Katvis – Tjibbe Veldkamp

Geplaatst op 15 januari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Katvis – Tjibbe VeldkampKatvis door Tjibbe Veldkamp
Uitgever: Querido | Augustus 2018
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 136
ISBN: 9789021414317
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

Ik had Katvis al eerder op mijn radar, maar toen het boek onderdeel werd van de campagne Nederland Leest! kon ik er natuurlijk niet meer onderuit. Vooral in het verlengde van mediawijsheid als kersverse MediaCoach leek het boek me perfect voor bijvoorbeeld een week van de mediawijsheid of om in de les het gesprek aan te gaan over het catfishen van mensen. (Het online anders voordoen dan wie je bent). Natuurlijk wilde ik het boek eerst lezen of het daadwerkelijk geschikt zou zijn.

Katvis gaat over Ate. Ate heeft een online vriend, Babtiste. Babtiste woont in België en is illegaal. Als Babtiste op een dag appt dat hij zijn telefoon moet verkopen omdat hij in geldnood zit, besluit Ate in de trein te springen om hem zijn oude telefoon te brengen. Eenmaal in Brussel staat er geen jongen maar een meisje op hem te wachten.

Qua idee vind ik dit verhaal fantastisch: een behulpzame jongen probeert wat goeds te doen en raakt dan verwikkeld in een en al leugens en bedrog. Het past fantastisch bij de doelgroep en – ik wil dit eigenlijk niet in de mond nemen – gevaren van het internet. Als docent, opvoeden en mediacoach is het mijn taak om jongeren weerbaar te maken in hun mediagebruik, zodat ze weten hoe ze kunnen handelen in dit soort situaties. Ik hoopte dat Katvis een fantastische verbinding zou zijn: ze lezen en ze leren wat. En dat is ook zo, maar op bepaalde vlakken schiet het boek voor mij te kort.

Het boek gaat onzettend vlug. Het is erg dun en er gebeurd veel. Hierdoor is het weliswaar aantrekkelijk voor de jonge lezer of de leesontwijker, de keerzijde is echter dat er een stukje diepgang mist. Er ontbreekt emotie en gelaagdheid. Als lezer moet je veel zelf invullen en ik vroeg me vaak zat af of de doelgroep waar dit boek zo voor geschikt is daar al toe in staat is.

Het thema is fantastisch en super actueel, maar het verhaal is vrij kinderlijk geschreven, waardoor oudere lezers snel zullen afhaken. Terwijl ik dit boek juist heel graag had willen inzetten bij leesontwijkers. Dat kan nog steeds wel, natuurlijk. Maar ik had liever een boek gehad voor nét wat oudere lezers.

Van mij had Veldkamp wat meer tijd en ruimte mogen nemen om de karakters verder uit te diepen en het plot meer diepgang te geven. Natuurlijk, Katvis had een heerlijk vlot tempo, maar daar hebben andere aspecten in het boek onder te lijden gehad.

Katvis is geen slecht boek, maar ik had er meer van verwacht. Het zal zeker nuttig zijn om in te zetten voor het stukje mediawijsheid en daar ga ik het dan ook voor gebruiken.

two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.