Claire de Lune (Claire de Lune #1) – Christine Johnson

Geplaatst op 28 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Claire de Lune (Claire de Lune #1) – Christine JohnsonClaire de lune door Christine Johnson
Serie: Claire de lune #1
Uitgever: Simon Pulse | Juli 2011
Genres: Young Adult, Fantasy, Paranormal Romance
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9781442407664
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

Torn between two destinies…
Claire is having the perfect sixteenth birthday. Her pool party is a big success, and her crush keeps chatting and flirting with her as if she’s the only girl there. But that night, she discovers something that takes away all sense of normalcy: She’s a werewolf.

As Claire is initiated into the pack of female werewolves, she finds her lupine loyalty at odds with her human heart. Burdened with a dark secret and pushing the boundaries of forbidden love, she will be forced to make a choice that will change her life forever. . . .

Ken je dat, dat je allerlei boeken nodig denkt te hebben en ze allemaal koopt, terwijl ze vervolgens jaren ongelezen in je kast blijven liggen? Nou, ik wel hoor. En met Claire de Lune was dit ook het geval. Ik nam dit tweeluik een paar jaar geleden over via facebook omdat het echt als mijn ding klonk, want ik hou wel van meiden die veranderen in weerwolven.

De 16-jarige Claire komt er vlak naar haar verjaardag achter dat er wat vreemds met haar aan de hand is. Wat blijkt? Ze is een weerwolf, net als haar moeder en de vrouwen voor haar. Maar terwijl Claire haar weerwolfbestaan moet leren accepteren, is er een andere weerwolf mensen aan het doden en is het aan de pack om de dader te vinden.. En dat terwijl Claire net eindelijk de aandacht van die ene leuke jongen heeft weten te krijgen. Wiens vader een weerwolfdoder is.

Gooi alle clichés op een bergje en als je het uitperst, dan krijg je ongeveer zo’n boek als Claire de Lune. Het boek – uitgegeven in 2011 – biedt binnen het huidige YA aanbod maar weinig nieuws en verrassends en lijkt eerder een staartje van de Twilighthype te zijn. Het resultaat is niet slecht, maar wel erg mager te noemen. Jammer, want ik had gehoopt dat dit zo’n onontdekte parel zou zijn.

Na slechts dertig pagina’s wist ik het: dit boek gaat vrijwel alle YA tropes aantikken. Tel je even mee?

 • Meisje is mooi, grappig en slim
 • Toch heeft ze maar een goede vriendin
 • De vriendin verdwijnt een beetje uit beeld (want dat is natuurlijk heel erg lastig als je je wilt focussen op een opbloeiende relatie)
 • Mama is veel afwezig en heeft een groot geheim voor haar dochter.
 • Dit grote geheim brengt ze dichter bij elkaar
 • Dochter moet moeder redden.
 • Matt zag Claire nooit echt staan, tot dat ene feestje.
 • Echter interactie hebben de twee nou ook weer niet, maar ze zijn natuurlijk wel happy in luv.
 • Oh, en hij is natuurlijk wel de hotste boy in town
 • Moeder van meisje heeft veel geld.
 • Ter vervanging van moeder en vriendinlief, heeft Claire een au-pair. De arme vrouw (god mag weten hoe oud ze is), is de ene keer een gezondheidsfreak/hippie en dan weer een hippe.. iets? Ze is nogal leeftijdsloos en is er eigenlijk alleen maar om Claire op tijd thuis te hebben?

Claire is een oppervlakkig meisje zonder daadwerkelijke kenmerken die haar doen laten opvallen. Behalve dan dat ze een weerwolf is. Dat ze een tiener is merk je eigenlijk ook amper; ze toont geen emotie en de schrijfster denkt dat ‘Oh my god!’ voldoende is om een tiener een tiener te laten zijn. Het is eigenlijk een heel saaie meid. De rest van de personages ook, trouwens. Bij vele kan je je afvragen waarom ze eigenlijk in hemelsnaam in het boek zitten.

De plot kent ook van dat soort gebeurtenissen. Random film kijken of naar de stad, zonder dat er ook maar iets echt gebeurd. Claire de lune was daarom ook – voor mij dan – een erg vlak boek. Er zijn heel veel leukere paranormal romance boeken op de markt die ik je liever aan zou raden.

Niet dat het boek bagger is.. Het is gewoon wat saai en grijs; het valt absoluut niet op. Er zitten tevens wat haken en ogen in het plot die niet goed uit de verf komen of gewoon niet goed zijn uitgewerkt. Zo sturen ze heel erg naar een bepaalde dader die het – plottwist – niet blijkt te zijn en vereren de weerwolven (dit zijn enkel vrouwen overigens) een godin. Maar waarom, wie, hoe en wat wordt eigenlijk helemaal niet toegelicht. Zonde.

Claire de lune is een aardig verhaal, maar wordt vooral gedragen op clichés binnen het young adult aanbod.

En dus was dit boek vooral lekker een boekje voor tussendoor. Niet teveel nadenken, het las erg gemakkelijk weg en het zal me niet al te lang bijblijven. Ik zou het aan tweedeklassers willen geven die net Twilight hebben ontdekt en meer binnen dat genre willen lezen. Wil ik deel twee ook nog lezen? Ja, maar eigenlijk alleen omdat ik hem nog in de kast heb staan.

two-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.