Payback – Margje Woodrow

Geplaatst op 10 juni 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Payback – Margje WoodrowPayback door Margje Woodrow
Ook door deze auteur: Geraakt
Uitgever: De Fontein | Mei 2024
Genres: Thriller, Young Adult
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789026171758
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
five-stars

Lieve B,
Een payback, dáár vragen ze om.
XOXO

Het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege is enorm populair.
Er wordt gesmuld van de roddels over leerlingen en docenten. Op het moment dat
Gossip Girl een groot geldbedrag uitlooft voor de meest spectaculaire
juice, stroomt de inbox vol met foto’s en filmpjes.
Bijna iedereen op school lijkt te willen winnen.
Laurie raakt betrokken bij het insturen van een filmpje over
haar klasgenoot Germaine. Ze voelt zich er rot over. Koste
wat kost wil ze voorkomen dat Germaine viral gaat. Als ze de
kans krijgt het filmpje af te kopen, hapt ze toe. Maar al
snel belandt ze in een ziek spel. Ze móet wel meedoen. Want
anders lopen haar broer, haar vrienden en zijzelf ernstig gevaar…

Begin april zat ik samen met Margje Woodrow in de Read2me jury. Na jaren zagen en spraken we elkaar weer en dat was meteen ontzettend gezellig (en leerzaam). Ze vertelde daar over haar nieuwste boek – Payback – en die klonk zowel reuze spannend als vol passende thematiek voor de jongeren van nu. Ik was dan ook mega blij dat ik van De Fontein een exemplaar mocht ontvangen (thanks!).

Ik heb Margje al laten weten hoe ontzettend steengoed ik dit boek vond. Niet alleen vond ik het zelf retespannend, ik zag er vanaf de allereerste pagina een meerwaarde in om dit boek te gebruiken op mijn werk op school. Het boek bevat namelijk de nodige thema’s die nu veel spelen. Zoals de mental health onder jongeren, TikTok, elkaar voor paal zetten via social media (de zogenaamde Gossip Girl accounts), pesten via social media. Oftewel: het complete stukje mediawijsheid. Van mediawelzijn tot het fysiek kunnen gebruiken van. En dat alles is in een heerlijk spannend boek gegoten.

Wat ik zo ontzettend knap vind is dat Margje Woodrow je constant op het verkeerde been zit. Zij weet haar personages overlappende eigenschappen mee te geven zodat meerderen verdacht kunnen zijn, maar ze zijn wel allemaal heel anders. Hierdoor komt de dader niet uit de lucht vallen, maar is het alsnog verrassend. Ik vond het een fantastische puzzel om op te lossen en daardoor bleef ik maar lezen. Het was zelfs zo erg dat ik het boek mee naar mijn werk heb genomen om hem even snel uit te kunnen lezen voordat de werkdag begon.

Hier in Nederland hebben we een aantal zeer getalenteerde jeugdthriller auteurs en Margje Woodrow behoord absoluut in de top. De onderhuidse spanning, de realistische wendingen en het gebruik van maatschappelijke thema’s (die perfect aansluiten op de doelgroep) maken dit echt een topboek. Margje Woodrow slaagt er perfect in een boodschap mee te geven zonder belerend te zijn. Het was echt smullen.

Ik weet nu al zeker dat ik Payback volgend schooljaar mee de klas in ga nemen. Want wat mij betreft moet iedere jongere dit lezen.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.