A history of magic

Geplaatst op 19 februari 2018 door Emmy in Evenement / 3 Comments

‘Ga je mee naar de Harry Potter A history of magic exhibition in de British Library?’ vroeg Melisa mij een aantal maanden terug. ‘Ik heb kaartjes!’

Hell yeah. Dankzij een fijne collega kon ik mijn dienst ruilen en kon in mijn reis naar Londen gaan plannen. Want ik wist hoe moeilijk het was om kaarten te scoren en de exhibition is ook nog eens bijna afgelopen (hij loopt tot eind februari). En zo kwam het dat Melisa en ik op 9 februari in de bibliotheek stonden te trappelen om naar binnen te mogen.

DeΒ A History of Magic exhibition is opgezet om een vertaalslag te maken van de Harry Potter wereld naar de inspiratie die JK Rowling uit verschillende stromingen, gedachten en magische werkwijzen uit het verleden heeft gehaald. Of, zoals ik het beter zou kunnen uitleggen, hoe jij die vertaalslag als lezer zou kunnen maken. Denk aan oude boeken vol met gedetailleerde tekeningen van planten, voorzien van hun eigenschappen. Denk aan alchemie (Nicolas Flamel!). Denk aan tarotkaarten. Denk aan de symboliek van magische wezens. Oftewel; een tentoonstelling waar een geschiedenis Γ©n magiefreak als ondergetekende van gaat kwijlen.

Voorafgaand aan het bezoek heb ik de documentaire gekeken (hij staat op youtube) en het bijpassende boek A history of magic gelezen, waarin je vrijwel alles van de tentoonstelling terug kunt vinden. Mocht je dus niet meer de gelegenheid krijgen naar Londen te gaan, maar toch alle informatie willen, dan raad ik je dit boek zeker aan.

De tentoonstelling zelf is opgedeeld in een aantal schoolvakken die de leerlingen op Zweinstein (kunnen) volgen. Hierbij is er een schat van informatie bij tentoongesteld. Oude boeken, bijvoorbeeld, maar bijvoorbeeld ook de grafsteen van Nicolas Flamel. Ook schilderijen van Jim Kay (illustrator van de nieuwe uitgaven) en tekeningen van JK Rowling zelf sieren te muren. Elke kamer was een prachtig decor voor het bijbehorende vak. Helaas geen foto’s, want dat mocht niet. Ook was er in elke ruimte wel iets interactiefs te doen, wat het ook leuk voor jongere kinderen maakte.

Ik was erg onder de indruk van de tentoonstelling. Veel informatie had ik natuurlijk al gelezen of bekeken in het boek, maar dat maakte het absoluut niet minder indrukwekkend. Wel vond ik het vrij druk. Ze werken met tijdslots, maar dan nog vond ik het soms best wel te vol. (Al ligt dat misschien meer aan mij dan aan de tentoonstelling).

Mocht je meer willen weten over hoe magie door de eeuwen heen een rol heeft gespeeld in het leven van de mens, dan is dit een enorme aanrader. Het boek zit vol prachtige prenten, bijzondere teksten en zit boordevol informatie. Dus mocht je de informatie willen hebben, maar niet meer in de gelegenheid zijn om een bezoekje te maken, dan is dat een goed alternatief.

Ben jij in de gelegenheid geweest om A History of Magic te bezoeken?

 

Tags: ,

Divider

3 responses to “A history of magic

  1. Wat stom dat je geen foto’s mocht maken πŸ™ Ik was wel van plan om hiernaar toe te gaan, maar ben het helemaal vergeten.. oepsie! Het wordt waarschijnlijk dan toch de documentaire op YouTube denk ik πŸ˜‰

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.