Crescendo (Hush, Hush #2) – Becca Fitzpatrick

Geplaatst op 29 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Crescendo (Hush, Hush #2) – Becca FitzpatrickCrescendo door Becca Fitzpatrick
Ook door deze auteur: Dwalen
Serie: Hush hush #2
Uitgever: Full Moon | December 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Urban Fantasy
Aantal pagina's: 373
ISBN: 9789048829026
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Haar grote liefde, haar vaders moordenaar?

Patch is Nora's eerste liefde, haar grote liefde én haar beschermengel. Maar als Nora's vermoedens kloppen is hij het die haar vader heeft vermoord. Hoe moet Nora hiermee omgaan? Kan het echt zo zijn dat Patch, de jongen waar ze zo van houdt, hiertoe in staat is?

cresendo2

De Hush, hush saga is niet nieuw voor mij. Al eerder las ik de serie half in het Engels en half in de oude uitgave van Uitgeverij Moon. Maar nu de boeken opnieuw zijn verschenen, besloot ik te gaan herlezen. Onlangs las ik Crescendo, het tweede deel. Net als bij het eerste deel besloot ik mijn recensie er weer bij te pakken om de boeken te vergelijken. Ben ik het na het opnieuw lezen nog steeds eens met mijn eerdere bevindingen en waardering? Ik gaf het boek destijds namelijk vier sterren. Zou ik dat nu weer doen?

Nee. Dat denk ik niet. Niet dat ik het slechte boeken vind, integendeel, ik denk dat het precies is waar Young Adult vaak om draait. Toch zijn er punten die me minder wisten te trekken. Laat ik stukken van mijn recensie van Dwalen er eens bij pakken.

Ik denk dat de Hush, hush serie er een van is waar ik zo veel verschillende en vooral uitlopende meningen over hoor. Nu ben ik altijd van de instelling dat je pas oordelen mag als je iets daadwerkelijk gelezen hebt, dus ik besloot met zo min mogelijk vooroordelen te beginnen aan Dwalen, het tweede deel. En dat werkte prima, want ik vond het een erg leuk boek wat vlot las en lekker veel dynamische gebeurtenissen had. Ook wist het boek me te verrassen.

Bij het herlezen van Crescendo had ik meer vooroordelen. Een aantal bloggers waar ik goed mee bevriend ben hebben pasgeleden voor het eerst kennis gemaakt met deze serie. Sommigen van hen zijn behoorlijk kritisch en vonden de boeken helemaal niks. Nu twijfel ik absoluut niet aan mijn eigen mening, maar weet ik wel dat smaak kan veranderen. Zeker als je veel vergelijkende boeken leest.

Zoals ik al zei: dit verhaal is dynamisch. Er gebeuren veel verschillende dingen waardoor het geen moment saai wordt. Iets wat wel nodig is bij een verhaal dat op zich niet heel erg origineel is. De personages maken het verhaal en dat is maar goed ook.

Ik ben het hier nog steeds mee eens. Het is vooral de dynamiek tussen de personages die het boek draaiende houden. De setting is namelijk niet zo van belang en het boek had zich in elke willekeurige tijd kunnen afspelen. Er gebeurt veel en soms zijn deze gebeurtenissen nogal vergezocht; alles met het doel om frictie of aantrekkingskracht tussen de personages te veroorzaken. Of je nou van je houd of ze haat, of je hun aantrekkingskracht nou goedkeurt of niet; hij is er.

Ik vond het in dit deel gemakkelijker om me te identificeren met Nora, al vind ik nog steeds dat ze te snel conclusies trekt en dat het soms wel erg overdreven is wat haar overkomt. Toch past het in dit boek beter: je merkt namelijk tijdens het lezen dat er misschien wel meer in Nora’s geschiedenis verborgen zit. Iets wat de cliffhanger op het eind duidelijk kan beamen.

Nora’s achtergrondverhaal begint een grotere rol in dit boek te spelen, wat natuurlijk verweven is met andere personages. Dit komt echter vrij laat op gang; er gebeurt nog zo veel meer. Achteraf vraag ik mezelf af of al die poespas eigenlijk wel nodig is. Nora is in het tweede deel iets beter te begrijpen, maar zoals ik toen ook al schreef; ze stort zichzelf soms wel heel erg stom in bepaalde situaties.

Een ander goed element uit het boek is de relatie tussen Patch en Nora.. Of misschien het gebrek daaraan.

Nog steeds vind ik het verfrissend dat er echt een breuk is tussen de twee hoofdpersonages in dit boek. Wat ik veel in Young Adult terugzie, is dat hoofdpersonages zich volledig op één persoon storten en daardoor geen ruimte krijgen om andere soorten relaties te ontwikkelen. In Crescendo wordt die ruimte weg gegeven.

Crescendo is een vermakelijk boek en een prima young adult zoals ik er al velen ken. Het heeft typische young adult elementen, zoals een meisje dat zich helemaal stort in een romance met een mysterieuze – en misschien wel niet zo goede – jongen. Toch weet het boek ook weer te verrassen met een breuk tussen de twee. Voor mij wekt het woord ‘engel’ al voldoende interesse om zo’n soort boek te waarderen, waardoor ik er ergens een zwak voor zal blijven houden. Verder is het een boek waarin veel gebeurt – zij het niet altijd even realistisch of nodig – en waar er veel dynamiek tussen de personages is.

cresendo

three-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.