Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Geplaatst op 4 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Alles wat je lief is – Nicola YoonAlles wat je lief is door Nicola Yoon
Ook door deze auteur: De zon is ook een ster
Uitgever: Querido | 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789045119090
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…

Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Alles wat je lief is van Nicola Yoon zag ik op YALC al vaker langskomen in de vorm van voorpublicaties. Ook ik nam er hiervan een mee naar huis, maar ik nam vervolgens niet de tijd en de moeite dit te lezen. Totdat ik hoorde dat het boek ook naar Nederland zou komen. Ik was meteen enorm benieuwd en toen ik het boek vervolgens bij Anneke won, was ik een soort van extatisch. Want ondanks dat ik niet echt een contemporary lezer ben, trok dit boek me wel enorm. En nu ik hem uit heb durf ik wel te zeggen dat dit boek tot een van mijn favoriete boeken binnen het genre zal zijn. Natuurlijk zal ik proberen uit te leggen waarom Alles wat je lief is mij zo heeft weten in te pakken.

alles2

Het boek gaat over Madeline, een heel gewoon 18-jarig meisje. Behalve dan dat ze voor alles en iedereen allergisch is en binnen moet blijven. Ze leest, leert en bestudeert de nieuwe buurjongen, Olly. Ondanks de muur van glas die hen scheidt, groeien de twee tieners naar elkaar toe… En met gevaar voor eigen leven, stort Madeline zich in de liefde.

alles1

Er zijn heel veel redenen waarom ik dit boek uiteindelijk zo mooi vindt. En niet perse omdat het een heel vernieuwend verhaal is (integendeel), maar vooral door de manier waarop het is uitgewerkt. Maddy wist mij meteen te overtuigen als een ontzettend leuk personage. De manier waarop zij naar de wereld kijkt wist mij te raken. Gooi daar de illustraties bij en ik ben een gelukkig mens. Maddy was – ondanks dat haar wereld zo klein is – geen meisje dat verdronk in zelfmedelijden, maar een meisje die het onderste uit de kan weet te halen. En ze is grappig, vooral met die spoilerreviews.

De afwisseling tussen verhaal, dagboek en mailtjes vond ik leuk en deed me denken aan een aantal jeugdboeken. Het is fijn om te zien dat het ook goed kan werken bij een young adult. Een verhaal hoeft namelijk niet alleen met tekst verteld te worden. Afwisseling en onderbreking kunnen een boek nog meer niveaus meegeven. Alles wat je lief is bewijst dat. Het is lief, stoer, klein, breekbaar en daarom zo ontzettend groots. Ik vloog door het boek en daarom was afscheid nemen des te moeilijker. Olly en Maddy, jullie zijn een schoolvoorbeeld van hoe je af en toe de gok moet durven te wagen. Ik hou van jullie.

Alles wat je lief is  is lief, stoer, klein, breekbaar en daarom groots. Het is een van de mooiste contemporary boeken die ik heb verslonden. Nicola Yoon heeft deze tieners tot leven gebracht.

alles3

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “Alles wat je lief is – Nicola Yoon

  1. Tot nu toe heb ik veel recensies en berichtjes over dit boek overgeslagen, met de angst dat ik ook nieuwsgierig zou worden naar dit boek (want mijn TBR is al zo groot!) maar ik wilde je recensie echt lezen!
    Had ik het maar niet gedaan, haha! Ik wil het boek nu echt graag lezen!

  2. Ik hoop hem snel te lezen want ik word steeds enthousiaster met de review! En nu jij het nog eens zo mooi hebt beschreven, kan ik zeker niet meer wachten! Wie hem ook nu geleend heeft bij de bib, schiet een beetje op want ik wil hem! Het lijkt me echt een goed boek

  3. Kim Centen

    naar de eerste paar bladzijdes moest ik doorlezen. Ik heb hem ook in een keer uitgelezen met veel thee en koekjes. Door de mail berichten die ze schrijft raakt dit boek je want ik herken mezelf meteen. Echt een goed boek van Nicola Yoon
    Liefs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.