Vuurpreek (The Fire Sermon #1) – Francesca Haig

Geplaatst op 21 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Vuurpreek (The Fire Sermon #1) – Francesca HaigVuurpreek door Francesca Haig
Serie: The Fire Sermon #1
Uitgever: A.W. Bruna | Oktober 2015
Genres: Sciencefiction, Dystopia, Fantasy
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789400504776
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Bij Zachs en mijn geboorte hebben onze ouders vast een paar keer opnieuw geteld: armen en benen, vingers en tenen. We waren volmaakt. Toch hadden ze moeite dat te geloven: niemand nam namelijk een loopje met het onderscheid tussen een Alfa en een Omega. Niemand.

Cass en Zach werden tegelijk geboren en ze zullen tegelijk sterven. Een sterke Alfa- en een inferieure Omega-tweelinghelft – het enige wat ze delen is het moment van hun dood.

De Omega’s leven in afzondering, door hun familie verstoten zodra hun afwijking duidelijk wordt. Gedwongen om gescheiden te leven, worden ze wreed onderdrukt door hun Alfa-tweelinghelft. De Alfa’s vormen de elite. Zodra hun zwakkere broer of zus is verbannen, zijn ze vrij om een bevoorrecht en veilig leven te leiden zonder dat hun Omega-wederhelft hen in de weg zit.
Cass en Zach zijn aan de buitenkant allebei volmaakt: ze hebben geen ontbrekende ledematen, geen zichtbare 'Omega-mutatie'. Maar Cass heeft een geheim, en niets zal Zach tegenhouden om dat te ontsluieren.

Ze hebben beiden het vermogen om de wereld te veranderen. De een zal de ander moeten verslaan om zijn eigen toekomstvisie verwezenlijkt te zien worden, maar als ze niet oppassen zullen ze allebei in deze machtsstrijd omkomen.

Ik doe mee met de blogtour van dit boek, dus kreeg ik Vuurpreek een tijd geleden van A.W. Bruna toegestuurd. Het hele idee leek me echt geweldig en ook op YALC was dit een populair boek. Het hele idee dat iedereen wordt geboren als tweeling en dat ze op een speciale manier met elkaar verbonden zijn vond ik een leuk concept en overtuigde me meteen het boek te gaan lezen.

Het idee van de tweelingen die worden opgesplitst in een Alpha en een Omega vond ik goed bedacht en ook heel netjes uitgewerkt. Dat zat echt heel logisch in elkaar, wat ik tegenwoordig toch een pre vind bij dystopische verhalen.

Het begin vond ik erg sterk en schetste een goed beeld over de wereld waarin Cass en Zach leefde. Het was even wennen tussen het wisselen van tijd, maar al snel zit je weer in het heden. Maar langzaam begon ik mijn interesse in dit boek te verliezen.. En dat vond ik echt heel erg vervelend!

De manier waarop het werd verteld begon me te vervelen. Het voelde soms zelfs saai aan. Ik kreeg steeds meer het idee dat ik informatie miste of over het hoofd zag. Zoals de leeftijd van de hoofdpersoon. Er werd soms heel veel in tijd gesprongen, waardoor ik het overzicht kwijtraakte. De hoofdpersoon is geloof ik ergens in de 20, terwijl het overkomt als een 16-jarige. Naïef, simpel en toch niet zo sterk als ik had verwacht. Is dit dan geen YA? Het heeft alles van een YA, alleen de tijdlijn… Bah.. Het duizelde en irriteerde me.

Toen ik Vuurpreek uiteindelijk dichtsloeg, was ik ergens wel blij. Ik had niet de indruk dat ik echt iets spannends of origineels had gelezen. Het is wat mij betreft geen echte toevoeging aan het genre, terwijl ik er zo veel  van verwacht had. Het concept is zo ontzettend gaaf.. maar de schrijfstijl is gewoon te… langzaam. Dit boek zou anders in elkaar moeten zitten om echt spannend te zijn. Jammer.

Misschien dat het niet-ya lezers juist wel aantrekt, hoor… Het kan ook gewoon komen omdat ik er gewoon heel wat anders van had verwacht; veel meer! Ik baal er echt van… Ik ben dan ook erg benieuwd wat andere lezers van Vuurpreek vonden!

Vuurpreek

Er is een game te vinden op www.firesermon.nl, waarbij je je aanmeld voor het verzet. Doe mee met de quiz en je maakt kans om het boek te winnen.

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Vuurpreek (The Fire Sermon #1) – Francesca Haig

  1. Ik heb dit boek ook ontvangen en ben er nu in bezig. Ben er nog niet ver genoeg in om er een mening over te hebben, maar mijn verwachtingen zijn ook hoog. Misschien té hoog…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.