Achtervolgd door de Tijd – Dennis Jurhill

Geplaatst op 9 oktober 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Achtervolgd door de Tijd – Dennis JurhillAchtervolgd door de tijd door Dennis Jurhill
Uitgever: Zilverbron | Maart 2019
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 289
ISBN: 9789463081580
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Wat zou jij doen als je de mogelijkheid had om de toekomst te veranderen?

Een vreselijke ramp zet het leven van de 15-jarige Alex volledig op zijn kop. Hij krijgt de kans om samen met een in-vitro meisje naar de toekomst te reizen om daar op zoek te gaan naar antwoorden. Als ze in haar tijd aankomen, krijgen ze allesbehalve een warm welkom. Op de hielen gezeten door een commando politie-eenheid en vijandelijke spionnen komen ze langzamerhand steeds dichter bij de waarheid. Gebeurtenissen in de toekomst blijken een direct verband te hebben met het verleden. Alex zal alles op alles moeten zetten als hij die vreselijke ramp in het heden wil voorkomen en tegelijkertijd de toekomst wil behoeden voor een groot gevaar.

"We sprongen in het midden van de draaikolk, die ons met ongelooflijke kracht door een donkere tunnel heen zoog. Het voelde alsof ik in elkaar werd gedrukt en ik probeerde me te focussen op het meisje, wier hand ik stevig vasthield. Ik deed mijn ogen dicht en liet me meevoeren. Het leek alsof ik steeds dieper en dieper viel in een groot zwart gat, dat alle begrip van tijd en ruimte te boven ging."

Een tijdje terug werd ik door Dennis Jurhill benaderd of ik interesse had om zijn boek Achtervolgd door de tijd te lezen. Dit boek is onlangs verschenen bij Zilverbron en de achterflap sprak me voldoende aan om nieuwsgierig te worden. Op een regenachtige dag pakte ik het boek van de plank en begon ik, vastbesloten om me helemaal in het verhaal te laten zuigen.

Alex maakt iets verschrikkelijk mee, waardoor zijn leven in luttele secondes compleet op zijn kop wordt gezet. Gelukkig wordt hij gevonden door de mysterieuze 4500, die hem meeneemt door een poort.. Naar de toekomst! In de toekomst krijgen ze echter geen warm welkom: ze worden meteen op de hielen gezeten door een politie-eenheid en vijandige spionnen zijn op zoek naar bepaalde informatie. Alex raakt verwikkeld in een duizelingwekkend spel waarbij gebeurtenissen in de toekomst een verband met het verleden lijken te hebben. Alex heeft echter maar één doel: voorkomen wat er met zijn familie is gebeurd.

Tijdreizen is een concept dat de mensheid al eeuwenlang bezig lijkt te houden. Hoe ziet de toekomst er uit? Wat als we de kans krijgen om bepaalde zaken in het verleden te veranderen.. wat dan? Dit is natuurlijk goud voor auteurs die iets met dit concept willen doen, maar ook heel lastig. Tijdlijnen moeten goed in elkaar overvloeien, er moet rekening worden gehouden met de kleinste details met betrekking tot veranderingen in de tijdlijn en bovenal: het moet geloofwaardig overkomen. Je komt er als auteur niet mee weg om je personages zonder uitleg of logische verklaring naar een andere tijd te schieten.

In Achtervolgt door de tijd wordt er niet veel uitgeweid over het hoe en wat, maar toch had ik daar niet veel moeite mee. Ik vond het echter wel lastig om de toekomst helder voor ogen te krijgen: ik kon me niet zo goed voorstellen welke tijd dit nu was en wat de toegevoegde waarde van het tijdreizen nu inhield. Het tijdreizen was dan ook maar een klein onderdeel van het boek, ook al suggereert de titel wat anders. Ja, Alex komt in een andere tijd terecht en raakt verwikkeld in allerlei sciencefiction-situaties, maar verder merkte je er niet heel veel van. Er werd niet vaak door de tijd gesprongen (ik had dit graag gezien, zoals een uitstapje naar het verleden oid), maar meer heel snel van de ene plek naar de andere plek gereisd. Daar kon ik zelf niet zo veel mee. Het duizelde me af en toe een beetje.

Ik vond een deel van het verhaal wat warrig en vlak overkomen. Toch intrigeerde alles me voldoende om verder te willen lezen. In dit geval hoopte ik dat de gebreken die de plot en personages vertoonden, werden ingevuld. Dit werd in bepaalde mate gedaan.

Toch had ik nog altijd wat moeite om de hoofdpersonages in mijn hart te sluiten. Alex gedraagt zich volledig onlogisch voor wat hem is overkomen. Zijn familie is dood en hij voelt zich enkel ‘een beetje verdrietig’ en is al snel helemaal hoteldebotel op 4500 (Jamie) die hij echt mega knap vindt. Oppervlakkig much? Ook hun ontluikende relatie vond ik niet heel passend. 4500 toont ongeveer net zo veel emotie als een stoeptegel en confronteert Alex meerdere malen met het feit dat hij haar aantrekkelijk vindt. Wat zij daar nu echt van vindt, dat merk je als lezer niet. Er was weinig echte chemie tussen de personages en tja, die klik voelde ik zelf ook niet echt.

Qua setting is er weinig mis. Hoewel ik sommige stukken wat warrig vond, merk je wel dat Jurhill een verhaal met een stevige fundering heeft weten neer te zetten. Voor mij is het echter duidelijk dat het een debuut is en dat er nog veel valt te winnen met betrekking tot verhalen vertellen en spanningsopbouw. Het geheel bleef een beetje onbevredigend en dat vond ik jammer. Er had meer uitgehaald kunnen worden. Wel vind ik de keuze voor een standalone erg prettig: ik ben fan van afgeronde verhalen.

Achtervolgd door de tijd is een achtbaan aan gebeurtenissen.

Al met al was Achtervolgd door de tijd een boek dat wisselende gevoelens bij mij losmaakte. Ik had andere zaken verwacht, zoals meer tijdreizen en echt een spannende climax. Ik denk echter wel dat de Jurhill zeker kan schrijven en veel voor ons in petto heeft.

three-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.