Verschijningen – Hilda Spruit

Geplaatst op 2 november 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Verschijningen – Hilda SpruitVerschijningen door Hilda Spruit
Ook door deze auteur: Geestverwanten
Uitgever: Clavis | September 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 381
ISBN: 9789044839562
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Merthe is paranormaal begaafd. Wanneer dat meer als een vloek begint te voelen dan als een zegen, zoekt ze een ervaren medium op. Maar juist daar ontdekt ze de foto van een vermist meisje. Dan beseft ze dat ze niet anders kan dan luisteren naar haar zesde zintuig. Geleid door de verschijningen die haar vanaf dan niet meer loslaten, stappen zij en haar hartsvriendinnen een gevaarlijk avontuur tegemoet. Zal het hen lukken om het meisje terug te vinden?

Een spirituele coming of age over jezelf ontdekken en openstaan voor anderen. Het los te lezen vervolg op Geestverwanten, bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs. Voor young adults.

Een aantal jaar terug kwam ik in aanraking met Hilda Spruit en haar boek Geestverwanten. Ik vond het een heerlijk verhaal, omdat ik dol ben op spirituele zaken. Nu is eindelijk het los te lezen vervolg, Verschijningen, verschenen bij uitgeverij clavis. Met Halloween om de hoek kon ik het natuurlijk niet laten om zo snel mogelijk te beginnen! Binnen anderhalve dag had ik het boek uit.

verschijningen

Merthe dacht dat ze haar paranormale gave redelijk onder controle had, maar nadat ze allerlei dromen begint te krijgen én nachtelijke bezoekjes van geesten begint te krijgen, is het tijd om de hulp van een ervaren medium op te zoeken. Als ze er stiekem met haar vriendinnen heen is, ontdekt ze een foto van een vermist meisje. Merthe weet zeker dat al de dingen die ze ziet en voelt te maken hebben met die verdwijning en ze besluit dan ook om op onderzoek te gaan…

Thema’s: bovennatuurlijke gaven, scheiding, vriendschappen, ontvoering, vermissingszaken, geesten.

In Geestverwanten maakte ik natuurlijk al kennis met Merthe en haar vriendinnen, evenals een aantal andere personages uit het boek. Het voelde dan ook meteen vertrouwd. Misschien ook wel omdat een aantal ervaringen van Merthe heel herkenbaar voelde. Wat had ik dit boek graag als tiener gelezen, zeg! Dan had ik mezelf misschien meer begrepen gevoeld.

In Verschijningen komen meerdere vormen van spiritualiteit naar voren. Naast het mediumschap lees je over bandstemmen, verschillende vormen van healing en de verschillende manieren van paranormale begaafdheid. Dit vond ik zelf vloeiender gaan dan in het eerste deel: er werd nu minder uitgelegd maar het was meer onderdeel van het verhaal. Ik was best jaloers op de cursus die Merthe bezocht: zoiets wil ik ook wel!

Een groot deel van het boek gaat natuurlijk om de vermissing en dat deel is spannend. Een ander deel gaat over vriendschap. De vriendinnen van Merthe hebben weer een grote rol en ook zij hebben met de nodige problemen te kampen. Hoewel sommige zaken wat mij betreft wat meer diepgang hadden mogen krijgen, maakten de meiden het wel dat het boek wat meer tot leven kwam. Ik hou ervan wanneer er naast een grote lijn ook plaats is voor het gewone leven. Daarnaast vond ik alle bijpersonages ook gewoon fijn om over te lezen. Ik zag ze voor me, ze waren menselijk en ze gaven het verhaal pit.

Persoonlijk had ik snel het idee dat alles wel goed zou komen, maar dit maakte het boek niet minder spannend. Ik wilde graag weten hoe alles in elkaar bleek te zitten en ik moet zeggen dat Hilda Spruit dit heel goed heeft gedaan. Vrijwel alles heeft een functie en toegevoegde waarde aan het verhaal. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel gaaf wanneer een historische locatie gebruikt wordt en een functie heeft.

Dus ja: kei blij met dit vervolg! Ik wil echt wel meer, want ik hou van dit soort boeken! Verschijningen is spannend, herkenbaar en het is fijn om te lezen dat een paranormale gave niet meteen voor een groot vuurwerk zorgt. Dit maakt het boek voor tieners die er ook mee worstelen een feest van herkenning (en ook nog eens heel erg leerzaam).

verschijningen
four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.