De zon is ook een ster – Nicola Yoon

Geplaatst op 2 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

De zon is ook een ster – Nicola YoonDe zon is ook een ster door Nicola Yoon
Ook door deze auteur: Alles wat je lief is
Uitgever: Querido | Mei 2017
Genres: Young Adult, Contemporary, Romantiek
Aantal pagina's: 328
ISBN: 9789045120607
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

NATASHA gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica.

DANIEL heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd om Natasha daarvan te overtuigen.
Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allesbepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?

Na het lezen van Alles wat je lief is, besloot ik dat er heus wel meer contemporary boeken zouden zijn die wel in mijn straatje passen. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar Nicola Yoon’s tweede boeken; De zon is ook een ster. Ik had hoge verwachtingen en zodra het boek op mijn deurmat viel, begon ik te lezen. Voor ik het wist was ik al op 2/3 van het boek.

De zon is ook een ster gaat over twee – ietswat verdwaalde – tieners uit New York. De redelijke en analyserende Natasha staat op het punt om uitgezet te worden naar haar geboorteland Jamaica en de iets wat romantische Daniel, die liever dichter zou worden, wordt voor zijn immigrantenouders gedwongen om voor dokter te studeren op Yale. Op de dag waarop alles zou moeten gebeuren komen ze elkaar tegen.

De zon is ook een ster is een boek om verliefd op te worden. Net zoals Natasha en Daniel langzaam hun hart aan elkaar verliezen, verloor ik mijn hart aan dit verhaal. Ik wilde dat hun dag samen niet zou eindigen. Dat het goed af zou lopen. Dat mijn hart niet zou breken.

Nicola Yoon heeft het hem weer geflikt. Toen ik dit boek uit had voelde ik zo veel. Pijn, geluk, ontevreden, tevredenheid. Alles was tegenstrijdig, maar het plaatje klopte zo wel.

Wat ik zo leuk vind aan De zon is ook een ster is dat er wederom geen standaard blanke personages in voorkomen. Op deze manier krijgen we te maken met situaties waar ik me als blanke westerling amper een voorstelling van kon maken. Hoe zou het zijn als ik opeens weg zou moeten, terug naar een plek waar ik me amper wat van kan voorstellen? Een plek waar ik me niet thuis voel? Wat als ik van mijn ouders ook een studie met meer zekerheid had moeten doen? Nicola Yoon speelt hier in op echte maatschappelijke problemen en ook bij de best zware keuzes die tieners moeten maken. Hier hou ik wel van.

Hoewel ik niet helemaal in verliefd worden in een dag geloof, voelde het verhaal alsof het langer was dan een dag. De dag was intens en ik kreeg echt het gevoel dat ik beide tieners leerde kennen. Wat ik een extra leuke toevoeging vond, waren de stukjes over andere personages.Dit maakte de randpersonages minder een toevallige bijkomstigheid. Ik vond ze oprecht interessant!

Vooral romantische lezers zullen wegdromen bij De zon is ook een ster. Het is immers een behoorlijk geromantiseerd verhaal. Daar moet je natuurlijk wel van houden. Het boek bevat namelijk een flinke portie instalove, ook al ervaar je het boek als langer dan een dag.

De zon is ook een ster is weer aangrijpend, maar vooral romantisch.

De zon is ook een ster past perfect bij de huidige trend van de strijd voor diversiteit; de personages behoren tot minderheden met problemen waar de gemiddelde blanke westerling minder snel tegenaan loopt. Toch zullen veel mensen zich in Natasha en Daniel kunnen vinden.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “De zon is ook een ster – Nicola Yoon

 1. Do

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek, zelf vond ik Everything, Everything niet zo. Ik vind vooral de voorkant ook erg mooi 🙂

 2. Gaia

  Ik ben het helemaal met je recensie eens! Het boek voelde inderdaad aan als langer dan een dag, daardoor was de instalove iets minder erg. Het boek leest snel en ik vond de stukjes over de randpersonages ook interessant. Daarnaast, de voorkant is ook erg mooi.

 3. Selina

  Ik heb een vraagje.. Kun jij uitleggen waarom de titel de zon is ook een ster is? Voor een boekverslag… Ik kan het niet bedenken

  • Ik denk dat dit te maken heeft met de verschillende afkomsten van de personages. Wáár je ook vandaan komt, je blijft een mens. En hoe bijnzonder we de zon ook vinden, het is en blijft een ster.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.