3PAK – Nhung Dam, Tim Hofman & Raoul de Jong

Geplaatst op 25 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

3PAK – Nhung Dam, Tim Hofman & Raoul de Jong3PAK door Nhung Dam, Tim Hofman, Raoul de Jong
Ook door deze auteur: Gedichten van de broer van Roos
Uitgever: CPNB | September 2018
Genres: Verhalenbundel
Aantal pagina's: 68
ISBN: Nhung Dam, Tim Hofman , Raoul de Jong
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Drie korte verhalen ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2018

Uitgave in samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij en Uitgeverij Meulenhoff

Jaguarman / Raoul de Jong.
De auditie (na een vet traumatische gebeurtenis) / Nhung Dam
Een diepgrijze idylle aan de Arendstraat / Tim Hofman

Na een paar jaar Literatour werd de boekenweek voor jongeren eindelijk genoemd bij de naam die het verdiend. Ik hoop van harte dat er daardoor alleen maar meer aandacht voor boeken voor jongeren zal komen. Om deze boekenweek te ondersteunen is er ook dit jaar weer een jongeren boekenweekgeschenk geschreven, 3pak, met werk van drie verschillende auteurs, te spreken: Nhung Dam, Tif Hofman en Raoul de Jong. Zelf had ik nog niks gelezen van deze auteurs maar er wel veel over gehoord. Zou het deze auteurs lukken om jongeren enthousiast te maken voor lezen?

3pak bestaat uit drie korte verhalen. Het eerste werk, Jaguarman is geschreven door Raoul de Jong en lijkt een autobiografisch stuk te zijn. Raoul gaat als jonge journalist naar Suriname, om op tocht te gaan in de jungle, in de hoop dat ze een jaguar zullen zien. Het tweede verhaal heet De Auditie (na een vet traumatische gebeurtenis_ van Nhung Dam en is het enige verhaal met een jongere in de hoofdpersoon. Het gaat over een meisje dat auditie wil gaan doen voor de toneelacademie en daarbij geconfronteerd wordt door een traumatische gebeurtenis in het verleden. Een diepgrijze idylle aan de Arendstraat van Tim Hofman gaat over een ouder stel waar iets mee aan de hand is. De man heeft contact met een (lijkt het) sociaal afgezonderde jongen.

Jaguarman vond ik denk ik het leukste verhaal, ook al gaat het niet perse over een jongere. Het is namelijk wel een soort coming-of-age verhaal, waarbij de hoofdpersoon op zoek gaat naar zijn roots. Ik vond het een vermakelijk verhaal en vond het culturele aspect goed aanwezig. Het is ook het verhaal waar ik het meest van genoten heb.

De auditie vond ik een rauw en heftig stuk. Het sprak me wel aan, wat mede kwam omdat dit boek over jongeren ging. De hoofdpersoon, Nine, heeft een traumatisch verleden en stukje voor stukje kom je erachter wat dit is. De auteur laat heel veel leeg om zelf in te vullen en daar moet je van houden. Wel bevat dit boek behoorlijk wat grove taal, wat ik zelf wel kan hebben. Ik vond de relatie tussen broer en zus fascinerend, evenals wat er daadwerkelijk gebeurd was. Het was zo vreemd dat het heel rauw en bijzonder overkwam. Ik vond deze leuk!

Een diepgrijze idylle aan de Arendstraat van Tim Hofman vond ik helemaal niks. Het voelde pretentieus, het verhaal was vaag en ik vond het een zeer onafgemaakt verhaal.  Ik kon er gewoon niks mee, zeker toen er opeens meerdere personages bijkwamen. Hun verhalen lijken te verweven, maar het doel kon ik niet vinden, waardoor ik geen antwoorden vond op de vragen die ik had. Ik miste iets, waardoor ik niet zo van het verhaal kon genieten als ik had gehoopt. Ik kreeg namelijk weinig ruimte om de diepere lagen in het verhaal goed te verkennen. Het had van mij kleiner mogen zijn.

Wil ik nu meer van deze auteurs lezen? Wellicht. Als het verhaal me voldoende aanspreekt. Ik had meer van Tim Hofman verwacht, want ik vond dit gewoon geen leuk verhaal; veel te abstract, het voelde onaf en ik vond het ook geen leuk verhaal. Wat dat betreft zou ik eerder iets van Dam of van De Jong oppakken. Sowieso, heb je die ogen van Raoul de Jong wel eens gezien. Hallo, mooierd!

Al met al heb ik een wisselend gevoel bij 3pak. Ik had er meer van verwacht, maar nu ik het boek een tijdje heb laten bezinken, vind ik de verhalen toch wel weer bijzonder. Die van Tim Hofman blijf ik te vaag vinden om echt van te hebben genoten, maar ik ben wel benieuwd hoe zijn langere werk zal zijn.

3pak is misschien geen standaard YA, maar wel een manier om jongeren kennis te laten maken met literatuur.

Het moge duidelijk zijn dat mijn mening over 3pak maar blijft veranderen. Het ene moment vind ik het een geweldig geschenk, en dan baal ik weer dat jongeren er zo’n kleine rol in hebben. 3pak is een boek wat heel geschikt kan zijn om jongeren te proeven van literatuur, zonder dat ze meteen een heel dik boek voor hun kiezen krijgen, dus wat dat is de missie geslaagd. Wel hoop ik dat er volgend jaar ook serieus een young adult verhaal overwogen wordt.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “3PAK – Nhung Dam, Tim Hofman & Raoul de Jong

  1. Andrea

    Ik heb deze 3Pak nog niet gelezen maar de vorige 2 wel. Ik vond er niet zo veel aan.
    Ik vind ook dat de nadruk teveel ligt op literatuur. De naam zegt het al. Deze week lijkt niet bedoeld om jongeren plezier in het lezen te geven of enthousiast te maken, maar een soort promotie van het lezen voor de lijst. Gewoon een verlengstuk van school. En dat helpt niet echt.
    Het is blijkbaar ook niet de bedoeling dat andere Young adult lezers lol beleven aan deze boekenweek. En dat vind ik heel jammer. Het had een gelegenheid kunnen zijn om iedereen te laten kennismaken met YA boeken. Een gemiste kans.
    Gelukkig zijn er boekwinkels die wel iets ervan proberen te maken. En gelukkig hebben we Yalfest 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.