Gedichten van de broer van Roos – Tim Hofman

Geplaatst op 8 juni 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Gedichten van de broer van Roos – Tim HofmanGedichten van de broer van Roos door Tim Hofman
Ook door deze auteur: 3PAK
Uitgever: Meulenhoff | Januari 2017
Genres: Poezie
Aantal pagina's: 88
ISBN: 9789029091824
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het poëziedebuut van Tim Hofman, BNN-presentator, DWDD-tafelheer en winnaar van Wie Is De Mol 2016

Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten.

Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.

Ik wil meer dichtbundels lezen, vooral als ze geschikt kunnen zijn voor jongeren. Onlangs leende ik Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman. Ja, díe Tim Hofman. De beste man kan blijkbaar alles.

Tim Hofman ken je misschien van tv (Je zal het maar hebben, #BOOS, Spuiten & Slikken, Wie is de mol?) maar wist je dat zijn passie eigenlijk altijd poezie is geweest? Het lezen ervan, maar ook het schrijven. Hij schrijft ze al sinds zijn veertiende en Gedichten van de broer van Roos is zijn debuut. Grappige rijmpjes, technische rijmpjes, geladen rijmpjes. Rijmpjes over liefde, de maatschappij of zelfs de dood. Makkelijke rijmpjes, soms echt een puzzel. Om te lachen en om te huilen.

Gezichten van de broer van Roos is een erg diverse bundel geworden, en ergens ook weer niet. Je voelt zijn stem er namelijk duidelijk in en dat verbind de gedichten. Ze zijn in mijn ogen heel goed bruikbaar en leesbaar voor scholieren, omdat er allerlei soorten gedichten in zitten. In sommige gevallen zijn ze makkelijk en soms moet je even puzzelen. Het was als het ware een spel van taal en dat kan lezers enorm prikkelen.

Het zal ook wel helpen dat het geschreven is door een bekende Nederlander om jongeren te overtuigen om dit op te pakken.

Ik vond de kwaliteit van gedichten wisselend. Het begon sterk. Tim Hofman durft taboes aan te snijden en je emotioneel te maken. Sommige gedichten zou je bijna ongepast kunnen noemen. Ik vind dat dit moet kunnen, omdat dichtkunst ook bedoeld is om emoties op te wekken. Om je aan het denken te zetten.

Vanwege het spel met taal is niet elk gedicht even makkelijk. Dit maakt het erg geschikt om bijvoorbeeld in een klas te bespreken. Wat bedoeld de auteur? Welke gevoelens wekt het op? Deze experimentele manier van dichten vind ik interessant. Ik vond dan misschien niet elk gedicht even mooi of sterk, interessant is het zeker.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.