Water en vuur (water en vuur #1) – Victoria Scott

Geplaatst op 2 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 12 Comments

Water en vuur (water en vuur #1) – Victoria ScottWater en vuur Serie: Water en vuur #1
Andere boeken in deze serie: IJs en Steen
| september 2014
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789025865757
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De zestienjarige Tella is wanhopig: haar broer is ernstig ziek en de artsen staan met lege handen. Dan ontvangt Tella geheimzinnige instructies om deel te nemen aan een levensgevaarlijke race door vier ecosystemen: jungle, woestijn, oceaan en bergen. En de prijs? Het geneesmiddel dat haar broer kan redden. Modepopje Tella, niet gewend aan ontberingen, is vastbesloten: ze moet winnen!

Alle deelnemers krijgen een ei, dat tijdens de race uitkomt. In elk ei zit aan pandora, een speciaal gemanipuleerd dier, met gaven waarmee het de deelnemer kan helpen. Tella's Pandora lijkt niets bijzonders te kunnen... of toch wel?

En hoe handig zijn Tella's gevoelens voor de zwijgzame, stoere Guy, die net zo graag wil winnen als zij? Want als het erop aankomt, heeft Tella maar één doel: het leven van haar broer redden - en dat van zichzelf.

Koop ‘Water en vuur’ hier

Van Leopold mocht ik het manuscript van Water en Vuur ontvangen, waar ik natuurlijk om stond te springen! Ik had immers al heel wat goede dingen gehoord over deze nieuwe young adult. Zodra het pakket papier op de deurmat viel ben ik er in begonnen. Zou dit een heerlijk nieuwe wereld scheppen?!

Als lezer kom je meteen in een vrij normaal ogende wereld terecht die ditmaal niet eens in de toekomst speelt, maar gewoon nu. Tella is met haar familie verhuisd naar een uiterst saai stuk land. Ze mist haar vriendin Hannah enorm en voelt zich opgesloten. En tot overmaat van ramp is haar broer Cody ziek. Geen dokter kan hem helpen. Dit klinkt misschien een beetje standaard, maar je krijgt als lezer daarmee meteen een beeld van Tella. Ze is vurig en zit niet altijd sip in een hoekje. Ondanks haar beautyqueen houding, is ze toch iemand die vlamt van nieuwsgierigheid. Ook is het eens geen hulpeloos jonger broertje, maar een jongen die drie jaar ouder is. En ze pesten elkaar. Dat maakt het tenminste niet zo dat het boek begint met zelfmedelijden waar je urgh tegen zegt.

En dan, voor je het weet, sta je samen met Tella aan de start van de Zwavelloop. Met een ei waar een of ander beest in moet zitten. Tja, het feit dat mensen dit vergelijken met zowel the Hungergames als Pokémon is niet geheel onterecht.. Maar dat maakt het echt niet minder leuk! Alle dieren hebben hun eigen specialiteit en mogelijkheden, wat het constant tot een verrassing maakt. Echter moge het natuurlijk geen verrassing zijn dat er iets geks is aan Tella’s Pandora. Toch is dat niet storend, want Madox heb ik meteen (als een soort Eevee evolutie) in mijn hart gesloten. Wat een lekker beschermend en pittig ding is het zeg! Het past perfect bij Tella, die je ook snel zou onderschatten door haar ‘welke onderbroek draag ik?!’ drama. Dat maakt Tella gewoon een heel fijn personage, omdat ze ook aan zichzelf denkt. Omdat ze niet super sterk is. Ze heeft een doel en gaat er voor.

Water en Vuur wordt ingedeeld als een dystopisch boek, waar ik het niet mee eens ben. Ja, de wereld lijkt wat vreemd (met de Zwavelloop en alles), maar buiten dat om is de wereld vrij normaal. Er is geen sprake van een dystopie, dus daar mogen we ook niet van uitgaan. Ja, Tella zit in een benarde situatie en ja, wetenschappers gaan misschien te ver, maar er is geen sprake van een verwoestte wereld. Dat wilde ik graag even toevoegen, omdat dit boek wel wordt gezien als een boek in het verlengde van The Hungergames. Zie het maar zo, het is sciencefiction, net zoals THG is.

Er zitten zeker elementen van The Hungergames in, maar om nou te zeggen dat het net zoals de Test net zo hetzelfde is: nee. Wat ik ontzettend sterk vind aan het boek (en waar ik eerst bang voor was) is dat boek 2 een tweede zwavelloop gaat zijn. Nou nee, lezers van dit boek zullen ervaren dat deel 2 gewoon zal aansluiten op deel 1. En toen ik dat door begon te hebben snapte ik de titel Water en Vuur (Fire and Flood) ook heel veel beter. Dit boek bespreekt namelijk *spoiler* alleen de eerste twee delen van de Zwavelloop, het oerwoud en de woestijn. De andere twee omgevingen komen dus bij boek 2 aan bod. Yes! *einde spoiler*

Ergens ben ik wel een beetje teleurgesteld om de omslag van Water en Vuur. Zowel de Engelse als de Nederlandse vind ik erg goedkoop ogen en ik had er graag meer in gezien. Iets wat de inhoud van het verhaal zou vertellen, of iets wat symbool kan staan. Ja, haha, de veer. Maar het is niet zo mooi in elkaar gezet. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening. Want afgezien de kaft heeft de inhoud van het boek me erg verrast. Ik vond het een erg leuk verhaal en ondanks dat ik de vertaling op sommige plekken nog niet helemaal lekker vond lopen, ben ik erg blij dat dit boek naar Nederland gehaald is. Heel veel mensen zal het aanspreken en ik raad iedereen dan ook van harte aan om dit boek te kopen. Geloof me, het is het waard!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

12 responses to “Water en vuur (water en vuur #1) – Victoria Scott

  1. ink

    Die ga ik lezen! Jouw blog vind ik zo ideaal om er de boeken voor ons uit te kunnen halen. Voor het blog en prive… ipv een grote YA massa heb ik Zon en Maan als adviesblog. thanks!

  2. Je hebt wel gelijk over de dystopie. Ik denk dat we de term vaak anders gebruiken dan die bedoeld is. “een andere wereld dan de onze” in plaats van “negatief toekomstbeeld” oid.

  3. Kim Milkyway

    Ik heb dit boek een tijdje terug gelezen. Toen ik hem uit had baalde ik dat het vervolg nog niet uit is. Ik hou ook erg van vreemde wezens of dieren in een verhaal en dit zitten er natuurlijk genoeg in Water en Vuur. De vos van Tella, de leeuw van Guy, de vogel van Harper. Ik zag het allemaal al voor me en als ik dat heb bij een boek dan laat het me niet meer los tot ik het uit heb.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.