De Anumoria initiatie (De Segrijn & Sotalia boeken #1) – Robert Bijman

Geplaatst op 13 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Anumoria initiatie (De Segrijn & Sotalia boeken #1) – Robert BijmanDe Anumoria Initiatie door Robert Bijman
Ook door deze auteur: De eldurea deceptie
Serie: De Segrijn & Sotalia boeken #1
Uitgever: Zilverbron | April 2014
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 468
ISBN: 9789490767648
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Tom is al zijn hele leven bang voor water. Wanneer zijn waterfobie op zijn vijftiende plotseling verdwijnt, verandert zijn leven resoluut.
Hij kan de gedachten van een klasgenootje horen, krijgt door de regen een vissenhuid en er wordt een bloeddorstig oerinstinct in hem wakker.

Tijdens de zomervakantie neemt zijn vader Johan hem en zijn beste vriendin Shantea mee op zijn schip de 'Meissa'. Tijdens deze reis naar de Marianen eilanden vertelt Johan zijn zoon dat zij deel uit maken van een volk van zeemeermensen en dat ze op weg zijn naar de diepzeestad Anumoria.

Nog voordat ze veilig en wel de zeestad hebben bereikt wordt Johan ontvoerd door een haaimeerman genaamd Fango. In ruil voor Johans leven wil hij twee legendarische Prismaparels ontvangen.

Dit resulteert voor de tieners in een zoektocht naar hun ware identiteit, een adembenemende race tegen de klok om Johan uit de wraakzuchtige kaken van een angstaanjagend familielid te redden.

Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van schrijver Robert Bijlman of ik interesse had zijn eerste twee boeken te recenseren. De mix tussen sciencefiction en fantasy sprak me onmiddellijk aan en ik zegde toe. Ik kreeg wel de waarschuwing dat het dikke boeken zouden zijn. Gelukkig draai ik daar mijn hand niet voor om! (En deel één blijft onder de 500!). Met een lange treinreis voor de boek besloot ik te beginnen in het eerste boek; De Anumoria Initiatie. (Ik moet wel blijven spieken bij de naam!)

Tom en Shantea zijn dikke maatjes en delen alles met elkaar. Als Tom sinds zijn 15e opeens zijn watervrees kwijt is en bij elke regendruppel vissenschubben lijkt te krijgen, staat zijn wereld een beetje op zijn kop. Zijn vader Johan neemt Tom en zijn beste vriendin mee op reis, waar ze kennismaken met de diepzeestad Anumoria. Tom blijkt namelijk een zeemeerman te zijn! Voor ze bij de stad kunnen aankomen worden ze aangevallen door een kwaadaardige zeemeermanhaai met de naam Fango, die Tom’s vader ontvoerd. Zijn eis? Twee prismaparels in ruil voor diens leven. Het is tijd voor de tieners om zichzelf te ontdekken en Johan te redden.

Ik geef boeken soms liefkozende namen als de naam ingewikkeld of lang is. ‘Paardenboek’ is een voorbeeld. Al snel noemde ik dit boek het ‘Waterboek’. Het omslag is namelijk blauw en het boek speelt zich voor een groot gedeelte onder water af. Eigenlijk las ik nog niet veel boeken die zich afspelen onder water (Deep Blue wil ik liever vergeten) en dus was De Anumoria Initiatie bij voorbaat al als een verfrissende duik.

Het boek begint op school, waar Tom veranderingen in zijn lijf begint op te merken. Samen met Shantea wordt hij een beetje gepest. En hoewel het boek mij wel meteen wist te grijpen, stoorde ik me een beetje aan de pesterijtjes. Ze waren nogal kinderachtig, vooral op het gebied van elkaar namen geven. Gelukkig verlieten we de schoolsetting al snel.

Het wordt al snel duidelijk dat De Anumoria Initiatie een bijzonder origineel boek is. Het waterboek bevat lekker veel actie en een erg originele setting. Onder water bevindt zich een complete stad, zonder dat de zeemeermensen 24/7 als halve haaien of inktvissen door de stad zwemmen. Alleen in het water zien ze er dierlijk uit. En hulde voor het feit dat het niet allemaal zeemeerminnen zijn; er zijn diverse soorten waar de zeemeermensen van af kunnen stammen; dolfijnen, haaien, inktvissen, roggen… Het klinkt een beetje abstract, misschien zelfs monsterlijk, maar het geeft het boek wel een fijne originele twist.

De personages trokken me met vlagen minder. Tom vond ik soms beetje een huilebalk. Hij had wat mij betreft wel een grotere emotionele ontwikkeling door mogen maken. Misschien kwam dit gewoon minder goed tot z’n recht omdat er zo veel elementen in het boek zitten. Soms was het misschien te veel en deden al die details af aan de beeldvorming van de wereld. De plot had misschien minder verteltijd nodig. Voordat Tom en Shantea klaar zijn om papalief te redden, moeten ze eerst getraind worden en allerlei dingen ontdekken. Als mijn vader ontvoerd zou zijn, dan zou ik er meteen opduiken.

Ondanks dat vond ik het een heel fijn waterboek waar ik meer van genoten heb dan ik in eerste instantie dacht (eeuwige scepticus) en dat maakt het lezen juist zo leuk! Het is geen voorspelbaar boek en ook geen ellenlange introductie tot een serie: er gebeurd namelijk heel veel in het boek en het is een afgeronde verhaallijn (die op het einde toch weer naar meer smaakt, damn you epiloog!) Ook het feit dat de focus niet op romantiek ligt – wat veelal toch een kenmerk van young adult is – was verfrissend (en maakt dit een ideaal boek voor jongens!)

Geen geromantiseerde zeemeermensen in De Anumoria Initiatie, het gaat er lekker heftig aan toe!

De Anumoria Initiatie zit boordevol actie en heeft een unieke setting en een fijne mix tussen fantasy en sciencefiction. Het boek is spannend en ondanks dat het soms wat te vol voelde, was het een aangename leeservaring. Het vervolg staat klaar om gelezen te worden!

 

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “De Anumoria initiatie (De Segrijn & Sotalia boeken #1) – Robert Bijman

  1. Lej Buss

    Wauw, lijkt me idd eens een hele andere setting ipv de ‘klassiekere’ zeemeerminnen-verhalen. Die gaat op de tbr lijst ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.