Charisma – Jeanne Ryan

Geplaatst op 24 augustus 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Charisma – Jeanne RyanCharisma door Jeanne Ryan
Uitgever: Van Goor | augustus 2015
Genres: Young Adult, Contemporary, Sciencefiction, Thriller
Aantal pagina's: 274
ISBN: 9789000344192
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Eén injectie kan alles beter maken – of slechter?

Aislyn is verlegen. Zo erg dat ze wegvlucht van feestjes en opziet tegen haar bijbaantje als badjuf. Dan krijgt ze de kans om alles te veranderen. Een dokter biedt haar een dosis Charisma aan, een gentherapie die haar het stralende middelpunt zal maken. De therapie is niet getest, maar Aislyn kan het aanbod niet weerstaan.
Zodra het medicijn in haar bloed zit, begint het te werken. Vanaf dan is ze levendig en populair. Gek genoeg merkt ze dat anderen hetzelfde gedrag vertonen. Eerst lijkt alles beter dan het was, maar als mensen ziek worden en zelfs sterven, slaat de angst toe. De media doen uitvoerig verslag van de besmettelijke, dodelijke ziekte. Aislyn moet een manier vinden om het gen te stoppen, voor het te laat is, maar de dokter is spoorloos...

Charisma is zo’n boek dat me met de omschrijving alleen al ontzettend wist te fascineren. Ik kon me – zonder haar te kennen – ontzettend met Aislyn identificeren, omdat ik meer dan eens verlamd heb gestaan in sociale situaties. Maar zodra Aislyn eenmaal de uitbundige en gewilde hottie werd, was mijn warmte voor haar verdwenen. Wat een stom meisje vond ik haar worden; zo naïef en belachelijk impulsief. Haar intelligentie – waar ze in uitblonk – werd blijkbaar vervangen door kenmerken waar ik zelf een grote afgunst voor voel.

Het idee van het boek is heel tof; via gentherapie (wat natuurlijk een issue is) jezelf aanpassen tot iets beters. Maar helaas staat een uitbundigere persoonlijkheid in dit boek meteen gelijk aan relaties, aandacht, feestjes en arrogantie. Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Onsterfelijk, waar genen ook een rol spelen, vond ik dit maar oppervlakkig.

Aislyn handelt wat mij betreft echt ontzettend impulsief, wat ik jammer vind. Ik had liever gehad dat ze echt nadacht, in plaats van dat ze halsoverkop het gevaar in duik. Dat gevaar voelde ik overigens ook niet echt.

Ik vind het zo frustrerend dat het leven van Aislyn me niet wist te boeien, waardoor het verhaal me niet zo goed in z’n greep wist te halen. Alles hangt wat mij betreft aan toevalligheden aan elkaar en draait meer om de sensatie dat het schokkende idee dat de wetenschap iemands leven zou zo zou kunnen veranderen.

Ik vind het echt heel erg lastig om onder woorden te brengen wat ik precies vond van dit boek. Ik heb genoten van het verhaal en het concept, maar toch waren er elementen die wat mij betreft meer uitgediept hadden mogen worden, waaronder Aislyn’s intelligentie, het tekentalent van haar broertje, maar ook de spanning rondom zijn ziekte. Ik miste de dramatiek een beetje, het voelde nu meer als een manier om Aislyn in verband te brengen met de wetenschap. De wetenschap is trouwens wel goed neergezet, zij het misschien met net iets te veel vakjargon voor jongere lezers.

Mocht je nu denken ‘ik ga dat boek dus echt niet lezen’, dan wil ik even heel hard STOP zeggen. Want ik weet namelijk zeker dat heel veel van jullie die boek geweldig zullen vinden. Zeker als je fan bent van bijvoorbeeld het programma. Ik ben nu eenmaal meer een liefhebber van fantasy-elementen en had eerlijk gezegd veel meer spanning verwacht.

Charisma heeft een bijzonder concept wat je aan het denken zet en is het daarom alleen al waard om te lezen.

charisma

 

three-half-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

8 responses to “Charisma – Jeanne Ryan

  1. Hmm, had ‘m vast in de boekhandel zaterdag en had al spijt dat ik ‘m niet meegenomen heb, maar kan me levendig inbeelden dat ik me ook zou storen aan de dingen die jij aanhaalt, dus misschien maar goed dat ik ‘m heb laten staan 🙂 ‘Het programma’ vond ik namelijk ook 3x niks.

  2. Ik ben echt nog aan het twijfelen of ik dit boek ga lezen.. Een ander boek van deze schrijfster (Lef) vond ik namelijk behoorlijk tegenvallen. En als ik jouw recensie zo lees, dan weet ik niet of het verhaal van een verlegen meisje dat dankzij gentherapie opeens mega populair wordt wel bij me past. Voorlopig sla ik Charisma maar even over denk ik!

  3. Hmm, het verhaal lijkt me wel erg sterk maar ik denk dat de uitwerking gewoon niet helemaal klopt als ik het zo lees… ik zou ook verwachten dat het personage na die gentherapie toch wel wat meer een ontwikkeling zou doormaken.

    • Daar had ik ook op gehoopt ja, maar ze veranderd van bijzonder karakter met een interessant en herkenbaar maatschappelijk probleem in een oppervlakkige bimbo. Beetje jammer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.