Zielverzamelaar – Merkteken van de dood – Mascha Schoonakker

Geplaatst op 25 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Zielverzamelaar – Merkteken van de dood – Mascha SchoonakkerZielverzamelaar - Merkteken van de dood door Mascha Schoonakker
Uitgever: Storm Publishers | Maart 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
ISBN: 9789492098306
Uitgave: eBook
Goodreads
three-half-stars

Als iemand weet hoe je een ramp kunt ontketenen dan is dat de 17-jarige Gwen Collins wel. Ze breekt per ongeluk dertien van haar vaders zandlopers met daarin het levenszand van stervelingen en maakt hen daarmee ongemerkt onsterfelijk. De Raadsheren eisen dat deze zielen binnen afzienbare tijd worden opgehaald. Wanneer Gwens vader als de verantwoordelijke zielverzamelaar een beroep op haar doet, voelt ze zich gedwongen zijn werk over te nemen. Maar Gwen heeft vrijwel geen ervaring met ziel verzamelen en als ook de ziel van haar klasgenoot Max onsterfelijk blijkt te zijn, komt ze voor een onmogelijke keuze te staan…

Het boek Zielverzamelaar – merkteken van de dood is geschreven door Mascha Schoonakker en was de winnaar van de Storm schrijfwedstrijd. Het concept sprak mij onmiddellijk aan, met het gevolg dat ik erg blij was dat ik een digitaal recensie-exemplaar mocht ontvangen. Zou de uitwerking mij net zo lief zijn?

Zielverzamelaar gaat over Gwen, die de slopende taak van haar vader overneemt als zij perongeluk wat zandlopers heeft laten vallen. De Raadsheren eisen dat Gwen zo snel mogelijk de boel recht zet, want door haar actie zijn 13 sterfelijken onsterfelijk geworden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als een van de zandlopers van Gwen’s klasgenoot Max blijkt te zijn, komt ze voor een moeilijke keuze te staan.

Het concept van Zielverzamelaar vond ik ontzettend origineel en goed gevonden. Het werkt met het idee dat mensen een bepaalde tijd op aarde hebben en uiteindelijk opnieuw geboren zullen worden. Deze spirituele gedachten vind ik al mijn hele leven interessant, dus je kan je voorstellen dan mijn verwachtingen hooggespannen waren.

Helaas heeft het boek mij niet helemaal te overtuigen en daar had ik in het begin al last van. Er zitten namelijk veel personages in. Heel veel. Meer dan nodig is. Meer dan de helft van de personages had eigenlijk geen noemenswaardige functie behalve het vullen van de plot. Het had van mij kleiner gemogen, vooral gericht op Gwen en haar groei. Al die personages duizelden me en ik kreeg heel lastig in beeld hoe het nou in elkaar zat. Less is more.

Hoewel ik het boek best vermakelijk vond, had ik meer spanning verwacht. Achteraf vind ik het boek best wel saai en dat vind ik heel jammer. Het klonk zo tof en ik had jullie graag willen vertellen dat jullie dit boek van Nederlandse bodem echt niet mogen missen.

Maar waarom vond ik het boek dan saai? Ik miste zelf een emotionele betrokkenheid bij de hoofdpersoon. Ik vond haar vrij vlak en omdat ik aan zo veel personages moest wennen, moest zij mijn aandacht met al die anderen delen. Ik was liever echt in haar hoofd gekropen om samen een spannend avontuur te beleven. Dit komt mede door de wisselen perspectieven. Je leest namelijk ook Max’ en Xanders (de broer van Gwen) kant van het verhaal. Xander is een klootzak… Op een hinderlijke manier. Hun rivaliserende relatie had wat mij betreft veel interessanter uitgewerkt kunnen worden. Max was wel interessant, maar had van mij wel steviger uit de verf mogen komen.

Eigenlijk komt veel van mijn kritiek voort uit verwarring. Door door het wisselen vond ik het verwarrend worden. Zoals ik al aangaf; liever alleen Gwen’s vertelstem en wat meer spanning.. Want het idee dat zielen verzamelt moeten worden spreekt mij nog steeds ontzettend aan.

Dit boek miste helaas wat.. Al was het al een duidelijke uitwerking van het concept Zielverzamelaar. Gwen is het al haar hele leven, maar wij als lezer moeten soms maar gokken hoe en wat. Ik vind dit jammer, want ik merk het vaker bij Nederlandse boeken bij kleinere uitgevers, dat de vele W-vragen niet voldoende beantwoord worden.

Zielverzamelaar verscheurd mij een beetje; het concept vind ik heel tof, maar aan de uitwerking kan nog wel het een en ander gesleuteld worden.

Zielverzamelaar maakte het voor mij niet helemaal waar. Ik had er meer van verwacht en vond het niet spannend genoeg, terwijl er wel voldoende mogelijkheden waren om het spannend te krijgen. Qua concepten zit het mij Mascha wel snor, dus ik hoop dat het in de toekomst alleen maar beter zal worden.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Zielverzamelaar – Merkteken van de dood – Mascha Schoonakker

  1. Monique

    Eerlijk gezegd klinkt het niet of je het boek wel uitgelezen hebt. Het is een heel goed boek. Heel spannend en je wilt het in een keer uitlezen!
    Er zitten niet meer of minder personages in dan elk gemiddeld boek…. gewoon een kwesties van een beetje opletten. En alle vragen over gwen moet je juist niet beantwoorden, want dan heb je in deel 2 niks meer om te beantwoorden…

  2. Het gaat er niet om of er evenveel personages in zitten als bij een ander boek, maar of de personages een duidelijke functie hebben. Dat vond ik in dit boek ontbreken. Daarnaast vind ik dat er essentiële vragen niet beantwoord worden, waardoor het concept niet helemaal volledig wordt benut.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.