Terugkeer naar Inverness (De Reiziger-cyclus #2) – Diana Gabaldon

Geplaatst op 6 december 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Terugkeer naar Inverness (De Reiziger-cyclus #2) – Diana GabaldonTerugkeer naar Inverness Serie: De Reiziger Cyclus #2
Andere boeken in deze serie: De reiziger
| 15 november 2013
Aantal pagina's: 768
ISBN: 9789022566923
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

De indrukwekkende verbeeldingskracht van Diana Gabaldon heeft het hart gestolen van vele miljoenen fans over de hele wereld. In de Reiziger-cyclus vertelt ze het verhaal van de verpleegster Claire Randall, die tijdens een vakantie via een magische stenenkring in het Schotland van de achttiende eeuw belandt. Hier ontmoet ze haar grote liefde, de clansman James Fraser, een van de leiders van de Schotse opstand tegen de Engelsen. Dit is het begin van een wervelende cyclus, vol passie en avontuur, die de lezer meevoert naar het Franse hof in Parijs, en van West-Indië naar de Nieuwe Wereld.

Het is nu 1968 en Claire Randall is weer teruggekeerd naar het Schotse Inverness, samen met haar dochter Brianna. Het is Claire´s eerste bezoek aan Inverness sinds haar huwelijksreis 22 jaar eerder, toen ze per ongeluk door een magische steencirkel liep en verplaatst werd naar het Schotland van de achttiende eeuw.
Haar man is nu dood en ze hoopt uit te vinden wat er met haar grote liefde, de Schotse clansman Jamie Fraser is gebeurd, met wie ze trouwde tijdens haar verblijf in het verleden. Bovendien acht ze de tijd rijp haar dochter te vertellen wie haar werkelijke vader is.

Claire pikt het verhaal van haar verleden weer op als ze samen met James Fraser naar Frankrijk reist, naar het van intriges vergeven hof van Charles Stuart, Schots vorst in ballingschap. Intussen dreigt in de Schotse Hooglanden een opstand die heel Schotland in een bloedige oorlog kan storten en die tot elke prijs moet worden voorkomen.

Nadat ik de Reiziger las en deze vervolgens bij allerlei mensen aanraadde, wist ik zeker dat deze serie tot een van mijn favorieten zou gaan behoren. De anderen waren me al snel voorbij en met de komst van de tv-serie werd de serie Outlander plots weer helemaal hot & happening. Ik kocht het tweede deel al een tijdje terug en nam Terugkeer naar Inverness lekker mee naar Amerika. Ik had toch nog heel wat kilo’s gewicht in mijn koffer over.

Een beetje jammer dat later bleek dat er 50 pagina’s in het boek minsten en ik dus niet in staat was dit boek lekker te gaan lezen met mijn bibs aan de rand van het zwembad. Gelukkig was de service van de Boekerij fantastisch, want zodra ik thuis was, lag er een pakketje met een vervangend boek op me te wachten. Ik besloot het dan maar in december te gaan lezen.. En daar heb ik absoluut geen spijt van gehad.

Het grote pluspunt van dit monsterlijk dikke boek is meteen ook het minpunt: er gebeurt zo ontzettend veel dat je soms echt even een reminder nodig hebt. Nu ik het boek uitheb vond ik de hele tocht fantastisch, maar heb ik toch de indruk dat ik kleinere – minder belangrijk lijkende stukken – alweer deels vergeten ben. Dat is jammer, want wellicht dat het van belang is voor het volgende deel. Hoewel het soms eigenlijk net te veel (onbelangrijke) informatie lijkt te zijn, is het wel echt heerlijk om te verdrinken in die wereld. De historie en al diens vervelende en geweldige kanten; Gabaldon heeft het allemaal prima uitgewerkt.

Ik zal niet liegen dat ik aan het begin even teleurgesteld was dat er zo veel jaar verstreken leken te zijn. Hoewel ik het een leuk stuk vond, kreeg ik een beetje heimwee naar de personages uit het eerste deel. Gelukkig doken we al snel weer in het verleden.

Door de omvang – waar je je zeker niet moet door laten afschrikken – is er veel ruimte voor plottwisten en andere bijzondere gebeurtenissen. Je leert de personages echt kennen en tja.. welke vrouw wordt er nou niet verliefd op sexy Schot Jamie?

Net als bij veel van dit soort dikke boeken uit een lange serie, heb ik even wat ademruimte nodig voor ik door kan met het volgende deel. Maar geloof me: als ik in staat ben dit boek voor een fijne prijs aan te schaffen; dan gebeurt dit zeker. En dan lees ik in het eerste kwartaal van het volgende jaar zeker het vervolg. Want van dit soort epische vertellingen kan ik geen genoeg krijgen en doet het me stiekem verlangen naar een leven in andere tijden. Terugkeer naar Inverness  is een heerlijk vervolg.

Andere boeken uit deze reeks: De Reiziger.

five-stars

Tags: , , , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Terugkeer naar Inverness (De Reiziger-cyclus #2) – Diana Gabaldon

  1. Ines

    Er is maar een oplossing voor jouw zorg; “maar heb ik toch de indruk dat ik kleinere – minder belangrijk lijkende stukken – alweer deels vergeten ben. Dat is jammer, want wellicht dat het van belang is voor het volgende deel.”
    Als ik lees dat er een nieuw deel onderg is start ik opnieuw bij het eerste deel, tegen de tijd dat het nieuwste deel uitgekomen us heb ik alle voorgaande delen weer eens gelezen en zitten veel details weer vers in ’t geheugen!

    Leuke blog! Leuk dat ik deze link in de NRC tegen ben gekomen.

    • Wat leuk dat je me via het NRC hebt gevonden! Helaas ben ik niet zo’n lezer die graag een hele serie achter elkaar wegleest. En ik heb zó veel ongelezen boeken dat ik het een beetje zonde vind om bepaalde boeken te blijven herlezen. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.