Will Grayson, Will Grayson – John Green & David Levithan

Geplaatst op 12 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Will Grayson, Will Grayson – John Green & David LevithanWill Grayson, will grayson door John Green, David Levithan
Ook door deze auteur: Het Grote Misschien, Elke dag
Uitgever: Lemniscaat | 2010
Genres: Young Adult, Romantiek, Contemporary, Roman
Aantal pagina's: 278
ISBN: 9789047751137
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Twee zwaargewichten uit de Young Adult literatuur meten hun krachten in een meeslepende, humoristische en aangrijpende roman.

De twee veelbekroonde auteurs John Green en David Levithan schreven om en om de hoofdstukken voor dit boek. John Green blies leven in Will Grayson, een typische Green-protagonist: een onzekere, charmante en slimme jongen. David Levithan schiep will grayson: melancholiek, homoseksueel maar de deur van de kast zit nog potdicht.

De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde - kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in
een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.

De stemmen van Will en will zijn zo authentiek dat je met beide jongens bevriend raakt. Twee totaal verschillende vertelstijlen smelten samen tot een onlosmakelijk geheel waarvan je je niet meer los kunt rukken. Will Grayson, Will Grayson werd bij verschijnen in de USA de bestsellerlijsten in gekatapulteerd.

Er waren nog maar weinig boeken van John Green die ik nog niet had gelezen. Will Grayson, will grayson was er daar een van. Een tijdje terug wist ik het boek eindelijk in bezit te krijgen en ondanks dat ik weinig verwachtingen had, was ik toch erg benieuwd. Ik hoorde namelijk heel veel wisselende dingen over dit boek; velen leken dit boek het minst leuke boek van John Green te vinden.

Will Grayson, will grayson gaat over twee jongens die behalve een naam eigenlijk niks delen. Ze kennen elkaar nog niet en hun leven is op geen enkele wijze met elkaar verbonden. De twee schrijvers van dit boek John Green en David Levithan, hebben beiden een van de jongens op zich genomen, wat meteen twee hele eigen stemmen geeft. Eerst maak je kennis met de jongens en zink je langzaam weg in hun levens. Vervolgens beginnen de twee jongens naar een ontmoeting te groeien en vervolgens worden hun levens met elkaar verweven. Begrippen die hierbij passen zijn: homoseksualiteit, catfishing en musicals. Zonder al te veel te verklappen hoop ik dat deze drie woorden voldoende zijn om interesse te wekken.

Persoonlijk vond ik het een erg sterk boek; het heeft mij echt positief verrast. De personages spraken me erg aan en voelde heel realistisch. Ze waren niet mega bijzonder, maar wel excentriek op hun eigen manier. Daar is John Green natuurlijk heel goed in – het is bijna een trucje – maar het geeft de personages wel echt een persoonlijkheid. Iemand die je bijblijft. Ik kon ook echt verschillende mensen uit mijn vriendenkring een beetje in hen terugzien en dat vond ik leuk. Daarbij sprak het verhaal me ook echt aan en wist het me zelfs te raken.

Het is geen ‘je huilt je ogen uit je kop, oh alsjeblieft geen me een tissue’- verhaal, maar het wist me wel op een bepaalde manier te raken. Tiny vond ik een heel bijzonder en levendig personage. Hij raakte heel veel homoclichés aan, zonder over de top te worden. Ik mocht hem meteen. Ik zou hem graag als vriend willen hebben.

Wat ik prettig vond aan dit boek was dat homoseksualiteit heel erg geaccepteerd is in dit boek en dat het geen verhaal is waarbij ‘uit de kast komen’ een groot issue is. Er zijn een paar personages homo. Deal with it.

Liefhebbers van John Green en David Levithan; lees dit boek gewoon. Laat je vooral niet door anderen overtuigen dat het geen leuk boek is. Het is geen emotionele rollercoaster, maar dat betekent echt niet dat dit boek je niet zal raken. Het is een heel puur en realistisch verhaal van twee schrijvers die wat mij betreft vaker de handen ineen mogen slaan!

Will grayson

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Will Grayson, Will Grayson – John Green & David Levithan

  1. Ik vond dit boek niet geweldig, maar ik denk nog steeds dat een probleem ook de vertaling was (sommige stukjes heb ik vergeleken en het Engels las veel relaxter). De Engelse editie moet ik dus nog steeds een keer helemaal lezen. Het minste boek van John Green vind ik tot nu toe echter Looking for Alaska, dat vond ik echt moeilijk doorheen komen.

  2. heb deze gelezen en vond hem zeker erg leuk. ik heb hem wel in het engels gelezen. vond het ook wel fijn dat er geen ophef over gemaakt werd dat ze homo waren. het werd gewoon geaccepteerd. was ook dol op Tiny en heb zijn musical boek ook gelezen. vond die wel leuk maar niet geweldig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.