Verraad in de Dalen (De Zeven Koninkrijken #2) – Kristin Cashore

Geplaatst op 22 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Verraad in de Dalen (De Zeven Koninkrijken #2) – Kristin CashoreVerraad in de Dalen Serie: De Zeven Koninkrijken #2
Andere boeken in deze serie: De gave van Katsa
| 1 maart 2010
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789048804399
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Er heerst onrust in de Dalen. De troon van de jonge koning Nash wankelt. Zowel in het noorden als in het zuiden mobiliseren opstandige landheren hun troepen en beramen snode plannen om Nash af te zetten. Een oorlog is onafwendbaar. In de wouden en de bergen wemelt het van de spionnen en schurken.

De onrust in het land bedreigt ook de wereld van Vlam, half vrouw, half monster. Haar verbijsterende schoonheid laat niemand onverschillig en lokt de meest extreme reacties uit, van mannen én van vrouwen. Haat en liefde beheersen haar leven en maken een normaal bestaan zo goed als onmogelijk.

Haar redding, maar ook haar vloek is het vermogen de gedachten en gevoelens van de mensen om haar heen te beheersen.
De enige die niet gevoelig lijkt voor haar invloed is Prins Brigan...

Vuur is de prequel van het spannende De gave van Katsa en speelt zich zo’n dertig jaar eerder af...

Toen ik afgelopen zomer op vakantie was, las ik het eerste boek van De Zeven Koningrijken, De Gave van Katsa. Ik vond het boek matig, ook al vergeleken veel mensen het met Throne of Glass, wat echt een van mijn all time favourites is. Omdat ik dat boek niet zo leuk vond, haalde ik de rest van de boeken van mijn wishlist en besloot ze ooit eens van de bieb te lenen om te lezen. En tja, zie dan maar eens zin te maken om het boek te lenen en dan ook nog te gaan lezen. Toch leende ik pasgeleden Verraad in de dalen.

Hoewel dit een erg populaire boekenreeks is, en er vast ook in Nederland vele fans zullen zijn, heb ik erg veel moeite met deze boeken. Ook dit boek wist me niet te verrassen of me überhaupt warm te laten draaien.

Toen ik de proloog van Verraad in de dalen las, kreeg ik plots meer vertrouwen. Die vond ik namelijk erg sterk, spannend en een goede opfrisser hoe die gaven ook al weer in elkaar zaten. Het was echter een grote teleurstelling toen aan het eind bleek dat de persoon die daar voorkomt, eigenlijk helemaal geen rol meer speelt. Dit is verwarrend en vervelend; laat het dan gewoon weg.

Dit tweede deel gaat vooral over de avonturen van Vlam. Hierdoor zijn de delen enigszins los van elkaar te lezen, omdat het dus gaat om een heel ander personage. Aan de ene kant is dat goed, omdat je kan beginnen met een schone lei, aan de andere kant voelt het echt aan alsof de schrijfster een bepaalde wereld heeft geschapen en daar een aantal verhalen voor heeft bedacht die eigenlijk weinig met elkaar te maken hebben, maar wel gemakkelijker onder één serie kunnen verschijnen.

Wat de wereld betreft; die zit goed in elkaar. Het is beeldend beschreven en ik kon zonder moeite een beeld scheppen in mijn hoofd over hoe de maatschappij en de omgeving er ongeveer uit moesten zien. Het is wat mij betreft een grote plus als een schrijver zo’n wereld in elkaar weet te zetten op zo’n manier dat het geloofwaardig en kloppend overkomt.

Minder geloofwaardig vond ik de personages. Ze deden me echt helemaal niks en ik kon voor mijn gevoel echt geen band met ze opbouwen. Van de helft wist ik zelfs op driekwart van het boek nog steeds niet wie of wat ze waren, laat staan welke rol ze nou moesten vervullen. Dit vond ik erg frustrerend en maakte het boek behoorlijk saai. Zelfs met heldin Vlam had ik niks. Ze kwam behoorlijk uit de lucht vallen en behalve dat ze elke maand braaf ongesteld wordt, viool speelt en een soort van gedachten leest, heb ik haar niet bepaald leren kennen. Haar rol, haar dromen, haar doel.. Wat mij betreft miste dat, waardoor de dame op het oppervlakte bleef drijven. Jammer, want het heeft allemaal wel potentie.

Ook miste ik een spanningsboog. Er gebeurt uiteindelijk wel wat, maar dit is wat mij betreft niet echt schokkend of vernieuwend.

Ik vond Verraad in de dalen dus een misser en het is dat ik graag series helemaal uit lees, anders zou ik het niet weten of ik überhaupt wel zin heb in het derde boek. De personages in De Gave van Katsa, deden me niks, en hier is er ook niemand blijven hangen. Vind je dat niet erg en is voor jou een goed in elkaar gezette wereld voldoende? Dan is dit boek wel wat voor jou.

two-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Verraad in de Dalen (De Zeven Koninkrijken #2) – Kristin Cashore

  1. Po is bij mij anders jaaaaarenlang blijven hangen hoor 😀 De personages vond ik tof daarin, maar het verhaal niet zo. Fire heb ik nog niet gelezen, maar ik lees nu toevallig ook Bitterblue/Bitterblauw en die is véél leuker dan Graceling/Gave van Katsa imho 🙂

    • Bitterblauw is deel 3 toch? Nou ja.. Het is gewoon niet echt mijn serie.. Terwijl heel veel mensen er helemaal weg van zijn. Ik vind de Glazen Troon dan echt veel leuker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.