Carry On – Rainbow Rowell

Geplaatst op 20 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Carry On – Rainbow RowellCarry On door Rainbow Rowell
Ook door deze auteur: Eleanor & Park
Uitgever: Van Goor | April 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 536
ISBN: 9789000349395
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Simon Snow wil gewoon relaxen en genieten van zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks, maar iedereen valt hem lastig. Zijn vriendin heeft het uitgemaakt, zijn beste vriend is een plaaggeest, en zijn mentor probeert hem in de bergen te verstoppen, waar hij misschien veilig zal zijn. Simon kan niet eens blij zijn met het feit dat zijn kamergenoot en oude rivaal spoorloos verdwenen is, omdat hij zich zorgen blijft maken over het kwaad. En er zijn spoken. En vampiers. En verschrikkelijke, duivelse dingen die proberen om Simon neer te halen. Als je 's werelds krachtigste magiër bent, kun je nooit even relaxen en genieten.

Een van de boeken waar ik het meest naar uit keek dit jaar was het boek Carry On van Rainbow Rowell. Ik vond het gebruik van de fanfic in Fangirl geniaal en toen Rowell bekend maakte dat ze een boek zou schrijven over de personages uit die fanfic; instant win.

carryon2

Carry on gaat over de tovenaar Simon, die nar een toverschool gaat en een rivaal heeft (Baz) en een badguy heeft om te verslaan. Simon is de uitverkorene om de slechterik te verslaan, maar natuurlijk ook veel specialer dan de rest van de personages.

Van sommige mensen hoor ik het commentaar dat het te veel op Harry Potter lijkt of veel te overdreven is. Hier ben ik het niet mee eens, alleen al om de simpele reden dat dit BEWUST gedaan is. Het hoort de draak te steken met verhalen over uitverkorene en daar is Rainbow Rowell perfect in geslaagd.

Ik vind Carry On een heerlijk vermakelijk boek vol met ships (terecht dat Cath Simon en Baz shipt), maar het gaat voornamelijk over vriendschap, liefde, rivaliteit, gevaar, de uitverkorene zijn (en de lasten die daarbij horen). Hierbij werkt Rowell op meesterlijke wijze met clichés, door ze op te blazen en te vergroten. En dat werkt. Het is een vermakelijk boek en ik voel er heel veel liefde voor. Het steekt zo heerlijk de draak met bestaande verhalen.

carryon3

Ik vond Simon een schatje, Baz een hottie en Penny een heerlijke vriendin. Ondanks dat je heel veel informatie krijgt, zit het boek goed in elkaar. De informatie heb je ook wel nodig, want de hele wereld en maatschappij dient uitgelegd te worden, evenals Simon’s leven tot nu toe. Het is immers maar één boek, waar de meeste van dit soort boeken werken met series waarbij de wereld langzaam uitgevouwen wordt. In Carry On moet het allemaal wat sneller gebeuren en ik kan me voorstellen dat dit over kan komen als een infodump.

Carry on is een heerlijk boek vol magie en een geniaal gebruik van clichés. Ik raad je wel aan Fangirl eerst te lezen, maar het is natuurlijk ook prima los te doen. Want losstaand van wat ik eerder heb genoemd, is Carry On ook gewoon een heel fijn boek over magie en vriendschap. Woorden krijgen letterlijk een magische lading en dat vond ik zelf echt ontzettend gaaf. Ik had meteen een klik met de personages en de wereld van Simon.

Carry On is een fanfictie die een eigen leven is gaan leiden en wat heel goed is uitgepakt. Een echte mustread voor iedereen die el eens gefantaseerd heeft om op een magische school te zitten.

carryon

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Carry On – Rainbow Rowell

  1. Fangirl heb ik een tijdje geleden gelezen, wat een onwijs leuk boek was dat. Alleen vond ik de stukjes Carry On tussendoor juist niet heel geweldig. Ik vrees dat dit niet een boekje voor mij is, al schrijft Rainbow Rowell wel echt heel erg fijn en leuk.

  2. Ik ben hem op het ogenblik aan het lezen. (Nog een 50 pagina’s te gaan.) En ik vind hem vooral vermakelijk. Geen meesterlijk geschreven boek, maar wel erg vermakelijk. Voor mij net ietsje te jong naar mijn smaak, maar ik ben dan ook wat ouder dan de doelgroep. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.