De Bronzen Sleutel (Magisterium #3) – Holly Black & Cassandra Clare

Geplaatst op 15 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Bronzen Sleutel (Magisterium #3) – Holly Black & Cassandra ClareDe bronzen sleutel door Holly Black, Cassandra Clare
Ook door deze auteur: Witte Kat, City of Ashes
Serie: Magisterium #3
Andere boeken in deze serie: De IJzerproef
Uitgever: Moon | April 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789048835492
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Call, Tamara en Aaron zouden veilig moeten zijn op het Magisterium, maar de plotselinge dood van een klasgenoot bewijst het tegendeel.

De drie vrienden moeten de moordenaar opsporen, waarbij ze ook hun eigen leven op het spel zetten. Ze komen erachter dat magie in slechte handen de macht heeft om enorme schade aan te richten, tenzij het op tijd gestopt wordt...

Wat doe je wanneer twee toffe Young Adult auteurs samenwerken om een jeugdserie op te zetten? Dan ben je daar natuurlijk erg benieuwd naar. En zo begon ik de Magisterium serie van Holly Black en Cassandra Clare te volgen. Onlangs verscheen het derde deel van de serie: De bronzen sleutel, welke ik vrij snel naar verschijnen opensloeg om te gaan lezen.

Call, Aaron en Tamara maken zich klaar voor hun bronzen jaar aan het Magisterium. Maar als een van hun klasgenoten bruut vermoord wordt, zijn ze opeens niet zo veilig meer. Er is een spion op school.. Maar wie? Naast hun lessen in magie gaan ze op onderzoek uit wie het op hen heeft gemunt.

De bronzen sleutel is het derde deel van de serie, maar je merkt er relatief weinig van dat de tieners weer een jaar gegroeid zijn. Hun karakters blijven vrij oppervlakkig en maken maar een matige groei mee. Als ik het vergelijk met Harry Potter (sorry, dit zal ik blijven doen, ik raad het boek zelf in de bibliotheek ook altijd aan bij jonge HP fans), dan mis ik een stuk world building; dat is op een of andere manier zo beknopt. Er is zo veel mogelijk, maar ik heb niet de indruk dat ik veel nieuwe dingen over deze wereld heb geleerd. Hierin stellen beide schrijfster mij teleur. Ik ben meer van ze gewend.

Het boek is heus wel spannend en weet zo nu en dan heus wel te verrassen, maar is zeker een jeugdboek. De zinnen zijn kort en bondig en er worden weinig moeilijk woorden gebruikt. De leeftijden van Call en zijn vrienden voelen erg jong, net als hun doen en laten. Waar Harry Potter duidelijk meegroeide en van jeugdboek echt overging in Young Adult, verwacht ik dat dit bij Magisterium niet gaat gebeuren. Het enige waaraan je kunt zien dat ze ouder worden? Dat er af en toe gezoend wordt, maar de gedachtengang die daarbij hoort ontbreekt.

Het moge duidelijk zijn dat De Bronzen Sleutel vooral om de actie draait en niet om romantiek of het ontdekken van een bijzondere wereld. Het geheel blijft wat eendimensionaal, wat mij steeds meer tegen gaat staan. Een jeugdboek mag best meer complexiteit bevatten!

Was dit boek maar meer geschreven voor een young adult publiek, dan konden de duistere elementen (die er zeker inzitten!) nog beter tot hun recht komen. Want interessante elementen zijn er zeker. Ik ben gewoon een beetje teleurgesteld dat het boek niet zo veel details bevat als ik had gehoopt.

Het meest interessante van het hele boek vind ik de band tussen Call en Aaron. Hier zit zo veel meer achter dan je in eerste instantie zou denken en ik hoop dat we daar alleen maar meer en meer van zullen lezen.

Oh, en het einde. Het einde was sterk en heftig en ik ben blij dat het er in zat anders zou het boek echt best wel saai zijn geweest. Oh en het is nog steeds eeuwig zonde dat de getekende covers niet zijn aangehouden, want die zijn veel mooier en zeggen zo veel over de inhoud.

Wil ik meer? Ja, ergens toch wel.. Maar het zal nooit het niveau halen van Harry Potter of het andere werk van Clare en Black.

De bronzen sleutel was niet helemaal wat ik had gehoopt. Ik had zowel qua inhoud als ontwikkeling wat meer verwacht.

Al met al heb ik met best vermaakt met het lezen van De Bronzen Sleutel. Het verhaal was spannend, stoer en zit vol magie. Toch mis ik de sociaal emotionele ontwikkeling van de personages en heeft de wereld die Clare en Black geschapen hebben voor mij te weinig diepgang in vergelijking met andere boeken van dezelfde soort.

two-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “De Bronzen Sleutel (Magisterium #3) – Holly Black & Cassandra Clare

  1. Melissa

    Ik ben het helemaal met je eens! Ik had mij verheugd op weer een soort van HP serie waar ik weer even helemaal in op kan gaan maar helaas.. wel leuker voor een stuk jongere generatie, (10-15??) hopelijk komt er snel weer zo’n serie maar dan voor Young Adult.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.