De reiziger – Diana Gabaldon

Geplaatst op 26 januari 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De reiziger – Diana GabaldonDe reiziger Serie: De Reiziger Cyclus #1
Andere boeken in deze serie: Terugkeer naar Inverness
| 2003
Aantal pagina's: 736
ISBN: 9789022535943
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

In de reiziger-cyclus vertelt Diana Gabaldon het verhaal van de bijzonder eigenwijze Claire Randall, die via een magische kring van stenen in het door intriges en oorlog geteigsterde Schotland van de achtiende eeuw verzeild raak, en dat van haar grote liefde, de innemende Schotse clansman James Fraser.

Als Claire Rndall kort na de Tweede Wereldoorlog voor de tweede keer op huwelijksreis gaat naar Inverness, biedt het adembenemende berglandschap van de Schotse Hooglanden aanvankelijk de gewenste rust. Tot Claire tijdens een wandeling per ongelijk een steen aanraakt die deel uitmaakt van een eeuwenoude magische kring van stenen en wordt teruggevoerd naar het verleden, naar het Schotland van de achtiende eeuw. Als Sassenach, een buitenstaander en Engels bovendien, wordt ze al snel het doelwit van samenzweerders die de belangen van de verschillende clans behartigen, en zo raakt ze betrokken bij de Schotse onafhankelijkheidsstrijd. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens hopeloos verliefd op de aantrekkelijke clansman James Fraser van de clan MacKenzie

Ik las zo nu en dan over deze serie en nadat deze ook in real life bij me werd aangeraden, besloot ik hem maar op mijn verlanglijstje te zetten. Toen ik hem vervolgens tweedehands voor een mooi prijsje tegenkwam, was de keuze snel gemaakt. Vervolgens heeft het boek nog een tijdje in mijn kast gestaan, maar afgelopen tijd was het dan eindelijk het moment om het boek te gaan lezen.

Dit boek was me aangeraden en ik ben zó ontzettend blij dat ik hem een tijd terug heb aangeschat. Wat een ontzettend spannend en interessant boek was het. Dat was die paar euro zeker waard (ik kocht hem tweedehands).
Dat ik een liefhebber van geschiedenis ben, weten jullie wel, en gooi daar nog een dosis van de Keltische cultuur bij en ik ben helemaal tevreden. Diana schetst het leven in achtiende eeuws schotland met detail en maakt het bijzonder realistisch. Het geeft je zo’n gevoel van; ‘nu wil ik die plekken zelf ook zien’. Heel vervelend natuurlijk. Not.
Hoewel er wat punten in het boek zijn die misschien wat clichématig zijn, blijft het boek spannend en beleefd Claire een hele hoop spannende avonturen, zonder dat ze haar verlangen naar het heden compleet verliest.
Hier en daar is het een behoorlijk geromantiseerd verhaal en lijkt het leven in die tijd best wel fijn, maar volgens mij valt dat vies tegen. Gelukkig komt Claire op andere punten weer face-to-face te staan met de harde realiteit van die tijd, en dan vooral met name bij de geneeskunst.
Ergens moest dit boek met een beetje doen denken aan de Aardkinderen serie van Jean Auel, omdat zowel Ayla en Claire een soort van vreemde eend in de bijt zijn, worsterel met hun plaats in het leven en beide erg bedreven zijn in de geneeskunst. Nu komt het uit dat ik van beide boeken erg genoten heb!

Als je een interesse hebt in romantiek, avontuur, geschiedenis en de Schotse Hooglanden, is dit verhaal zeker wat voor jou. Ik zou het geen fantasy noemen, omdat het zich afspeeld in de geschiedenis en weinig te maken heeft met magie (behalve dan volksmagie), maar toch heeft het verhaal een sprookjesachtige sfeer. Gewoon lezen!

 

five-stars

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.