Boek der heiligen – Leigh Bardugo

Geplaatst op 23 april 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Boek der heiligen – Leigh BardugoBoek der heiligen door Leigh Bardugo
Ook door deze auteur: Shadow and Bone
Uitgever: Blossom Books | Februari 2021
Genres: Young Adult, Fantasy, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789463492089
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Rijk geïllustreerder verhalenbundel bij de Grishaverse

Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op íéders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie? Als je Leigh Bardugo heet, dan schrijf je dat boek vervolgens zelf en maak je er samen met je team zo’n mooie uitgave van dat hij in de serie gebruikt kan worden. 'Boek der heiligen' is dat boek. Al in 'Schim en schaduw' gebruikt hoofdpersonage Alina het boek als een leidraad bij haar queeste om informatie op te zoeken over oude heiligen, en het boek blijft daarna in de hele serie terugkomen. Nu kunnen fans van de Grishaverse het boek zelf in handen houden en meelezen met de personages van hun lievelingsserie.

Pas geleden kreeg ik van Blossom Books het boek der Heiligen van Leigh Bardugo toegestuurd. Dit is een verhalenbundel als onderdeel van de Grishaverse en vertelt de wonderen van de heiligen uit de serie. Ik wilde dit boek heel graag lezen omdat ik dol ben op de wereld van de Grisha en erg nieuwsgierig was naar de korte verhalen.

Het Boek der heiligen speelt een grote rol in de Grishatrilogie. Alina gebruikt het als leidraad voor haar zoektocht en het komt er eigenlijk op neer dat iedereen in die wereld een exemplaar in bezit heeft. Dit boek staat ook vol met heiligen en hun verhalen. Bij de ene heilige staat een ontstaansgeschiedenis, bij de andere heilige staat juist weer een wonder dat aan de heilige toegekend kan worden.

Ik keek uit naar dit boek, maar ik was er ergens ook een beetje bang voor. Korte verhalen bevallen me of wel, of echt totaaaaaal niet. En je kan je natuurlijk afvragen of zoiets echt wel een toegevoegde waarde heeft aan de serie.

Ikzelf vond het Boek der heiligen vooral een mooi boek. Ik heb genoten van de verhalen en vooral hoe duister ze af en toe waren – echt helemaal bij wat je bij Leigh Bardugo verwacht. Het allermooist vond ik de art: de tekeningen brachten het boek tot leven en paste ook erg goed bij de Russische sfeer van Ravka.

Natuurlijk vond ik het ene verhaal leuker dan het andere: daar ontkom je niet aan. Toch heb ik me er in het algemeen goed mee vermaakt. Fans van de boeken zullen dit boek zeker een mooie aanwinst vinden voor in de kast. Want geef toe: de vormgeving is echt prachtig.

Heb je dit boek nodig om de rest van de serie te snappen? Nee. Maar het kan wel een extra dimensie opleveren – zeker bij de boeken over Nicolai waarin de heiligen een grotere rol spelen. Ik ben blij dat ik het heb gelezen en ik denk dat ik – wanneer ik de boeken ga herlezen – dit boek er zeker bij zal pakken.

Samengevat: het Boek der heiligen is echt een aanwinst voor iedere Grishafan. Als je dol bent op mooi vormgegeven boeken dat is dit een aanwinst voor je boekenkast.

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Boek der heiligen – Leigh Bardugo

  1. priscilla

    Het boek ziet er echt geweldig uit en die art is echt prachtig. Dit boek wil ik zeker nog toevoegen aan mijn boekenkast.
    Over het algemeen deel ik je mening over korte verhalen en of ze iets toevoegen aan het verhaal. Ik vind korte verhalen waarbij de originele serie vanuit een ander perspectief wordt verteld over het algemeen genomen interessant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.