De vrije wereld (Portaal #1) – Mathijs Hulster

Geplaatst op 29 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De vrije wereld (Portaal #1) – Mathijs HulsterDe vrije wereld door Mathijs Hulster
Serie: Portaal #1
Uitgever: Zilverbron | Augustus 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 380
ISBN: 9789463080415
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Als Jessy met twee vrienden een oeroud masker opzet, ontwaken ze de volgende dag in de Vrije Wereld - het land waar de doden voortleven. Met de hulp van Ailea, een tweeduizend jaar oude Chinese vrouw, smeedt Jessy een plan om haar weg uit dit dodenrijk te vinden. Ze leert over magie en haar unieke gave en komt steeds dichter bij haar einddoel: het paleis van de wijze farao Ramses. Maar de geheimzinnige Orde van Apophis zet alles op alles om het masker in zijn bezit te krijgen... De Vrije Wereld is het eerste deel in de Portaal-serie, een bloedstollend young adult-fantasy avontuur.

Het kostte Mathijs Hulster niet veel moeite om mij te overtuigen om zijn boek De vrije wereld te willen lezen. Het boek, met thema’s als het oude Egypte en een andere wereld, leek precies in mijn straatje te passen. Meteen levert dit ook wel een gevaar op; waren mijn verwachtingen niet te hoog gespannen?

vrijewereld3

De vrije wereld gaat over Jessy, een meisje met gescheiden ouders. Ze zit in een situatie waarbij de relatie met haar ouders behoorlijk stroef is; haar vader blijft maar werken aan zijn archeologische onderzoek en dat frustreert haar. Op een avond, wanneer ze met haar beste vrienden op onderzoek uit gaat, vindt ze het masker dat haar vader onderzoekt. En dan.. wordt ze wakker in een andere wereld.

Dit boek weet een heel wisselend gevoel bij me op te roepen. Aan de ene kant vond ik het heel erg tof en is die Egyptische sfeer met al die goden en de toffe twist die Mathijs daaraan heeft gegeven helemaal mijn ding, aan de andere kant kwam ik ook dingen tegen die mij niet helemaal wisten te overtuigen. Ik ga proberen te beschrijven hoe dit komt.

De vrije wereld is een avontuurlijk boek met een unieke wereld. De wereld waarin Jessy terecht komt is een soort dodenrijk en zit daarom vol met bijzondere personages en situaties. Soms vond ik het echter lastig om daar een goed beeld bij te krijgen. Eerst voelde het heel historisch, en toen voelde het opeens heel modern. Ik raakte er zo nu en dan van in de war, alsof het onnodig ingewikkeld werd gemaakt. Het feit dat ook steeds weer nieuwe elementen bij lijken te komen, maken het verhaal er niet makkelijker op. Niet al die elementen waren namelijk even dragend aan het plot; zonder had ook gekund. Het is echt een boek waar je je hoofd bij moet houden.

vrijewereld2

Door het avontuurlijke sfeertje in het boek, zitten er een aantal climaxen in. Als lezer golf je daarin mee, maar het gevolg is dat het verhaal hierdoor soms wat inkakt. Je wordt meegesleurd van spannend, naar langzaam, naar haast spiritueel en dan weer ruimte om te ademen. Soms had ik het gevoel dat ik niet helemaal in het juiste ritme zat, zodat ik soms werd overspoeld door de golven. Ik moest soms flink watertrappelen om de boel bij te houden.

Het einde vond ik echter wel lastig. Het heeft een fantastische climax, maar het boek is dan nog niet afgelopen. Dit einde voelt echter als een intro voor een volgend deel en dat vond ik jammer. Ik had liever nog even door kunnen sidderen van de spanning, want die zat er zeker!

Nu klink ik ontzettend negatief en dat is helemaal niet verdiend, want ik denk dat deze serie echt potentie heeft om geliefd te worden bij veel Young Adult lezers. Op den duur wist ik echt in het verhaal te kruipen en zag ik alles voor me, op andere momenten lukte het niet.

Ik wil ook wel kennis maken met die Oud Egyptische sfeer

Toch ben ik achteraf erg benieuwd naar wat portaal nog meer zal bieden. De vrije wereld is een verhaal met een bijzondere wereld die goed uitgedacht is en soms iets te overweldigend aanvoelt. Soms kreeg ik de indruk teveel nieuwe elementen te krijgen, maar ik weet zeker dat die balans in het tweede deel veel beter aan zal voelen. Ik kijk er in ieder geval naar uit om ook dat te mogen lezen.

vrijewereld

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “De vrije wereld (Portaal #1) – Mathijs Hulster

  1. Ik heb dit boek ook gekocht op de Elf Fantasy Fair. Jammer dat je de setting een beetje verwarrend vond, maar ik ben heel erg benieuwd! Ik vind het oude Egypte ontzettend interessant en ik kom maar weinig boeken tegen die het als thema hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.