Het vuur van de herfst (De Reiziger-Cyclus #4) – Diana Gabaldon

Geplaatst op 25 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het vuur van de herfst (De Reiziger-Cyclus #4) – Diana GabaldonHet vuur van de herfst door Diana Gabaldon
Ook door deze auteur: De reiziger
Uitgever: Boekerij | April 2014
Genres: Historische fictie, Romantiek, Fantasy
Aantal pagina's: 864
ISBN: 9789022570920
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Het vuur van de herfst is het vierde deel in de geliefde Reiziger-serie van Diana Gabaldon. In deze serie vertelt Diana Gabaldon het verhaal van Claire Randall, die in 1945 de naoorlogse hereniging met haar man Frank viert met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel en ze wordt wakker in het Schotland van 1743. Daar laat de jonge Schot Jamie Fraser haar kennismaken met echte, vurige passie en een zo allesomvattende liefde dat Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Het is 1767. Jamie en Claire zijn terechtgekomen in South Carolina aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog, waar ze zich aansluiten bij een groep Schotse Hooglanders in ballingschap. Maar Claire heeft iemand achtergelaten in het heden: haar dochter Brianna. Nadat Brianna een ontdekking heeft gedaan die haar tot in haar diepste wezen raakt, besluit ze naar het verleden te reizen, op zoek naar Jamie, de vader die ze nooit heeft gekend. Daarmee zet ze haar toekomst op het spel.

Mijn reis naar Schotland leek mij het ideale moment om weer een nieuw boek van de Reiziger Cyclus (Outlander) op te pakken. Ik ben inmiddels aanbeland bij het vierde deel: Het vuur van de herfst. Ik was heel benieuwd of dit enorme boek (mijn ebook bevatte gewoon 1099 pagina’s, de paperback is mega zwaar en heeft er 864) weer net zo veel historische magie zou bevatten als zijn voorganger.

Jamie en Claire zijn nog altijd bij elkaar en proberen een bestaan op te bouwen in de zuidelijke koloniën van Amerika. Brianna zit in haar eigen tijd en zoekt nog altijd naar aanwijzingen over haar ouders.. en dan komt ze een schokkend nieuwtje tegen. Ze besluit om haar moeder achterna te reizen om zo haar ouders te leren kennen. Roger komt erachter en reist zijn geliefde onmiddellijk achterna. Maar beiden veranderen daarmee hun toekomst in het heden.

Het is lang geleden dat ik zo lang heb gedaan over een boek. Toen ik na weken af en toe lezen op de helft van het boek was, besloot ik om mijn focus er even volledig op te leggen, anders zou hij nooit uitkomen. Het is niet dat ik Het vuur van de herfst een stom boek vond, integendeel, waardoor ik hem zo langzaam las, maar meer omdat het zo ontzettend mega moeilijk veel is. Echt, met de paperback zou je iemand knock-out kunnen slaan.

Diana Gabaldon schrijft heel complexe verhalen met ontzettend veel plotlijnen. De ene keer is een plotlijn essentieel voor de algehele rode draad, een andere keer is het puur ter ondersteuning van de personages. Kortom; je moet je aandacht er echt bijhouden. Daarnaast worden alle gebeurtenissen uitvoerig beschreven, waardoor het niet zo is dat je met je vinger knipt en alweer een hoofdstuk verder bent.

Je merkt heel duidelijk dat bepaalde plotlijnen in dit boek samengevlochten gaan worden. Sommige vond ik tof, anderen vond ik wat minder. Zeker als je kijkt naar de hoofdlijn van dit verhaal; het is allemaal gebaseerd op een nogal makkelijk op te lossen misverstand. Achteraf denk ik; dit had bondiger gekund, maar tijdens het lezen zat ik er zo ontzettend in dat het niet uitmaakte.

Ik ben deels zo verliefd op deze serie vanwege de historische elementen, maar ook deels vanwege het subtiele gebruik van magie. Alles is zo mooi met elkaar verweven, zo complex en zo realistisch, dat het net echt is. Ook Het vuur van de herfst was weer zo’n boek waar je helemaal induikt en niet uit wil kruipen. South Carolina kwam tot leven.

Het enige waar ik af en toe last van had, was het gebruik van tijdsprongen en de point of views. Als er iemand anders aan het woord kwam, had ik niet altijd door wie het was. Ook leken gebeurtenissen mij soms net te abrupt te zijn afgekapt, om vervolgens verder te gaan tijdens een andere gebeurtenissen. Zoals ik al eerder zei: je moet je koppie er goed bijhouden! Dingen die aan het begin onbelangrijk lijken, blijken later een heel centrale rol te spelen.. Dit is dus geen boek dat je even binnen een weekend bingeread. Ik niet althans.

Brianna en Roger vind ik leuke toevoegingen aan het verhaal, Jamie vind ik soms een beetje te opvliegend. Hij houdt vast aan bepaalde principes waarvan we al lang hebben moeten ervaren hoe onverstandig het is en iedereen leunt daar teveel op. Fergus en jonge Ian blijven ook fijne personages.

Na het lezen heb ik wel erg veel zin om verder te gaan met de tv-serie. Gelukkig is seizoen 2 onlangs toegevoegd op Netflix.

Het vuur van de herfst was weer een groot avontuur.

Je moet van dit soort type boeken (dik, historisch, romantisch met een vleugje magie) houden, maar dan zal Het vuur van de herfst je zeker niet teleurstellen. De Reiziger-cyclus is erg mooi en ik ga binnenkort zeker beginnen in deel vijf.

 

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.