Lily – Tom De Cock

Geplaatst op 27 september 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Lily – Tom De CockLily door Tom De Cock
Serie: Lily #1
Uitgever: Pelckmans | Mei 2021
Genres: Dystopia, Young Adult
Aantal pagina's: 396
ISBN: 9789463832717
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-half-stars

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Pas toen ik door de nominatie echt doorkreeg dat Lily niet het zoveelste contemporary boek is – met toevallig dezelfde naam als mijn dochter – maar een heuze dystopie, was mijn interesse toch wel gewekt. Ik leende het in de vakantie en eerlijk is eerlijk: ik raakte erdoor betoverd. Wat een dijk van een boek.

Bij dystopische boeken kan de munt twee kanten op vallen: of het is onrealistisch en draait vooral om het omverwerpen van de orde, of zo’n gevoel van ‘wat als dit onze toekomst is?’ besluipt je. Dit had ik bij De hongerspelen maar ook bij Lily. Waarom? Omdat er zo veel realistische elementen in het boek zitten. Tom De Cock heeft duidelijk goed nagedacht over de gevolgen van klimaatverandering en hoe de mensheid daarop zou kunnen anticiperen. We krijgen te maken met mensen die zich dom houden, mensen die misbruik maken van situaties en mensen die hun ogen openen.

Lily verandert van verwende tiener naar een dame met pit. En wat heb ik genoten!

Het verhaal voelt soms zo absurdistisch dat het realistisch wordt. Zo’n verhaal waarvan je hoopt dat het niet uit zal komen, maar waarbij er een stemmetje in je hoofd zegt dat als iemand het kan bedenken, het niet eens zo vergezocht is.

Tevens slaagt de auteur er enorm in om je te hechten aan het bonte gezelschap personages. Wat hen allemaal overkomt, ontroerde me diep en ik heb moeten huilen tijdens het lezen. En dat zegt wel wat!

Lily bleek één grote verrassing en ik kan alleen maar zeggen dat ik meer wil!

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.