YALC en YALFest | De verschillen en overeenkomsten

Geplaatst op 16 juni 2017 door Emmy in Evenement / 5 Comments

Young Adult boekenfestivals; we kijken er reikhalzend naar uit. Amerika heeft er verschillenden en ook Nederland kan sinds twee jaar van een waar young adult boekenfeest genieten; YALFest. Maar waar ik een beetje van schrik is dat mensen bij voorbaat al zeggen dat het Engelse YALC leuker is dan YALFest. Zonder dat ze daar geweest zijn! Het leek mij eens interessant om beiden te vergelijken. Want ergens lijken ze enorm op elkaar, maar ergens ook totaal niet.

YALC

YALC (Young Adult Literature Convention) is 4 jaar geleden opgezet door Malorie Blackman (Noughts and Crosses) gedurende haar tijd als  Waterstones Children’s Laureate 2013-2015 en is een onderdeel van London Film and Comic Con. De conventie duurt drie dagen lang, maar je kan ook gewoon een dag komen. Een paar maanden van te voren wordt er bekend gemaakt wie er allemaal komen, maar wat het precieze programma is, wordt pas later bekend gemaakt.

Ik ben er zelf sinds het begin bij geweest en ga dit jaar voor de vierde keer. Ik kan dus wel zeggen dat ik precies weet wat ik kan verwachten als ik in de rij ga staan.

Voor YALC koop je speciale tickets, welke iets duurder zijn dan de reguliere tickets voor LFACC, maar wat je wel het recht geeft om als eerste naar de YALC verdieping te mogen. Je mag ook gewoon de reguliere beursvloer op en de reguliere bezoekers mogen op een gegeven moment ook langskomen op YALC. Veel, heel veel bezoekers, dus.

Wat is er te doen op YALC?

Een korte samenvatting: Rijen. Signeren. Boeken kopen. Rijen. Panels. Winacties. Rijen. Af en toe een activiteit. Goodies. Rijen. Workshops en veel gezelligheid.

tomenlucy

Dat met de rijen overdrijf ik niet. De dag begint in de rij tot je naar binnen mag; je wilt namelijk als eerste zijn voor de tofste goodies en eventueel gratis boeken. Twee jaar terug werden er op de vrijdag ARCS uitgedeeld, maar op de andere dagen niet. Er zijn wel meer ARCs, maar die zijn voornamelijk via winacties of andere manieren te verkrijgen.

Maar goed. Je bent dus binnen en je hebt het programma.. Wat dan? De YALC-vloer bestaat uit rijen met tafels voor het signeren, tafels van uitgevers, auteurs en andere boekige stands, een hoofdpodium met veel stoelen en een paar ruimtes voor workshops. En dat is het. Oh en een WC en eetgelegenheid natuurlijk.

Gedurende de dag zijn er een aantal panels, waarna de auteurs gaan signeren. Weer in de rij. In de tussentijd is het wachten wel heel gezellig, want je zit met allemaal leesfanaten. Zit? Ja, meestal duurt het erg lang en dan gaan mensen er wel eens bij zitten.

De kraampjes zijn tof; veel uitgevers hebben fijne deals, zoals 2 boeken voor 10 pond of 5 pond per stuk. Je kunt er goodies scoren, maar je geeft vooral veel geld uit. Heel veel geld. Worth it.

En dan benoemde ik ook nog de workshops. Je kunt je ter plekke inschrijven voor workshops; maar er is slechts plek voor een aantal mensen. Gewilde workshops zitten zo vol en dat is niet zo gek met duizenden bezoekers. Waar YALFest knus en gezellig is, is YALC soms overweldigend en druk. Zoals ik al aangaf; LFACC bezoekers mogen ook gewoon meedoen.

YALFest

YALFest is een young adult boekenfestival opgezet door Best of YA en Blossom Books. Tijdens de tweede editie haakten ook andere uitgevers aan. Er zijn ondertussen twee edities geweest en bij allebei de edities kwamen er internationale auteurs langs.

In tegenstelling tot YALC (waar je zelf de hele dag bepaald wat je doet en wanneer), word je tijdens YALFest de hele dag bezig gehouden. Iedereen heeft sowieso een plekje bij een van de workshops en iedereen kan het panel bezoeken. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist omdat je juist op dat moment ergens in de rij stond (dit komt tijdens YALC geregeld voor). Er zijn natuurlijk wel wat rijen, maar veel veel veel minder dan tijdens YALC, waar je juist 60% of meer van de tijd in de rij staat.

YALFest is bij lange na niet zo druk bezocht als YALC, wat zorgt voor kortere rijen en veel meer mogelijkheden. Ja, op YALC komen meer auteurs, maar je hebt echt niet de tijd om alle auteurs af te gaan, bij YALFest kan dit wel. Tevens is de kans veel groter dat je bekenden tegenkomt op de Nederlandse editie en dus is het altijd heel gezellig. Zelfs toen ik als stand aanwezig was, vond ik het een groot feest.

Het is vrijwel onmogelijk te zeggen of het een of het ander leuker is. Het is maar net waar je zin in hebt en waar je zelf naar uitkijkt. Je kunt ze ergens niet vergelijken, omdat YALC een conventie is en YALFest een festival. Ik vind beiden fantastisch en zal voor beiden ontzettend mijn best doen om te komen.

Mocht je nu denken; ik wil meer weten over een van de twee; Let me know! 

Divider

Liefs, Emmy

Volg Zon en Maan: Bloglovin' / Facebook / Goodreads / Instagram / Twitter

Tags:

Divider

5 responses to “YALC en YALFest | De verschillen en overeenkomsten

  1. Andrea

    Ik vond Yalfest erg leuk en het was heel tof om alle schrijvers te ontmoeten en inderdaad heel leuk dat de Q&A voor iedereen was. Ik zou ook wel een keer naar YALC willen gaan. Dit jaar gaat niet lukken, maar misschien een andere keer. Ik denk dat daar meer schrijvers komen en dat je dus meer kans hebt dat er iemand komt waar je echt al vantevoren fan van bent. Jij gaat zeker wel proberen VE Schwab te ontmoeten? 😉
    Watvoor workshops worden er op YALC gegeven? En heb je er wel eens 1 of meer gedaan?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.