Val – Cis Meijer

Geplaatst op 30 juni 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Val – Cis MeijerVal door Cis Meijer
Ook door deze auteur: Verdoofd
Uitgever: De Fontein | juni 2015
Genres: Young Adult, Jeugd, Thriller
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789026138270
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Na de zomer gaat Liv naar dezelfde highschool in New York als haar urban climbing- en hartsvriendin Sofia. Maar terwijl Liv de weken aftelt, gedraagt Sofia zich op Skype steeds vreemder. Hun laatste telefoongesprek eindigt in ruzie. De volgende dag hoort Liv dat Sofia is omgekomen bij een tragisch ongeval. Liv twijfelt aan Sofia’s doodsoorzaak. Was het echt een ongeluk? Met gevaar voor eigen leven gaat ze in New York op zoek naar de waarheid achter Sofia’s plotselinge dood.

Vorig jaar wist Cis Meijer me te overtuigen met Verdoofd een ijzersterke jeugdthriller. Toen aangekondigd werd dat haar nieuwste boek Val bijna zou verschijnen, was ik meteen enthousiast. Ik was namelijk erg benieuwd waar Cis ons deze keer mee naar toe zou nemen!

Het werd Amerika, waar de 16-jarige Liv na de dood van haar beste vriendin Sofia (die daar woonde), voor een semester naar toe verhuisd. Al snel krijgt Liv steeds meer het idee dat er iets niet pluis is. Was het wel een ongeluk? Is ze misschien vermoord? Stapje voor stapje kijk je met Sofia en Liv mee naar wat er echt gebeurd is.

Zoals jullie weten vind ik het altijd lastig als een Nederlandse schrijver er voor kiest om het verhaal af te laten spelen in een ander land. Amerika is een veel gekozen land, maar dit komt niet altijd even goed uit de verf. Hoewel het jongere lezers niet op zal vallen, vond ik de sfeer helemaal niet zo Amerikaans. Het had net zo kunnen zijn dat het meisje van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde. Daarbij vind ik het zelf nogal onwaarschijnlijk dat een 16-jarige in een studentenhuis mag wonen en mag werken en geen enkele moeite heeft met taal; zelfs smsjes zijn makkelijk aan iedereen te laten lezen. Dat zijn van die dingetjes… Ach ja, misschien moet ik me er maar wat minder druk over maken.

Wat ik leuk vond aan Liv en Sofia is dat ze een aparte hobby hebben. Een stoere hobby, namelijk urban climbing. Dit maakte van Liv niet meteen zo’n braaf en standaard schoolmeisje. Ik vond haar meteen heel erg stoer.

Het verhaal nadert in een vlot tempo de climax en Cis weet de lezer gemakkelijk op het verkeerde been te zetten, toch moet ik eerlijk bekennen dat ik de uiteindelijke afloop al halverwege het boek zag aankomen. De dader verraste me, maar de uitkomst niet. Stiekem vind ik het een sport om van te voren te gokken wie het is.. Het is ontzettend bevredigend als dat blijkt te kloppen. En ik vind het ook een goed einde. Het is kloppend en past bij het leven van Sofia.

Ik vond Val een erg sterke jeugdthriller die ik iedereen kan aanraden. Zeker fans van Helen Vreeswijk, Danielle Bakhuis, Margje Woodrow en Jennefer Mellink zouden de boeken van Cis Meijer zeker moeten oppakken!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Val – Cis Meijer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.