A Pocketful of Crows – Joanne Harris

Geplaatst op 18 augustus 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

A Pocketful of Crows – Joanne HarrisA pocketful of Crows door Joanne Harris
Illustrator: Bonnie Helen Hawkins
Ook door deze auteur: De lessen van Loki
Uitgever: Gollancz | Oktober 2017
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9781473222182
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

I am as brown as brown can be,
And my eyes as black as sloe;
I am as brisk as brisk can be,
And wild as forest doe.
(The Child Ballads, 295)

So begins a beautiful tale of love, loss and revenge. Following the seasons, A Pocketful of Crows balances youth and age, wisdom and passion and draws on nature and folklore to weave a stunning modern mythology around a nameless wild girl.

Only love could draw her into the world of named, tamed things. And it seems only revenge will be powerful enough to let her escape.

Beautifully illustrated by Bonnie Helen Hawkins, this is a stunning and original modern fairytale.

Al sinds Melisa dit boek vorig jaar op YALC won, wist ik dat het op mijn wishlist zou komen te staan. En hoe lief, ze scoorde een exemplaar van A Pocketful of Crows voor mijn verjaardag in een prachtige hardcover editie, inclusief sfeervolle illustraties. Ik kon werkelijk niet wachten met lezen en las hem daarom in een ruk uit in de trein naar huis.

A Pocketful of Crows is een bijzonder boek over liefde, wraak en de seizoenen. Het gaat over een meisje – een met de natuur – die verliefd wordt op een menselijke man, dankzij een spreuk. Maar als hij haar een naam geeft, verliest ze haar vrijheid! Als ze uit elkaar gaan op een vervelende manier, moet zij allerlei hindernissen overwinnen om echt van hem verlost te raken en haar vrijheid terug te winnen.

And now, for the first time, I have a name. Malmuira. Dark Lady. I wear it like a golden crown. I wear it like a collar. …
I have a name. It binds me. I am no longer a child of the world, no longer one of the travelling folk, but a named thing

Maar mijn omschrijving van het boek doet het boek eigenlijk geen recht. Want dit prachtige verhaal heeft zo veel diepgang, zo veel lagen, zo veel mythologische en andere historische verwijzingen; ik smulde er van. De grote rol voor de drievoudige godin deed me doen grijnzen en de rol van de natuur en al zijn kracht; love it. En het jaarwiel en het verloop van de seizoenen, ik smulde er echt van.

Het verhaal is niet groot, maar juist groots in zijn eenvoud en diepgang. Ik hou enorm veel van dit soort sferische verhalen die doen denken aan de verhalen die vroeger werden doorgegeven om een les uit te leren. De illustraties zijn realistisch en dit past enorm goed bij het verhaal. Het maakt de sfeer alleen maar duidelijk, waardoor de symboliek nog beter te zien is. Echt, dit is een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Het is geen YA maar echt een soort van legende, maar daar ben ik dus ook echt dol op. Heb ik dat al gezegd? Ik blijf het gewoon zeggen, hoor!

Als je op actie hoopt, dan zal je in dit boek helaas weinig terugvinden. Het is namelijk een heel ander type verhaal. Vervreemd en haast alsof je vanaf een andere wereld meekijkt. Het zit daarnaast ook nog eens boordevol prachtige quotes die je doen stilstaan bij jouw plekje in de wereld; waar sta je voor? Wie ben je werkelijk? Wie wil je zijn?

Now I am in everything. Now I am the wind, the rain, the love-knots on the hawthorn tree.

Het sprookjesachtige en folklore-achtige A Pocketful of Crows is gebaseerd op een gedicht; The Child Ballads. Joanne Harris heeft het zich helemaal eigen weten te maken en op magische wijzen tot leven weten te wekken. Ik vond het heel tof hoe het meisje van vorm kon veranderen en als dier dichterbij de mens probeerde te komen om ze te leren kennen. Dit gaf het boek echt een magisch en sprookjesachtig tintje, in plaats van dat het boek zou gaan over een verwilderd meisje.

Als er een boek is wat ik nog vele keren zal herlezen, dan is A Pocketful of Crows zeker een van de kanshebbers. Wat een prachtig en poëtisch boek.

A Pocketful of Crows is een poetische geschreven verhaal waarin de natuur op sprookjesachtige wijze centraal staat. Het voelde voor mij als een boek waarvan het verhaal eeuwen terug al verteld had kunnen worden en dit vond ik prachtig. Ik hou zelf enorm van de natuur en verlang er vaak naar; dit was haast het bos in een boek. Het heeft mij naar een andere wereld weten te brengen.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “A Pocketful of Crows – Joanne Harris

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.