Virus – Mirjam Mous

Geplaatst op 19 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Virus – Mirjam MousVirus | april 2015
Aantal pagina's: 283
ISBN: 9789000340330
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Kris, een jongen die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is met zijn neef op vakantie. Ze rijden door de bergen als er een hevig noodweer losbarst. Dan schrikt Kris zich het apelazarus. Er loopt een man op de weg! Zijn neef kan hem niet meer ontwijken…
De jongens raken in paniek en slaan op de vlucht. Ze komen terecht in Odrín, een Spaans bergdorp, dat altijd in de schaduw ligt. Er hangt een unheimische sfeer en de meeste bewoners zijn nors en soms ronduit bedreigend. Kris en zijn neef willen zo snel mogelijk verder reizen, maar het lijkt wel alsof alles en iedereen dat tegenwerkt. Ze besluiten er stiekem vandoor te gaan. De enige toegangsweg blijkt met hekken afgesloten en wordt door gewapende mannen bewaakt. Omdat er een besmettelijk virus rondwaart, mag niemand het dorp nog in of uit...

Onlangs ontving ik van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Virus, het nieuwste boek van Mirjam Mous, die vooral bekend is geworden om haar boek Boy 7. Ik heb van haar slechts het boek Test. gelezen, waar ik niet helemaal in wist te komen. Toch was ik benieuwd hoe Virus zou zijn en ik begon er al snel in.

Als lezer wordt je meteen in de actie gegooid. Van het ene spectaculaire ongeluk rol je zo de andere spannende gebeurtenis in. Als je daar van houdt, dan is dit boek helemaal top, maar zelf had ik graag wat ademruimte gehad om de personages beter te leren kennen. Kris is een interessante jongen, maar hij liet me niet helemaal toe. Zijn Tourette was interessant, maar ik kreeg niet echt de indruk dat het echt een toevoeging had aan het verhaal.

Als ik eerlijk ben vond ik het allemaal een beetje te ver gezocht en te snel gaan. En het einde vond ik echt een zware teleurstelling; zo veel actie door het hele boek en dan zo’n uitgekookt einde met een makkelijke oplossing? Jammer, ik had liever meer evenwicht in het verhaal gezien en meer dreiging van het virus gevoeld. Het was nu net alsof het hele boek heel veel climaxen bevatte, maar dat deze uitbleef op het einde. Heel jammer.

Ondanks deze minpunten, heb ik me toch vermaakt tijdens het lezen. Het leest vlot en heeft een lekker zomerse setting. Meestal ben ik er niet zo van als een Nederlandse schrijver kiest voor een buitenlandse setting, maar nu paste het cultuurverschil en de taalmisverstanden goed. Hopper werd daardoor een niet te aanwezig en alwetend personage. Kris kreeg zo ook de mogelijkheid een belangrijke rol in te nemen.

Ik denk dat Virus boek heel veel jongeren zal aanspreken, maar voor mij was het net iets te jong. Ik vond het gewoon niet spannend en dreigend genoeg. Het concept vond ik interessant, maar wist me niet genoeg te verrassen. Daarnaast heeft het einde mij niet het bevredigende gevoel gegeven wat ik graag heb als ik een boek uitlees.

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

10 responses to “Virus – Mirjam Mous

 1. Om eerlijk te zijn trekt de tekst op de achterkant van het boek me al niet zo aan. Komt een beetje over als een boek dat spannend wil lijken, maar het niet helemaal wil lukken… Aan jouw recensie te lezen, is het dat ook een beetje… Jammer!

 2. Ik zie elke keer dat je het niet goed vindt als een Nederlandse schrijver het verhaal in het buitenland af laat spelen, waarom eigenlijk niet? Er zijn ook zat verhalen van anderstalige schrijvers die het boek in het buitenland af laten spelen. (En dan bedoel ik natuurlijk geen fantasy/dystopie) Dus ik ben wek benieuwd 🙂

  • Goede vraag! Persoonlijk merk ik dat het vaak voorkomt dat schrijvers uit Nederland die hiervoor kiezen, er niet helemaal in slagen een bepaalde sfeer of maatschappij neer te zetten die daadwerkelijk nodig is voor het verhaal. Dit verhaal had prima in een klein dorpje in Drenthe af kunnen spelen, gezien de hoofdpersonages geen last hebben van een taalbarrière. Er is dus geen sprake van dat de omgeving werkelijk een toevoeging heeft. Daarnaast gebeurt het vaak dat er fouten of onlogische elementen gebeuren die voortkomen uit ervaringen van het eigen land.
   Ik denk dat je er als schrijver alleen echt in kan slagen om over een ander land te schrijven als je er zelf voor een langere tijd bent geweest. Bepaalde culturele en maatschappelijke kenmerken van een land kunnen namelijk echt van invloed zijn op het verhaal en het is zonde als dit niet gebruikt wordt.

 3. Sylvia

  Ik mag hem gaan lezen voor de YA-leesclub bij Hebban. Ben nog steeds benieuwd, hoop dat het verhaal mij meer aanspreekt. Dit word mijn eerste boek van Mirjam Mous.

 4. Ik heb dit boek laatst gewonnen bij Hebban, maar iedere keer als ik eraan wil beginnen pak ik toch snel een ander boek.. Recensies als deze maken het zo mogelijk nog moeilijker om aan Virus te beginnen 😉 Ondanks dat de flaptekst me niet 100% aanspreekt vind ik de cover wel weer erg mooi, dus misschien moet ik dat maar als motivatie aanvoeren om dit boek te gaan lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.