Catfish blues – Sara Lövestam

Geplaatst op 6 mei 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Catfish blues – Sara LövestamCatfish blues door Sara Lövestam
Uitgever: Querido Glow | Januari 2022
Genres: Contemporary, LGBTQ+, Young Adult
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789045126906
Uitgave: Paperback
Source: Gekregen
Goodreads
three-half-stars

De onopvallende Texas is stiekem verliefd op zijn populaire klasgenoot André, maar hij zou nooit met hem kunnen praten, tenminste niet op school. Maar als hij in plaats van een magere jongen met sluik haar nou eens een knap meisje met lachkuiltjes was? Texas maakt een nepaccount aan op Instagram en gebruikt foto’s van een meisje dat Hilma heet. Op die manier lukt het hem om contact te leggen met André. Maar dan blijkt ook Hilma niet te zijn wie ze lijkt.

Texas raakt verwikkeld in een spel met verschillende identiteiten waarbij vriendschap en liefde de inzet zijn. Misschien ben je wel het trouwst aan jezelf als je je voordoet als iemand anders?

Een aantal weken geleden kreeg ik een aantal (queer)boeken opgestuurd. Hoewel het een verrassing was, was ik er meteen heel blij mee. Niet alleen vindt ik het belangrijk om boeken met queerthema’s te lezen voor mezelf, maar ook voor mijn leerlingen. Zij hebben immers elk jaar een queerboeken project waar ik graag mooie boeken voor uitzoek, maar er zijn ook gewoon veel leerlingen die interesse hebben in voor hun herkenbare boeken. Eén van de boeken die ik kreeg was Catfish blues van Sara Lövestam. Dit oorspronkelijk Zweedse boek gaat over een thema wat voor mij als mediacoach óók interessant is: catfishing.

Texas is onopvallend, een beetje eenzaam en ontzettend verliefd op zijn populaire klasgenoot André. Om zijn aandacht te trekken doet hij zich op Instagram voor als een meisje. En het lukt zowaar om met hem in gesprek te komen! Maar dan wil André met “Hilma” afspreken. Volledig in paniek zoekt Texas contact met de echte Hilma. Maar Hilma heeft haar eigen geheimen.

Ik heb eerder boeken over Catfishing gelezen (Katvis, bijvoorbeeld) en ik moet concluderen dat Catfish blues vele malen beter was. Dat komt omdat de personages interessanter en diepgaander zijn en de schrijfstijl meer geschikt is voor jongeren.

In het boek volg je Texas, een jongen die in mijn ogen eenzaam is en worstelt met zijn verliefdheid, maar ook met zijn onzichtbaarheid. Ik herkende een deel van mezelf in hem, want ik weet hoe het voelt om meer een vlieg op de muur te zijn dan het stralende middelpunt van een klaslokaal.

Texas stelt zich tevens heel kwetsbaar op. Hij is interessant omdat hij keuzes maakt die onverstandig zijn, maar heel goed passen bij het nog veelal onbezonnen tienerbrein. Dit maakte het in mijn ogen realistisch. Iedereen weet dat het stom is om jezelf voor te doen dan een ander, maar het gebeurt erg veel. Of het nu een leugentje is of een compleet ander mens: op het internet is dat mogelijk. Niet iedereen heeft kwaadwillende bedoelingen, soms is het een relatief veilige manier om een kant van jezelf te laten zien die je in de realiteit geen ruimte kan of durft te geven. Catfish blues is in mijn ogen dan ook een fantastisch boek om het gesprek met jongeren mee aan te gaan en die dilemma’s te bespreken. Is het slecht wat Texas doet? Waar ligt de grens? Super interessant om over na te denken en te bespreken.

Terug naar het boek. Ik vond Catfish blues een mooi verhaal, vooral omdat het klein en kwetsbaar is. Het is niet groots en overdreven, maar wordt bewust beperkt gehouden. Hierdoor ontstaat er veel meer ruimte voor de ontwikkeling van de personages. Het is geen sensatieverhaal, het is een verhaal die allerlei aspecten van je anders voordoen online laat zien. De ene heeft goede bedoelingen, de ander niet. Zoals ik al zei: ideaal om allerlei aspecten te laten zien en het gesprek erover aan te gaan.

Toch heb ik ook het gevoel alsof ik wat miste ofzo. Ik kan er mijn vinger niet op leggen. Het boek was vermakelijk en bevatte boeiende thema’s die op een fijne toegankelijke manier aan bod komen. En toch… Ik weet het niet.

Catfish blues is een interessant verhaal over jezelf online anders voordoen en de gevolgen daarvan, maar ook hoe het is om te worstelen met je eigen zichtbaarheid en verliefd zijn op een totaal onbereikbaar persoon.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.