Codenaam Verity – Elizabeth Wein

Geplaatst op 1 oktober 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Codenaam Verity – Elizabeth WeinCodenaam Verity Serie: Codenaam Verity #1
Andere boeken in deze serie: Rose onder vuur
| 6 november 2013
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789000329540
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Codenaam Verity is een meeslepende youngadult-roman over vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een stoere pilote uit Manchester en een Schotse special operations executive krijgen een bijzondere band. Als een cruciale missie fout gaat, springt Verity uit een vliegtuig boven Frankrijk. De Gestapo neemt haar gevangen en ze moet onder dwang haar verhaal opschrijven. Alles waar ze ooit in heeft geloofd, wordt op de proef gesteld…

Koop dit boek bij bol.com

Het manuscript (want het boek verschijnt later dit jaar) van Codenaam Verity kreeg ik toen ik samen met zo’n 20 andere leesfanaten bij Uniboek – Het Spectrum aan het brainstormen was. Hij heeft een tijdje in de kast gelegen voordat ik me eraan wilde wagen.. Wat een ontzettend bijzonder boek is dit zeg!

Het boek is opgesplitst in twee verhalen. Eerst volg je Julia, die gevangen is genomen door de Duitsers en verhoord wordt. Op een bijzondere manier, want ze mag alles opschrijven en dat levert heerlijke sarcastische stukken op waar ik me heel goed in kon verplaatsen.
Tegen 2/3 van het boek draait het perspectief en wordt alles geschreven vanuit de kant van Maddie. Er is een deel overlappend, maar er gaat ook een stuk door nadat Julia’s gedeelte al gestopt is.

Van Julia’s gedeelte heb ik heel erg genoten. Ik vond haar vertelwijze echt geweldig goed in elkaar zitten en zij als personage kwam heel erg goed uit de verf. Wat ik vooral erg sterk vond is dat je haar gaandeweg het verhaal pas echt leert kennen. Wie ze is en wat ze kan. Heel erg goed!

Maddie vond ik ook een heel sterke persoonlijkheid, maar ik vond haar gedeelte van het verhaal nét ietsjes minder lekker lopen. Ik wilde meer over Julie. Meer! Maar Maddie is het bewijs dat een vrouw daadwerkelijk iets kon bereiken in die tijd. Ondanks haar stoere beroep en kennis over motoren, blijft ze op en top vrouw. En een beste vriendin.

De vriendschap tussen Julie en Maddie is heel erg natuurlijk en komt ijzersterk over. De opoffering die de dames moesten maken heeft me dan ook tot tranen toe geroerd.

Dat Elizabeth haar onderzoek heeft gedaan komt duidelijk naar voren. Zo veel liefde en aandacht is er gestoken in de details voor zo’n verschrikkelijk moment in de geschiedenis. Hoewel ze zelf toegeeft dat er foutjes in zitten, vergeef ik die haar zeker, want ze heeft de geschiedenis werkelijk tot leven geschreven. Echt klasse hoor, als je dat als schrijver weet neer te zetten. Het is bijna alsof ik het me als een film kon voorstellen.

Codenaam Verity is oprecht een heel bijzonder boek. En ik weet zeker dat deze – als hij verschijnt – uiteindelijk ook in mooi boekvorm in de kast komt te staan. Want mijn manuscript is flink toegetakeld door de drang om verder te lezen. Zeker een schrijfster om in de gaten te houden!

four-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Codenaam Verity – Elizabeth Wein

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.