Rose onder vuur (Code Name Verity #2) – Elizabeth Wein

Geplaatst op 13 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Rose onder vuur (Code Name Verity #2) – Elizabeth WeinRose onder vuur door Elizabeth Wein
Ook door deze auteur: Codenaam Verity
Serie: Codenaam Verity #2
Andere boeken in deze serie: Codenaam Verity
Uitgever: Van Goor | April 2014
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789000330737
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Rose Justice is een jonge pilote van de Air Transport Auxiliary in WOII. Na een geheime vlucht komt Rose terecht in Ravensbrück, het beruchte vrouwenconcentratiekamp. Onder afgrijselijke omstandigheden put Rose hoop uit de loyaliteit, moed en vriendschap van haar medegevangenen. Is dat voldoende om het lot te ondergaan dat onherroepelijk voor haar ligt?

Een aantal jaar terug mocht ik van Best of YA een ARC lezen van Codenaam Verity. Hier was ik best wel van onder de indruk. Niet alleen vond ik het heel gaaf om een boek ter recensie te ontvangen, ook het verhaal kwam aardig bij mij binnen. Toch leek het er niet op dat iedereen het boek las. Trok het historische mensen soms niet? In stilte verdween het boek naar de achtergrond en bijna iedereen leek het volgende boek van Elizabeth Wein, Rose onder vuur, over te slaan. Onlangs werd het bij de bibliotheek ingeleverd en besloot ik het meteen aan mezelf uit te lenen. Ik verwachtte een aangrijpend verhaal over de oorlog.

rose2

Net als het eerste boek, gaat ook Rose onder vuur over een vrouwelijke piloot in de tweede wereldoorlog. Het is echter niet echt een vervolg op het eerste boek, maar een opzichzelfstaand verhaal. Het gaat over Rose, een Amerikaanse die vertrokken is naar Engeland om te helpen in de oorlog. Door het noodlot wordt ze gevangengenomen door de Duitsers en opgesloten in een werkkamp. Daar komt ze de grootste verschrikkingen tegen, maar is ze toch vastbesloten om vol te houden.

rose4

Rose onder vuur is geen gezellig boek. Het wist me ontzettend aan te grijpen en ik heb het dan ook heel erg langzaam gelezen. Het wisselen van tijd speelde hierbij een rol, maar het was voornamelijk het verhaal zelf wat zo ontzettend bij me binnenkwam. Waarom zijn er zo veel verschikkingen in de wereld? We mogen dankbaar zijn dat wij in een land zonder oorlog wonen. Wat de mens elkaar aan weet te doen.. Het is verschrikkelijk.

rose

Rose wist me mee te sleuren in de verschrikkingen van de oorlog. Het was vooral een verslag, want Rose schrijft haar verhaal als het ware op. De manier waarop zij onduidelijkheden uitlegt en de personages die zij tegenkomt zijn heel sterk neergezet en kwamen als het ware tot leven. Ik vind het een erg sterke historische roman met een duidelijke tijdgeest. Rose onder vuur is erg goed leesbaar en prima geschikt om interesse te wekken voor geschiedenis. Dat vind ik zo sterk; Rose onder vuur is namelijk een goede introductie om het bespreekbaar maken van de verschrikkingen van de oorlog.

Ondanks dat Rose onder vuur fictie is, komt het emotioneel ontzettend hard binnen. Het illustreert de verschrikkingen van de oorlog, maar laat ook kracht en hoop zien.

Ik ben zwaar onder de indruk van Rose onder vuur, een gevoel dat me nog lang bij zal blijven. Het is geen gezellig of leuk boek, maar wel een ontzettend sterk.

 

rose3

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Rose onder vuur (Code Name Verity #2) – Elizabeth Wein

  1. Isabelle

    Dit boek staat al een tijdje op m’n lijstje, Codenaam Verity vond ik echt een fantastisch boek. Ik heb tranen met tuiten gehuild, wat een heftig maar prachtig boek. Ik ben een klein beetje bang voor Rose onder vuur, maar als ik het zo lees voldoet het dus wel aan d’r verwachtingen die het vorige boek heeft geschept?

  2. Ik heb Codenaam Verity een tijdje terug ook gelezen en vond het erg bijzonder, maar er was iets waardoor het me niet helemaal pakte. Terwijl de verhaallijn over (jonge) vrouwen in het verzet tijdens WO II wel echt heel goed is en zeker vaker gebruikt mag worden van mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.