Codenaam Coco – Carmen Read

Geplaatst op 22 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Codenaam Coco – Carmen ReadCodenaam Coco | 3 september 2014
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789020679236
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Hoe ver zou jij gaan voor vrijheid? Zou je liegen tegen je familie? De vriendschap met je beste vriendin verbreken? De jongen van wie je houdt volgen, ook als dat extreem gevaarlijk is? Zou je je leven riskeren?

Brussel, 1940. Nicole is vijftien als de nazi’s het land binnenvallen. Vastbesloten om terug te vechten, sluit ze zich aan bij het Belgische Verzet. Onder haar nieuwe naam Coco begint voor Nicole een nieuw, gevaarlijk leven als spion. Ze leert dat je op je vijftiende niet te jong bent om een pistool bij je te dragen, een bom te plaatsen en het risico te lopen op gevangenschap, marteling en een gebroken hart. De vraag is niet of ze gepakt wordt, maar wanneer.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje in tweestrijd zat voordat ik besloot dat ik dit boek wilde lezen. Dit heeft vooral te maken met de titels: Codenaam Verity en dan Codenaam Coco. Beide oorlogboeken.. Maar al snel wist ik dat ik niet zo eigenwijs moest zijn en het boek gewoon moest lezen om te oordelen. Ik had gehoord dat het dan wel ook een oorlogboek zou zijn met een meisje in de hoofdrol, de achterliggende thema’s beloofde heel anders te zijn.

Vriendschap is een begrip dat in beide boeken wel centraal staat, maar toch anders is vormgegeven. Je merkt ook duidelijk dat Nicole in een heel andere situatie zit en een heel andere leeftijd heeft. Ik vond haar af en toe nog een lief, jong meisje die in mijn klas zou kunnen zitten, maar het andere moment vond ik iemand die symbool kan staan voor het begrip moed. Wat durft dat meisje veel zeg! Daar kan je alleen maar respect voor hebben!

Het verhaal zelf vond ik erg leuk en ook spannend. Je krijgt een goed beeld van hoe het geweest zou kunnen zijn om in de oorlog te leven. Carmed Reid heeft duidelijk haar huiswerk goed gedaan, want alles werd met detail en levensechte beschrijving gegeven. Hierdoor leef je enorm mee met Nicole en haar vrienden en familie. Het is echter wel zo dat niet alle personages de kans krijgen om emotioneel met de lezer te binden. Ze raken een beetje ondergesneeuwd door een aantal sterke aanwezige personages. Dit roept op het eind nog wel wat vragen op, maar aan de andere kant zijn ook die mensen nodig om het verhaal te dragen.

Ik moet zeggen dat ik Nicole’s gebeurtenissen er geloofwaardig vond, maar bij het einde vond ik het net te snel gaan. Net te makkelijk. Het lijden was dan wel aanwezig, maar minder heftig vertolkt dan de eerste helft van het boek. Wat dat betreft had het boek wat bij betreft net iets langer mogen zijn om de tocht van Nicole wat meer uit te diepen en geloofwaardiger te maken.

Wat ik wel weer prettig vind is dat het einde niet perse leuk is. Dit zet je aan het denken en past binnen de context.. Want het blijft natuurlijk een oorlogsboek.

Ikzelf hou wel van geschiedkundige boeken, dus voor mij is Codenaam Coco echt een geschikt boek. Ik vond het heerlijk lezen en heb het in één avond verslonden. Verder is dit een ideaal boek om de jongeren van nu bewust te maken van de verschrikking als een oorlog. Aanrader voor de leeslijst!

four-stars

Tags: , , , , , , , , , ,

Divider

10 responses to “Codenaam Coco – Carmen Read

  1. Mooie recensie en goed dat je het uiteindelijk toch bent gaan lezen! Ik vond het zelf ook een geweldig boek! Zeker één van mijn favorieten, zo ingrijpend.
    Ik had tijdens het lezen niet zo’n last van het feit dat je met sommige personages niet echt een band op kunt bouwen, maar achteraf, als ik het bij jou zo lees denk ik: ja, dat klopt eigenlijk wel, hihi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.