Water en vuur (De Brug der Getijden #1) – David Hair

Geplaatst op 7 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Water en vuur (De Brug der Getijden #1) – David HairWater en vuur Serie: De Brug der Getijden #1
| juni 2014
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789024564804
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Elke twaalf jaar wordt de Maanvloedbrug zichtbaar onder invloed van het getij en verbindt het de continenten Yuros en Antiopia om vrij handel met elkaar te drijven. De heerscharen van Yuros zijn dit keer echter vastbesloten om Antiopia eens en voor altijd te veroveren en haar bevolking te onderwerpen. Nu de Getijdenvloed weer nabij is, staat Yuros voor de derde keer klaar om met haar strijdkrachten over de driehonderd zeemijlen lange brug te trekken. En dit keer zullen ze de genadeslag toebrengen.

Antiopia bereidt zich ondertussen voor op de komende strijd. Maar het zijn drie doodgewone mensen - een gesjeesde magiestudent, een geharde huurling en een eenvoudig marktmeisje - die tot de conclusie komen dat het lot van beide naties wel eens van hun keuzes zou kunnen afhangen.

Koop ‘Water en Vuur’ hier!

Water en vuur, een behoorlijk populaire titel, zo lijkt het. Want onlangs recenseerde ik nog een boek met deze titel. Toch kan je deze boeken niet met elkaar vergelijken. Deze boeken zijn letterlijk water en vuur van elkaar. Want dit boek is een echte fantasy roman. Dit boek is behoorlijk gepromoot en zodra ik het in de catalogus zag staan, wilde ik het zelf ook lezen. Ik heb dan ook een dansje gemaakt toen bleek dat dit het mysterieuze pakje was. Ik won dit boek namelijk bij Hebban! Squeeeee~ Ik kon echt niet wachten om te beginnen en verschoof het boek naar het begin van mijn nog-te-lezen plank.

Ik moest er even inkomen – iets wat niet vreemd is bij gedetailleerde fantasy verhalen – maar al snel begon ik alles uit elkaar te houden en de wereld vorm te geven in mijn hoofd. Je zal namelijk al snel merken dat David Hair zijn wereld gebaseerd heeft op de aarde en daardoor zijn de culturen waarin de hoofdpersonages leven duidelijk te herkennen.

De hoofdpersonen wiens leven je volgt, hebben steeds hun eigen hoofdstuk. Ook bij-personages krijgen af en toe hun eigen hoofdstuk, maar over het algemeen volg je Elena, Alaron en Ramita. Hun levens zijn heel verschillend, maar toch maken ze allemaal heftige dingen mee, die uiteindelijk toch met elkaar te maken hebben. Elena is als magiër/huurling aan het werk in een Italiaans georiënteerd land, waar ze uiteindelijk moet kiezen voor trouw aan de familie waar ze bij werkt, of haar oude werkgevers. Ze is een strijder, trouw en beschermend. Ik mag haar wel en ben bovendien erg blij dat de huurling op de achterflap een vrouw is. Alaron is een leerlingmagiër die een groot onrecht aan wordt gedaan en moet zoeken naar wat zijn plaats in de wereld is. Ramita is het meisje van de markt die moet trouwen met een belangrijk man en daarmee haar verloving met haar grote liefde moet verbreken. Zij woont in een lang wat lijkt op India en reist met haar nieuwe man en beste vriendin naar de heilige stad (wat lijkt op Jeruzalem). Ook de geloven en plaatsnamen zijn duidelijk beïnvloed door bestaande plekken en gebruiken. Als je plaatsnamen namelijk op een bepaalde manier uitspreekt, hoor je diens oorspronkelijke naam er wel doorheen. Daarmee puzzelen vond ik erg leuk.

Hoewel ik het ook wel zou snappen dat het niet zo origineel is om bestaande dingen om te gooien en te gebruiken in een nieuwe wereld, is David Hair er wel in geslaagd Water en vuur, tot een succes te maken. Juist omdat je het herken voelt het kloppend. Je hebt nog wel eens dat – omdat je iets niet kent – een boek heel erg onrealistisch aan gaat voelen. Hier vond ik dat niet het geval. Het was in het geheel een interessante mis tussen een bedachte wereld en ideeën gebaseerd op de onze. Ik vind het interessant hoe bestaande geloven en culturele gebruiken zijn verweven tot een fantasierijk verhaal vol magie.

Hoewel Water en vuur, niet echt een eind heeft, en dus duidelijk nog verder gaat in het volgende boek, voelde het toch prettig toen elk personage zijn of haar laatste hoofdstuk afrondde. Het had niet echt cliffhangers, maar wel een prikkelde stimulans om verder te willen lezen. Dit maakt het wachten wat dragelijker!

Natuurlijk heb je als lezer wel een voorkeur van personages of plotlijn waar je over leest, maar minder favoriete stukken voelde niet storend. Ondanks dat het fantasy is – die soms nog wel eens traag lezen – las het lekker weg en heb ik genoten van alle details. Het is beeldend beschreven, waardoor alles een stuk beter te visualiseren is.

Achterin het boek worden de belangrijke dingen nog eens uitgelegd: personages, religies en de vormen van magie. Dit was handig, maar had misschien beter voorin het boek gekund. Het was nu een beetje mosterd na de maaltijd (en het boek leek eerder uit). Hoewel tijdens het lezen ook wel voldoende uitleg aanwezig was, heb je nog wel eens dat iets je ontglipt: dan is zo’n uitleg achterin toch erg handig!

Tot slot een compliment voor de vormgeving van de kaft en de kaarten, en een laatste noot van kritiek over het verhaal van Water en vuur,: ik zit namelijk nog steeds met de proloog in mijn maag! De vragen die de proloog bij mij heeft opgeroepen zijn niet niet beantwoord, maar ik denk dat dit ook pas later in het verhaal naar voren komt. Dat is een van de voordeel (of nadelen) van deze serie denk ik: het zijn geen afzonderlijke boeken, maar ik denk dat het een enorm boek is dat in stukjes is gehakt: zonder een daadwerkelijk begin en einde per boek. Er komen uiteindelijk vier delen. Toch wil ik heel graag meer en raad ik dit boek van harte aan bij alle fantasy liefhebbers!

 

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Water en vuur (De Brug der Getijden #1) – David Hair

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.