Vanbinnen en vanbuiten – Corina Onderstijn

Geplaatst op 28 mei 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Vanbinnen en vanbuiten – Corina OnderstijnVanbinnen en vanbuiten Uitgever: Zilverbron | 2016
Genres: Roman, Fantasy
ISBN: 9789463080385
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Wat als het alleen je fouten zijn die je uniek maken? Nomi heeft het allemaal: een appartement in Amsterdam, een lieve familie, een baan bij een internationaal consultancybureau, beestjes in haar hoofd die haar vertellen hoe de wereld werkt en haar grote liefde Fos met wie ze een relatie in hotelkamers heeft. Na een nacht stappen, belandt ze in het stadje binnen in haar hoofd. Het is een plek waar niets werkt zoals het hoort te werken, gevoelens als vruchten aan bomen hangen, een reptielenbrein als orakel wordt vereerd en herinneringen worden bewaakt door een monsterlijke Databees. De weg terug naar de werkelijkheid is moeilijk, maar gelukkig krijgt Nomi hulp van de beestjes en van haar zoesje Biek, een praatgrage jongerenwerker met een voorliefde voor tjap tjoy en rondrijden in haar koekblik van een auto. Onder haar zorg moet Nomi leren toegeven hoe haar perfecte leven ontwricht is.

Op Dutch Comic Con kreeg ik bij de stand van uitgeverij Zilverbron een aantal recensie-exemplaren mee. Hun nieuwste parels die mij waarschijnlijk wel zouden bekoren. Vanzelfsprekend was ik ontzettend benieuwd. Vanbinnen en vanbuiten klonk als een heel bijzonder verhaal geschikt voor alle leeftijden en vol magisch realisme. Kom maar op, dacht ik! Ik had amper nog iets over dit boek gelezen, dus ik had ook geen idee wat ik kon verwachten.

vanbinnen3

Vanbinnen en vanbuiten gaat over Nomi – die ook nog andere namen lijkt te hebben in het boek – een jonge vrouw die alles voor elkaar heeft. Of toch niet? Ze heeft een bijzondere gave; ze ziet lijnen bij mensen. Die lijnen geven haar een klein kijkje in de toekomst; wat de persoon in kwestie van plan is om te doen. Om niet helemaal gek te worden van die lijnen, heeft Nomi beestjes in haar hoofd. Geen parasieten of andere kriebels, maar beesten in alle vormen en maten. Tevens is er wat gebeurd, maar wat? Daar moet je als lezer achter komen.

Laat ik vooropstellen dat ik dit boek erg verwarrend vond. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Je hebt te maken met het heden, maar ook met meerdere vormen van het verleden én ook nog een stuk binnen. Dit duizelde me meteen al. Hoe zat alles nou in elkaar en hoe kon ik onderscheid maken in wat echt is en wat nep? Ik wilde Nomi’s gave heel graag snappen, want het klonk echt ontzettend boeiend.

Het gespring van binnen en naar buiten vond ik verwarrend en vervreemdend. Het voelde zo nu en dan als te veel. Ik denk dat de stukken vanbinnen voor mij de vaart uit het verhaal haalde; ik las ze met minder plezier (ondanks de mooie beschrijvingen) en ik vond het onnodig ingewikkeld. Nee, ik genoot veel meer van de stukken van Biek en Sylvan. Dat voelde zo ontzettend realistisch, dat het boek veel geloofwaardiger werd. Van mij had er nog meer van dat soort momenten in gemogen. Ik denk dat de gave van Nomi dan veel sterker uitgekristalliseerd had kunnen worden. Want dat concept verdiend veel meer aandacht.

vanbinnen

Wat mij betreft hadden er een aantal zaken weggestreept mogen worden, zodat er een betere balans in de fundering zou liggen. Er zit nu zo veel in dat het de mooie beschrijvingen en de goed bedachte aspecten van het verhaal ondersneeuwt. Less is more.

Carina Onderstijn heeft met Vanbinnen en vanbuiten een heel bijzonder boek geschreven. Het is abstract, vervreemdend, maar ergens ook heel realistisch. Als lezer is het moeilijk om je vinger precies op alle gebeurtenissen te leggen, zeker omdat je echt pas aan het einde begint te snappen hoe het nou een beetje werkt. Ik moest geregeld een stuk opnieuw lezen om te snappen wat er gebeurde. De huiselijke situaties waren dan ook een verademing, ook al zaten ook deze vol bijzonder psychologie. Van deze scenes genoot ik het meest, vooral door de ijzersterke dialogen.

Al met al vind ik het concept van Vanbinnen en vanbuiten erg bijzonder, maar denk ik dat het voor mij beter had gewerkt als er geen sprake was van de binnenwereld. De gave waar Nomi mee worstelt is boeiend genoeg om het hele verhaal te dragen, daar zijn geen extra dingen voor nodig.

Een aanrader voor fans van het magisch realisme en mensen die houden van psychologie. Links laten liggen als je absoluut niet tegen verschillende plotlijnen kunt.

vanbinnen2

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Vanbinnen en vanbuiten – Corina Onderstijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.