Elke dag – David Levithan

Geplaatst op 17 juli 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Elke dag – David LevithanElke dag Serie: Every Day #1
| 7 augustus 2013
Aantal pagina's: 254
ISBN: 9789021807171
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. Hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien.
Tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin, en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn.
Heel voorzichtig probeert hij contact te maken, maar wanneer hij vergeet om zijn e-mailsporen te wissen, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt..

Als lid van het LS leespanel, kregen we een paar weken terug het boek Elke Dag van David Levithan binnen. Deze lazen we en bespraken we met z’n allen. Hoe die dag was, lees je in de blogpost van een paar dagen terug!

Toen ik het boek uit had, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest denken. Dit boek was zo anders verlopen dan ik had verwacht en volgt totaal niet de ‘richtlijnen’ van een young adult. In America valt dit onder literatuur en ik denk dat we dit in Nederland ook wel onder Young Adult Literatuur kunnen laten vallen. Want dit boek gaat diep in op de geest van de mens, met daarbij een tal van maatschappelijke kwesties. Homoseksualiteit, zelfmoord, depressie, verliefdheid, het komt allemaal langs en A beleefd het allemaal. Interessante keuzes die zeker in een land als America veel losgemaakt zullen hebben. Hier in Nederland zal het echter minder taboedoorbrekend zijn, denk ik. Wel vind ik er interessante gedachtes achter zitten, zoals het verliefd worden op een persoonlijkheid in plaats van een omhulsel. Iets wat ik zelf ook altijd zo ervaar. Liefde zit van binnen, niet van buiten.

De manier waarop de schrijver omgaat met die verschillende kanten van de maatschappij is leuk gedaan. Nou ja, leuk. Meer goed. Door elke dag van mens naar mens te hoppen, heeft A weinig tijd om zich echt te identificeren met de gastheren en dames, waardoor hij zelden ingrijpt. Soms is het hierdoor ook wel moeilijk om je goed in te kunnen leven in A, omdat het een vrij afstandelijke persoonlijkheid is die vrij weinig over zijn oorsprong weet. Aan het einde van het boek weet je als lezer zelf ook weinig meer en dat is best frustrerend.

Het einde van het boek gaat wel heel snel en ik had echt het gevoel ‘nu al uit?’ toen ik bij de laatste pagina kwam. Het voelde een beetje onbevredigend dat er weinig antwoorden gegeven waren, maar ik vond het zelf een heel logische keuze. Ook de keuze die A nam aan het eind vond ik goed bij hem passen. Wat ik zelf grappig vond is dat de meningen over het einde best wel erg verschilden. Ikzelf vond het wel goed, ondanks dat het wel erg abrupt was.
Wat me wel erg verwarde is dat sommige – leek het belangrijke gebeurtenissen – niet verder uitgeweid werden. Normaal gesproken laat een schrijver een personages verschijnen en komt dat personage later nog terug, maar dat gebeurde in dit geval niet. Wat het precies is, ga ik niet opschrijven, want daar moet je het boek zelf maar voor lezen!

Elke Dag zal in augustus verschijnen bij Uitgeverij Luitingh Sijthoff en ik raad iedereen die eens zin heeft in een afwijkende young adult dit boek zeker aan. Het is een verrassend verhaal met een bijzonder concept dat, hoewel het wel fantasie is, ook wel heel erg echt aanvoelt.

four-stars

Tags:

Divider

2 responses to “Elke dag – David Levithan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.