Verbonden – Suzanne Roelofs

Geplaatst op 6 september 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Verbonden – Suzanne RoelofsVerbonden door Suzanne Roelofs
Uitgever: Zilverbron | Juni 2020
Genres: Fantasy
ISBN: 9789463082716
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

De wereld is vergaan. Oorlogen en atoombommen hebben alles verwoest. Het is bovengronds niet veilig. Althans, dat is wat de kinderen leren op school. Abigail leeft samen met haar geadopteerde zus Eylin in een bunker. Een jaar nadat hun ouders plotseling zijn overleden, besluiten ze dat het tijd is om te vertrekken uit de bunker waar ze zijn opgegroeid. Ze hebben zich er nooit thuis gevoeld en verlangen naar de buitenwereld. Een plek waar niets voor hen bepaald wordt. De perfecte ontsnapping wordt gepland. Twee weken voor ze willen vertrekken, is Eylins leven in gevaar. Een beveiliger, Tristan, het op haar heeft gemunt. Met de hulp van een oude vriend van hun ouders weten ze te ontsnappen. De buitenwereld is niet wat ze verwachten. Demonen zwaaien er de scepter. Ze stellen de hechte band tussen Abigail en Eylin hevig op de proef. Bio: Suzanne verzon al verhalen toen ze jong was. Het schrijven begon met fanfictie. De Verhalen van schaduw en licht ontstonden in Ierland waar ze enkele jaren geleden woonde. Ze heeft altijd al een liefde gehad voor fantasy en wil daar nog vele boeken in schrijven.

Een tijdje terug werd ik door auteur Suzanne Roelofs benaderd of ik haar boek Verbonden wilde lezen. Het boek klonk veelbelovend als een soort mix tussen fantasy en een dystopische wereld. De wereld is immers vergaan, maar er zijn ook engelen en demonen. Dit klonk goed, dus ik ben blij dat ik een exemplaar mocht ontvangen om te lezen!

verbonden

Bommen en oorlogen hebben de wereld verwoest, waardoor het bovengronds niet meer veilig is. Dat is wat kinderen tenminste leren op school. Het leven van Abigail en haar adoptiezus Eylin lijkt al helemaal te zijn uitgestippeld in de bunker waarin ze wonen. Een jaar nadat hun ouders zijn overleden besluiten ze dat ze er weg moeten: dit is hun thuis niet meer. Vlak voor ze willen ontsnappen komen ze echter in de problemen en als ze boven weten te komen, blijken de verhalen van school niet te kloppen. Demonen heersen er en zullen de band tussen de twee zusjes hevig op de proef stellen.

Kernwoorden: familie, verloren ouders, engelen, demonen, fantasy & dystopie

Al vanaf het begin van het boek vond ik het vrij heftig. We maken kennis met Abigail en Eylin via hun geboorte en waarom ze zo bijzonder zijn: Abigail is half demon en Eylin is half engel. Normaal zouden ze nooit bij elkaar kunnen blijven, maar toch groeien de twee meiden naar elkaar toe. Als we springen naar de tijd waarin zij tieners zijn, is dat nog steeds zo. Ze zijn zich bewust van elkaars verschillen, maar trekken ook enorm naar elkaar toe. Dat vond ik mooi, want je hoeft niet van elkaars bloed te zijn om zo veel van elkaar te houden.

Ik vond het dus vrij heftig, en dat kwam vooral omdat ik vooral verwachtte dat het dystopisch zou zijn, niet dat de twee hoofdpersonages zelf ook engel en demon waren. Ik wist eerst niet zeker of ik het niet te overdreven vond, omdat ook de emoties heel heftig aanvoelde. Toch vond ik het gaandeweg het verhaal wel beter worden.

Wat ik een beetje miste was hoe Eylin en Abigail het in de jaren ertussen hebben gedaan behalve braaf doen wat moet. Ik miste vriendschappen, bepaalde passies en wat dat betreft ook een setting. Aan de andere kant is de bunker bewust heel klinisch gehouden. Het is voor mij gewoon heel lastig voorstellen dat mensen dit pikken.

Voor mij was het vooral het bovennatuurlijke element dat mij als lezer met Verbonden verbond (ha). Het boek geeft vrij veel beschrijvingen aan het begin van het boek en later mochten we gaan ervaren. Toen kwam het bovennatuurlijke ook meer naar voren.

De sfeer van het boek is behoorlijk duister en dat deed het verhaal voor mij ten goede. Er zijn namelijk nog wat dingen vaag, maar door die sfeer bleef het wel interessant: ik heb nergens het gevoel gehad dat ik niet door wilde lezen.

Ik vind het prettig waar het verhaal uiteindelijk heen is gegaan. Dit maakt het dat ik een vervolg op Verbonden ook graag zou willen lezen.

verbonden
three-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Verbonden – Suzanne Roelofs

  1. Gerd van Egdom

    Heb enorm genoten van je boek “verbonden” je word in het verhaal gezogen en je beleefd het mee…..ben zeer naar het vervolg (boek 2)…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.