Geestverwanten – Hilda Spruit

Geplaatst op 4 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Geestverwanten – Hilda SpruitGeestverwanten door Hilda Spruit
Ook door deze auteur: Verschijningen
Uitgever: Oleander | september 2015
Genres: Young Adult, Bovennatuurlijk
Aantal pagina's: 223
ISBN: 978-90-826225-0-8
Goodreads
four-stars

Merthe krijgt iets te horen wat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had, genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand het antwoord op heeft. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nóg meer vragen. Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spannend, niet te stuiten, spiritueel avontuur, dat niet alleen hún leven, maar ook dat van anderen drastisch zal veranderen. Was het wel zo verstandig om die duistere wereld te raadplegen?
Geestverwanten heeft een nawoord dat geschreven is door het medium Liesbeth van Dijk, onder andere bekend van de tv programma's Het Zesde Zintuig en Paranormale Kinderen.

Een tijdje terug kwam ik via twitter in aanraking met het nieuwe boek van Hilda Spruit, wat geestverwanten zou gaan heten en wat zou gaan over jongeren die gaan glaasje draaien. Hoewel de omslag me niet perse aansprak, deed het thema dat weer wel. Jullie mogen namelijk best van me weten dat ik me altijd erg aangetrokken heb gevoeld tot paranormale zaken. Toen het boek eenmaal verschenen was, mailde ik de uitgever; niet veel later kon ik dan ook beginnen in het boek.

Het verhaald gaat over Merthe en haar vriendinnen. Ze zijn 14 en hebben zomervakantie. Op een warme avond besluiten ze – om Merthe’s verleden te ontrafelen – de geesten te raadplegen. Dit gaat niet helemaal goed, maar duwt de meiden wel in een avontuur wat ze nooit meer zullen vergeten en wat hun leven voor altijd zal veranderen.

Het verhaal is spannend en past goed bij de leeftijd. Hilda heeft een heel actuele manier van benaderen, wat het meteen al een heel duidelijk verhaal maakt. Jongeren zullen zich er in herkennen en naast dat ze vermaakt worden, krijgen ze meteen een boodschap mee: glaasje draaien is dom.

Hoewel ik dit zelf al wist, vond ik de boodschap heel duidelijk overkomen. De gevolgen zijn heftig, maar oprecht spannend, zonder dat het meteen een creepy thriller wordt. Ik heb er van genoten en niet alleen omdat ik spiriwiri dingen leuk vindt. Ik denk ook dat als je er weinig mee hebt, het leuk zal zijn, omdat het spannend is. En misschien is het zelfs zo dat iedereen zich wel eens afvraagt of er niet wat meer is…

Wel waren er ook een paar zaken die wat uit de lucht kwamen vallen en misschien wat meer uitleg nodig hadden. Een voorbeeld hiervan is de term Reiki, wat Merthe’s tante doet. Prima, maar als je niet weet wat het is.. wat voor een toegevoegde waarde zal het dan brengen? Ik wist wat het was en wist dus wat er mee bedoeld werd. Het was soms net of er iets te veel new age elementen in zaten. Is dat om duidelijk te maken dat meer mensen er mee bezig zijn dat je zou denken? Geen idee. Ik denk dat jongere lezers in ieder geval net wat meer uitleg nodig zouden hebben.

Ik denk dat iedereen die interesse heeft in paranormale zaken extra zal smullen van dit boek. Voor mij voelde het erg herkenbaar (niet dat ik heb glaasje gedraaid, hoor!). Maar meer dat ik van die momenten had van ‘oh ja!’. En ja, soms liepen de rillingen echt over mijn rug. Zo echt voelde het.

Geestverwanten heeft me aangenaam weten te verrassen en zal veel jongeren aanspreken vanwege het spannende karakter van het boek. Hoewel het paranormale niet voor iedereen aantrekkelijk zal zijn, is het niet zo dat Hilda je iets oplegt. Je zou het nog altijd als fantasie kunnen zien. Ik heb er van genoten. Bedankt Hilda!

geestverwanten

Bewaren

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Geestverwanten – Hilda Spruit

  1. Leuke foto! Het omslag van het boek is wel wat groot uitgevallen overigens, weet niet of dat de bedoeling was? Lijkt me een leuk boek voor de wat jongere meiden, niet echt iets voor mij maar wel een boeiend thema.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.