteur: Damn, honey
Uitgever: Blossom Books | Oktober 2019
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 283
ISBN: 9789463491822
Uitgave: Luisterboek
Goodreads
four-stars

'Heb je nou al een vriend?' is misschien wel de meest gehoorde vraag op familiefeestjes. Voor iedereen die 'm zat is, komen de schrijfsters van Damn, Honey! to the rescue. En het zouden Marie Lotte en Nydia niet zijn als ze ook niet nog 49 andere vragen en opmerkingen op humoristische en gevatte manier voor je beantwoorden, van 'Ben je ongesteld, of zo?' tot 'Draaf je niet een beetje door met dat feministische gedoe?'.

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven vorig jaar landelijke bekendheid met hun Instagramstory's als reactie op het boek van Jamie Li. Hun daaropvolgende pamflet Damn, honey! was een groot succes en in hun goedbeluisterde podcast geven ze toegankelijk, eerlijk en grappig feministisch commentaar op actuele zaken.

Een tijdje terug moest ik naar de oogarts. En omdat mijn moeder niet meekon en ik dus 2 keer een half uur op een bus moest wachten én van die ellendige druppels had waardoor ik geen drol zag. Een fantastisch excuus om een luisterboek op te zetten en aangezien ik even geen zin had in een lang verhaal, besloot ik te kiezen voor het feministische boek Heb je nou al een vriend?. Ik ben dol op de meiden van Damn, honey en hun inzet voor gelijkheid en dus kon het haast niet anders dan een aantal uur heerlijk genieten worden.

Heb je nou al een vriend is langer dan hun feministisch pamflet en ze bespreken in dit boek allerlei zaken waar een vrouw maar mee kan dealen. En dan niet alleen vrouwenzaken als de ongelijke loonkloof en het feit dat er nog steeds een menstruatietaboe heerst, maar ook zaken als discriminatie, racisme, validisme en nog veel meer. Zaken die er echt toe doen en waar deze meiden je bij zullen helpen om een passend antwoord te geven.

Ik vond het een heel erg leerzaam boek. Ook ik maak nog fouten die ik graag wil rechtzetten. Ik wil leren. En ik wil doen! En weten hoe je er met een aantal thema’s om kunt gaan. Er zat naast een educatieve noot ook een herkenbaar stuk in het boek. Vorig jaar wees ik een van mijn ooms erop dat ik zijn racistische praat helemaal zat was. Hij werd boos, want “het was toch waar!?”. Iedereen boos. Halve familieruzie, telefoontjes van alles en iedereen. Maar sindsdien geen racistische grappen meer in de familieapp.

Anyhow. Leerzaam boek dus. Heb je nou al een vriend? is op humoristische wijze geschreven en ingesproken door de auteurs zelf, waardoor het heel persoonlijk voelde. Alsof ze naast me zaten en ik schaapachtig zat te knikken om vervolgens allemaal nuttige come-backs in mijn hoofd op te slaan.

Na het lezen van Heb je nou al een vriend? wil ik toch die podcast eens gaan tackelen én me nog meer inzetten voor gelijkheid, het feminisme en mensenrechten. Het is een leerzaam boek vol grappige en pijnlijk herkenbare anekdotes die ondanks de grappen en grollen enorm aan het denken zetten. Doel bereikt, dames!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Heb je nou al een vriend? – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

  1. Tof om te lezen dat je zo enthousiast bent! Erg leuk ook dat ze ‘m zelf hebben ingesproken. Zelf luister ik al vrij vaak naar de podcast, dus ik twijfel of dit boek me nog veel nieuws biedt.

  2. Marjolijn Zuidema

    Ik houd van dit boek. En van de podcast. Proud Honingbal (ze noemen hun fanbase De Honingballen. Geen idee waarom, maar ik klaag niet :p)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.