De Gave van Katsa (Graceling Realm #1) – Kristin Cashore

Geplaatst op 8 augustus 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Gave van Katsa (Graceling Realm #1) – Kristin CashoreDe gave van Katsa Serie: De Zeven Koninkrijken #1
Andere boeken in deze serie: Verraad in de Dalen
| maart 2009
Aantal pagina's: 430
ISBN: 9789048801596
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Katsa is sinds haar achtste in staat om een volwassen man met haar blote handen te doden – ze is een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren zijn met een Bijzondere Gave.

Als nichtje van de koning zou Katsa normaal gesproken een leven vol luxe en privileges leiden, maar net als de andere Begaafden is ze verplicht haar gave in dienst van de koning te stellen. Al zo lang als ze zich kan herinneren moet ze zijn vuile werk opknappen: afrekenen met vijanden en ongehoorzame burgers. Maar geleidelijk aan groeit Katsa's verzet. Als ze de knappe prins Po ontmoet die haar vertelt over het gruwelijk raadsel dat hij op moet lossen, besluit ze met hem mee te gaan op zijn gevaarlijke tocht. Een tocht die de ware aard van haar Gave onthult, en het verschrikkelijke geheim dat ver weg verborgen is. Een geheim dat alle zeven koninkrijken kan vernietigen...

Koop ‘De Gave van Katsa’ in het Engels

Een huurmoordenaar in een fantasysetting? Een bijzondere wereld vol Gaven? Een spannende tocht op leven en dood? Dat klinkt als een verhaal waar ik hoe dan ook van zal smullen. Helaas werd ik een beetje teleurgesteld door het verhaal van De gave van Katsa. Boeken als Throne of Glass, Studie van Gif en Shadow and Bone, die ergens ook dit soort elementen hebben, maakten de verwachtingen nog hoger. Helaas werd het voor mij niet waargemaakt. Ik heb wel genoten van het verhaal.. Maar veel liever las ik die andere boeken.

Ik vond het verhaal een vreemde snelheid hebben. Sommige stukken werden echt uitgesmeerd over hele pagina’s en waren niet eens zo relevant voor het verhaal, terwijl andere stukken (die juist wel enorm van belang waren) in slechts een enkele zin werden opgeschreven. Hierdoor werd de spanning wel juist opgebouwd, maar vond ik het erg tegenvallen hoe dit tot uiting kwam. Ik had dan ook meer de indruk dat het een reisverhaal was dan dat het uiteindelijke doel bereikt werd. Wat mij betreft had het hoogtepunt net zo beeldend beschreven mogen worden als de rest.

Het kan misschien ook een beetje komen door het feit dat ik weinig feeling leek te hebben met Katsa. Ik vond haar wel erg krachtig en het feit dat ze aan het begin als ‘niet zo intelligent’ werd genoemd kwam helemaal niet terug. Ze was juist een heel doordacht meisje, vond ik! Eigenlijk was alles een beetje teveel van het goede.. Ik vond dat ze een beetje te perfect werd neergezet, maar dan ook nog op een manier waarbij ik veel afstand met haar voelde. Pas later kwamen er meer emoties los, maar zelfs toen kon ik er vrij weinig mee. Ze is Kick-ass, dat wel. En heeft ook zeker een beschermende/zorgzame kant, maar – mede door die vreemde climaxen – kwam dit voor mij niet voldoende tot uiting. Wel vond ik dat Katsa een hele natuurlijke ontwikkeling doormaakte van bloeddorstige (en vooral door woede gedreven) kat, tot een vrouw die zich bewust is van haar mogelijkheden en meer aan de ander begint te denken.

Als ik eerlijk ben hebben deze punten er mede voor gezorgd dat ik vrij langzaam door het boek ging. Ik kon soms maar weinig aandacht opbrengen om verder te lezen, wat jammer is, want dit zou toch echt een boek voor mij moeten zijn. Het was alsof de schrijfstijl me niet helemaal kon vatten. Wel ben ik erg benieuwd naar de vervolgboeken.. Want he, je kan natuurlijk niet oordelen op 1 boek, zeg ik dan. Gelukkig zijn beide boeken bij de bibliotheek te leen.

Helaas zal De gave van Katsa nooit een van mijn favoriete series worden, hoewel ik toch blij ben dat ik hem eindelijk heb gelezen. Ik ben benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen en welke karakters hun stem laten spreken. Vooral Po en Bitterblue vond ik erg intrigerend.. Dus ik ben benieuwd! Voor fans van De Glazen Troon en Studie van Gif is dit zeker een aanrader!

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.