Zomerlezen: YA thrillers van Nederlandse of Vlaamse bodem die je deze echt zomer wilt lezen

Geplaatst op 1 juli 2024 door Emmy in Boeken / 0 Comments

Dit jaar doe ik mee met Zomerlezen. Dit is een leesbevorderingsproject om iedereen in de zomervakantie toch aan het lezen te houden. Een aantal bloggers hopen iedereen te inspireren met een aantal toffe boeken, elke week in een ander thema.

Omdat ik zelf voornamelijk YA en fantasy lees, zal ik jullie komende weken een aantal toffe tips geven. Dit zijn stuk voor stuk boeken die perfect zijn voor de zomer. Ik hoef jullie namelijk niet te vertellen hoe belangrijk het is om ook buiten school om te lezen.

YA thrillers van Nederlandse of Vlaamse bodem die je deze zomer echt wilt lezen

Ik kan echt een hele stapel aanleveren, maar ik wil enkele boeken onder de aandacht brengen. Omdat ik ze zelf goed vindt, of juist omdat ik ze zelf wil lezen!

Payback – Margje Woodrow

Lieve B,
Een payback, dáár vragen ze om.
XOXO

Het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege is enorm populair.
Er wordt gesmuld van de roddels over leerlingen en docenten. Op het moment dat
Gossip Girl een groot geldbedrag uitlooft voor de meest spectaculaire
juice, stroomt de inbox vol met foto’s en filmpjes.
Bijna iedereen op school lijkt te willen winnen.
Laurie raakt betrokken bij het insturen van een filmpje over
haar klasgenoot Germaine. Ze voelt zich er rot over. Koste
wat kost wil ze voorkomen dat Germaine viral gaat. Als ze de
kans krijgt het filmpje af te kopen, hapt ze toe. Maar al
snel belandt ze in een ziek spel. Ze móet wel meedoen. Want
anders lopen haar broer, haar vrienden en zijzelf ernstig gevaar…

Dit boek was echt geweldig. Super spannend en vol met actuele ontwikkelingen op het gebied van social media. Een mustread voor alle jongeren (en hun ouders).

Je hebt één nieuwe volger – Chinouk Thijssen

Vlogger Sterre vertrekt samen met drie andere influencers naar Turkije voor een promoreis. Althans, dat denken ze. Want tijdens hun verblijf in het Turkse dorpje Oba ontdekken ze gaandeweg dat er iets niet in de haak is. Buiten en binnen loopt iemand rond die hen in de gaten houdt, die elke beweging filmt en die dichterbij is dan ze vermoeden. Sterre wil maar één ding: naar huis. Maar dat gaat zomaar niet. Niemand is veilig, tot aan de laatste seconde.

Ik heb dit boek gekozen omdat het zich deels in het buitenland afspeelt, het heerlijk spannend is en lekker vlot. En voor veel moeilijk lezende jongeren belangrijk: niet te dik. Ook in dit boek speelt social media een grote rol.

Lily – Tom de Cock

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Ik vond dit echt een geweldig spannend boek! Zelf wil ik dolgraag deel 2 en 3 lezen en dat zegt veel. Heerlijk spannend en met een sciencefiction/dysteropisch tintje.

De boeken die ik zelf nog wel zou willen lezen zijn: Broers van Marlies Slegers, To lie for van Chinouk Thijssen en Storm van Tom de Cock.

Heb jij nog een mooie aanrader binnen dit thema? Deel hem in de comments!

De andere deelnemende blogs

Neem je ook een kijkje op de andere deelnemers blogs?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.