A Deadly Education (The Scholomance #1) – Naomi Novik

Geplaatst op 16 juni 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

A Deadly Education (The Scholomance #1) – Naomi NovikDeadly education door Naomi Novik
Ook door deze auteur: Ontworteld
Serie: The Scholomance #1
Uitgever: Del Rey | September 2020
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9780593128480
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Lesson One of the Scholomance: Learning has never been this deadly.

A Deadly Education is set at Scholomance, a school for the magically gifted where failure means certain death (for real) — until one girl, El, begins to unlock its many secrets.

There are no teachers, no holidays, and no friendships, save strategic ones. Survival is more important than any letter grade, for the school won’t allow its students to leave until they graduate… or die! The rules are deceptively simple: Don’t walk the halls alone. And beware of the monsters who lurk everywhere.

El is uniquely prepared for the school’s dangers. She may be without allies, but she possesses a dark power strong enough to level mountains and wipe out millions. It would be easy enough for El to defeat the monsters that prowl the school. The problem? Her powerful dark magic might also kill all the other students.

A deadly education (Een dodelijke opleiding) stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het boek sprak met om meerdere redenen aan. Niet alleen vond ik de boeken die ik tot nu toe van haar las erg mooi, ook een toverschool is voor mij altijd een plus. Dus toen ik het boek voor een mooie prijs kon kopen, besloot ik het gewoon te doen!

Er zijn twee manieren om Scholomance te verlaten: dood of afgestudeerd. El heeft krachtige magie. Krachtige duistere magie. Als ze zou willen zou ze miljoenen mensen dood neer kunnen laten vallen of een berg afbrokkelen tot een hoopje kiezels. Maar ze besluit om de geheimen van de school te ontdekken en het te overleven. Haar magie zou alle gevaarlijke monsters in de school makkelijk kunnen verslaan, maar dan doodt ze ook de andere studenten. En dan heb je ook nog eens die vervloekte Orion die haar al twee keer het leven heeft gered.

Het boek ziet er prachtig uit. Met kaarten van de school ter illustratie. Die had ik ook wel nodig om echt een beeld te krijgen bij het boek. Het begon veelbelovend en ik zat er helemaal klaar voor. Toch had ik meteen het idee dat ik in het diepe was gegooid en dat er van mij als lezer werd verwacht dat ik de wereld waarin Deadly education zich afspeelt al volledig begreep. Dat was even schakelen.

Ik moest echt even uitpluizen hoe alles nou in elkaar stak en dat hield eigenlijk het hele boek aan. We krijgen enorm veel informatie voor onze kiezen – die we ook echt wel nodig hebben overigens – maar het gevaar is meteen dat het boek daardoor meer als een introductie voelt. Er gebeurt namelijk vanalles, maar tegelijkertijd ook helemaal niks. Dat vond ik wennen.

Ik had eigenlijk een veel grootster verhaal verwacht: het boek was nu opeens voorbij terwijl ik eindelijk een beetje aan de setting en de personages begon te wennen. Gedurende het boek voelde ik niet veel voor ze, wat ik erg jammer vond. In de andere boeken die ik van Novik las, had ik daar namelijk geen last van.

In Deadly educations komt er veel op je af. Dit was ik dan wel gewend van deze auteur, maar toch overrompelde het me een beetje. Voor mijn gevoel heb ik niet alles meegekregen en dat vind ik jammer. Ik zou het nogmaals moeten lezen of toch een keertje in het Nederlands. Zoals ik al zei: voor mijn gevoel gebeurde er enorm veel, maar toch ook weer heel weinig. Het einde smaakte wel naar meer, dus ik wil het vervolg wel lezen: misschien voelt het boek dan minder als introductie.

El vond ik wel een interessant karakter, omdat ze zo krachtig is. Toch laat ze dit niet echt zien. Ik voelde geen emotionele klik met haar en dat maakte het voor mij lastig om me echt in te leven in haar. De vorm van magie in het boek vind ik wel heel vet omdat het me deed denken aan Dungeons & Dragons.

Wonder boven wonder vond ik de dynamiek tussen Orion en El het beste van het hele boek. Ze waren een mooie balans samen en dat zorgde voor interessante wendingen. Het zorgde er ook voor dat de setting meer tot leven kwam en dat het duidelijker werd hoe gevaarlijk de school echt was. Het zorgde er tevens voor de El meer na moest denken over haar leven, waardoor we een kijkje kregen in haar afkomst.

Deadly Education zat echt vol met interessante stukken en elementen waar ik echt van kan genieten: toch kwam het er nog niet helemaal lekker uit. Het boek voelde voor mij teveel als een introductie en ik had moeite emotioneel invested te raken. De tweede helft van het boek vond ik het wel beter op gang komen, al vond ik alsnog dat de vele actie in het boek relatief weinig vooruitgang in de plot bracht. Wisselende emoties dus bij dit boek!

three-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “A Deadly Education (The Scholomance #1) – Naomi Novik

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.