Vals – Mel Wallis de Vries

Geplaatst op 5 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Vals – Mel Wallis de VriesVals door Mel Wallis de Vries
Ook door deze auteur: Kil
Uitgever: De Fontein | September 2010
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 266
ISBN: 9789026128141
Uitgave: eBook
Goodreads
three-half-stars

Vier vriendinnen logeren in een afgelegen vakantiehuisje, één voor één verdwijnen ze…

Abby, Kim, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

Na het zien van de gelijknamige film, besloot ik dat ik Vals ook wilde lezen. De boeken van Mel Wallis de Vries zijn namelijk immens populair op school en ik moet bekennen dat ik pas één boek van haar gelezen had. De film vond ik superspannend: was het boek dan ook wel leuk?

Abby, Kim, Pippa en Feline zijn vriendinnen en besluiten om in de kerstvakantie samen op vakantie te gaan naar het huisje van Abby’s vader in de Ardennen. Al snel begint het te sneeuwen en raken de meiden ingesneeuwd: geen telefoon, elektriciteit en buren op een paar kilometer afstand. Na een ruzie verdwijnt Kim. De drie meiden denken dat ze naar huis is gegaan. Maar als ook Feline opeens verdwijnt, beginnen Abby en Pippa echt bang te worden. Ze kunnen geen kant op. Wie jaagt er op ze? En kunnen ze elkaar wel echt vertrouwen?

Ik wist dat het boek anders zou zijn. Natuurlijk met dezelfde hoofdpersonen, maar wel met iets andere gebeurtenissen, een andere dader en een ander einde. Ik moet zeggen dat dit mij wel een beetje heeft beïnvloed. Ik wist al wie het gedaan had (een collega zei het me) en ik zag de actrices voor me als de personages. Toen er tijdens het lezen wat werd afgeweken, vond ik dat soms lastig om een plekje te geven, omdat ik in mijn hoofd al zo gewend was aan de gezichten en het gedrag van de meiden uit de film.

Mel Wallis de Vries heeft een vrij oppervlakkige, vlotte en vooral hippe schrijfstijl. Dit sluit echt ontzettend goed aan bij de jeugd van nu. Veel Engelse woorden, de manier van praten; het kwam goed over. Het leent zich ook goed voor de spanning die wordt opgebouwd in het boek.

Naast het mysterie maken de meiden ook allemaal hun eigen tienerproblemen door. Verliefdheid, erbij willen horen, scheidende ouders, alles komt langs. Veel daarvan heeft ook echt invloed op de plot. Dit vond ik goed gevonden en overtuigend.

Vals is een boek vol overdrijvingen. Ze worden ontvoerd, niks werkt meer, ze hebben een jachtgeweer, maar ondertussen proppen ze zich wel vol met chips en koekjes. Ikzelf vind dat ook goed passen bij de tienerdramatiek. Tieners hebben hun prioriteiten immers vaak verkeerd liggen en hebben de neiging om plots iets heel impulsiefs te doen om een andere gebeurtenis te verwerken (plots gaan eten, lachen om iets ergs etc.). Ik hou daarvan, wanneer een auteur daar rekening meer heeft gehouden. Het past namelijk perfect bij de karakters.

Leuk feitje: er is een kort vervolg verschenen onder de titel Vervloekt.

Wat zou jij doen als je net als in Vals, samen met vriendinnen bent ingesneeuwd in the middle of nowhere en een voor een iemand verdwijnt?

Ik heb me wel vermaakt met het lezen van Vals. Ik vond het niet heel diepgaand en wist natuurlijk al wat er ging gebeuren, maar ik vind de manier waarop de meiden zijn neergezet overtuigend en de schrijfstijl erg goed daarbij pakken, zij het dat het wat simpel is. Het was met vlagen oprecht spannend.

Ik heb dit boek gelezen via de Online Bibliotheek.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.