Aru Shah en het einde van de tijd (Pandava Quartet #1) – Roshani Chokshi

Geplaatst op 25 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Aru Shah en het einde van de tijd (Pandava Quartet #1) – Roshani ChokshiAru Shah en het einde van de tijd Uitgever: Van Goor | December 2018
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 392
ISBN: 9789000364503
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De twaalfjarige Aru Shah woont samen met haar moeder in het Museum van Indiase Oudheden. Om aansluiting te vinden op school heeft ze de neiging de waarheid een klein beetje te verdraaien – en te verfraaien. Haar moeder heeft haar op het hart gedrukt nooit de vervloekte lamp van Bharata aan te steken, maar wanneer Aru haar klasgenoten ervan wil overtuigen dat ze geen leugenaar is, heeft ze geen keus. En inderdaad, ze sprak de waarheid, maar daardoor heeft ze nu wel een slapende demon wakker gemaakt die alles en iedereen wil vernietigen. Aru blijkt een van de Pandava-broers van haar generatie te zijn: vijf helden uit het hindoe-epos de Mahabharata. Ze moet de Slaper stoppen, samen met een bedeesd maar moedig meisje dat ook een Pandava is en met een sarcastische duif – en hopelijk ook met een beetje hulp van de goden.

Een boek goedgekeurd door Rick Riordan én ook over mythologie? Dat kan haast niet anders dan goed zijn. En daarom sprong ik een gat in de hemel toen ik een exemplaar kreeg toegestuurd van de uitgever. Aru Shah en het einde van de tijd leek me super grappig, maar ook machtig interessant vanwege de mythologie.

Aru Shah dacht heel gewoon te zijn. Zover je gewoon bent als je in een museum van Indiase Oudheden woont. Op school kan Aru weinig aansluiting vinden, wat mede komt door haar neiging de waarheid wat leuker te maken dan het werkelijk is. Op een dag komen haar klasgenoten langs en overtuigen haar te bewijzen dat ze geen leugenaar is. Ze moet de vervloekte lamp van Bharata aansteken om te bewijzen dat hij echt vervloekt is. En laat dat net iets zijn wat haar moeder verboden heeft. Aru wekt hiermee een slapende demon die alles en iedereen wil vernietigingen. OEPS! Aru blijkt een van de Pandava-broers van haar generatie te zijn; de vijf helden uit de hindoe mythologie. Alleen zij kan de Slaper stoppen. Gelukkig krijgt ze hulp van een tweede Pandava-broer-zus en een ietswat sarcastische duif.

Het is niet gek dat Rick Riordan zijn stempel van goedkeuring op Aru Shah en het einde van de tijd heeft gedrukt. Dit boek is namelijk precies in dezelfde stijl geschreven en zelfs tot aan de opmaak aan toe zie je overeenkomsten (gekke hoofdstuk titels enzo). Dit was even wennen, want ik was bang dat het een mislukte kopie zou worden, maar al snel zat ik in het verhaal.

Dit boek gaat over de hindoe mythologie – iets waar ik ook alleen maar de basis van ken – en daardoor was dit boek zowel vermakelijk, avontuurlijk als leerzaam in een. Roshani Chokshi neemt je mee naar een wonderlijke wereld vol nieuwe goden, gebruiken en figuren en brengt ze tot leven.

Waar ik bij Riordan’s boeken steeds een feest van herkenning had, smulde ik hier juist van alle nieuwe weetjes.

Net als veel andere middle grade boeken van deze soort is het boek een groot avontuur en vliegen de personages – echte helden – van hot naar her. Ze maken echt van alles mee en dit geeft het boek een vrij hoog tempo. Zeker voor jongere lezers is dit gunstig; ze kunnen hun aandacht er makkelijker bijhouden omdat er geen momenten plaatsvinden waarin het verhaal in kakt.

Ondanks dat Aru Shah en het einde van de tijd en degelijke middle grade is met veel succesvolle elementen die ik al eerder zag, is de invloed van het Hindoeïsme vernieuwend en zitten er voldoende verrassende wendingen in het boek. Ik weet zeker dat veel lezers dit echt heel erg leuk en grappig gaan vinden. Ook de meiden! Want een zeer stoere meid speelt de hoofdrol in dit boek!

Aru vond ik ook erg leuk, omdat zij niet het meest standaard personage is. Ze is eigenaardig en misschien zelf een beetje onsympathiek. Dit vind ik echter wel tof; als een personage niet bepaald leuk is, maar waar je toch gehecht aan raakt.

Aru Shah en het einde van de tijd is een avontuurlijk boek waar de hindoe mythen vanaf spatten.

Al met al vond ik Aru Shah en het einde van de tijd een erg verrassend middle grade. Hoewel het boek qua queeste niet het meest vernieuwende was, zat het goed in elkaar, was het vermakelijk en vooral ook heel grappig. Ook zitten er wel wat wendingen in die ik níet zag aankomen.

Bestel dit boek hier
four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.