Verschijning – Joany de Vries

Geplaatst op 5 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Verschijning – Joany de VriesVerschijning door Joany de Vries
Uitgever: Volt | Januari 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789021415796
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste YouTube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn, maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren

Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland; het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven, waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.

Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Toen ik me als jurylid boog over de vele inzendingen van de schrijfwedstrijd van Uitgeverij Q (nu Volt) wist ik meteen dat de inzending van Joany de Vries was wat de Nederlandse YA markt nodig had: een nerdy contemporary met fantasyinvloeden. Ik was al bekend met Joany’s grappige manier van schrijven en ik was dan ook blij dat mijn medejuryleden er ook iets in zagen. Joany won de wedstrijd en nu ligt het boek eindelijk in de winkel. Verschijning was een boek waar ik enorm naar uitkeek en ik heb het dan ook in twee ademteugen uitgelezen.

Jeanne Weeber is de dochter van ’s werelds bekendste youtube ghosthunter en dat betekent dat zij, haar vader en zijn team de hele wereld over reizen om bovennatuurlijke fenomenen vast te leggen. De kijker weet echter niet dat dit allemaal fake is. Dan ziet Jeanne een kans om naar Nederland te gaan, waar haar moeder vandaan komt. Haar vader ziet dit absoluut niet zitten, maar Jeanne gaat toch. Wist zij veel dat ze hierdoor verwikkeld zou raken in een echt bovennatuurlijk mysterie!

Aangezien ik zelf ook best graag op ghosthunt ga en enige verslaving heb voor het programma Ghost Adventures, kon het haast niet anders dan dat dit boek helemaal mijn ding zou zijn. Ik ben dol op verhalen die zich afspelen in deze wereld, waar toch een mysterieus en fantasylaagje aan toe is gevoegd. Wat dat betreft was Verschijning een schot in de roos.

Jeanne vond ik een leuk hoofdpersoon en hoewel ik dit type terwijl het interview nog moet plaatsvinden, heb ik de indruk dat Joany zich liet inspireren op een aantal mensen die ze kent, plus zichzelf. Ik herkende veel van de schrijfster zelf terug en dat vind ik leuk. Ik heb dit zelf ook met de hoofdpersoon uit mijn verhaal; het lijkt meteen of het hoofdkarakter daardoor echter is.

Tijdens het lezen voelde het net alsof ik ook mee was op avontuur. Het is meeslepend en vooral modern geschreven, vol referenties naar popcultuur. Soms vond ik de metaforen net iets teveel van het goede en was het niet nodig om iets te omschrijven. Aan de andere kant past dit bij Joany en bij Jeanne.

Wat ik wel heel erg gaaf vind is dat dit boek zich afspeelt rondom Joany’s woonplaats Oss. Je merkt dat het decor daardoor tot leven komt. Daarnaast gebruikt ze plaatselijke legenden en plekken die in de geschiedenis een grote rol hebben gespeeld. Ook dit vind ik een grote toegevoegde waarde hebben.

Nog een plus (voor mij dan) is dat de focus niet op romantiek ligt, maar meer op vriendschap. Natuurlijk komt het er wel in voor, maar het is niet zo dat de basis van het verhaal hierdoor wordt ondergesneeuwd. Bepaalde koppels shipte ik al vanaf het begin, dus het was tof om te zien dat dit werkelijkheid werd.

Vanaf de tweede helft van het boek krijg je steeds meer fantasy elementen en eigenlijk moet ik eerlijk bekennen dat ik dit soms net too much vond? Ik genoot meer van de eerste helft van het boek en ik denk dat het boek ook voldoende spannend was geweest als het bij een echt spookverhaal was gebleven. Dit neemt niet weg dat het boek in z’n geheel echt heerlijke kost is.

Verschijning dompelt je onder in Oud Nederlandse legendes en dat geschreven met een hilarische schrijfstijl vol nerdy referenties.

Ik heb lang uitgekeken naar Verschijning en ben uiteindelijk erg tevreden met het boek. Er zijn maar weinig van dit soort boeken op de Nederlandse markt, terwijl ik denk dat er echt behoefte aan is. Dit boek bevat allemaal geslaagde Young Adult elementen; het is spannend, een beetje nerdy, bevat een gezonde dosis romantiek en bovenal speelt zich het af in Nederland met Nederlandse legendes. Heerlijk!

Bestel Verschijning hier!
four-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Verschijning – Joany de Vries

    • Nee, we hebben niet blind gejureerd. Wij vonden het namelijk ook belangrijk hoe de auteur zichzelf presenteerde (dit was een onderdeel van de inzending).

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.