Typewriter – Lotte van den Noort

Geplaatst op 23 december 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Typewriter – Lotte van den NoortTypewriter door Lotte van den Noort
Ook door deze auteur: Unsinkable
Uitgever: Wolf & Dragon | December 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 258
ISBN: 9789082957518
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

In New Orleans is er in 1930 een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad. Abbigail heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo. Zij zijn de laatst overgebleven strijders voor gelijkheid. In het geheim proberen zij de oneerlijke leiders van de stad uit te schakelen en zo New Orleans in ere te herstellen.

Het dagelijkse leven van Abbigail is gevuld met vermommingen en gevaarlijke missies, waarnaast ze haar grote geheim moet bewaren voor haar medeverzetsstrijders. Alsof dat al niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met de onuitstaanbare, arrogante Jae Hawkins.

Wanneer het bestuur van de stad de verzetsstrijders op de hielen zit, besluit de leider van Monte Carlo de schuilplaats om te bouwen tot een groots casino. Alles lijkt volgens plan te gaan, tot er duistere geheimen aan het licht komen. Lukt het Abbigail om haar geliefde stad weer veilig te maken? En waarom ziet Jae er opeens zo irritant aantrekkelijk uit, gebogen over zijn nieuwe typemachine?

Zo nu en dan lees ik niet alleen boeken die als boekvorm in mijn kast staan, maar word ik ook door auteurs gevraagd of ik hun boek wil proeflezen voordat ze het naar een uitgever sturen. Ik vind dit altijd een hele eer en toen ik door Lotte van den Noort benaderd werd om haar boek Typewriter te lezen, was ik erg benieuwd. Een historisch boek dat zich afspeelt in New Orleans én een kick-ass vrouwelijk hoofdpersonage heeft? Kom maar door!

Let op: ik heb dus de oude versie gelezen, waardoor ik bepaalde meningen heb die waarschijnlijk helemaal niet meer van toepassing zijn op het werkelijke boek. Er is namelijk behoorlijk wat veranderd.

In 1930 is de kloof tussen rijk en arm gigantisch en Abbigail (Abbi) heeft zich daarom aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo, die de corrupte leiders van de stad proberen te stoppen en meer gelijkheid in New Orleans te krijgen. Hierdoor duikt ze in een gevaarlijk leven vol vermommingen en gevaarlijke missies. De vermomming gaat zelfs zo ver dat vrijwel alle medestrijders niet beter weten dan dat ze een jongen is! En of het allemaal niet zwaar genoeg is, moet ze ook nog eens samenwerken met de jongen die ze niet uit kan staan: Jae Hawkings. 

Wat jullie misschien niet van mij weten is dat mijn zusje in New Orleans heeft gestudeerd en dat ik ook in deze stad heb mogen rondlopen. Ik was dan ook heel erg benieuwd of ik iets van die bijzondere sfeer zou terug proeven in Typewriter. New Orleans is namelijk niet zomaar een random Amerikaanse stad; het is getekend door een vrij heftig verleden, een enorme mix van culturen en toch wel een heel andere houding. Denk muziek, denk typisch eten, maar ook criminaliteit en gevaar voor bijvoorbeeld orkanen. 

Ik heb dit boek dus proef gelezen, dat betekent dat er bepaalde dingen verandert kunnen zijn sinds de laatste keer dat ik het boek las. Volgens Lotte, de schrijfster, is dit zeker het geval, dus bepaalde elementen uit mijn recensie kunnen onjuist zijn.

Persoonlijk vond ik Typewriter best een aardig verhaal, maar niet perse een young adult waarin de personages een kenmerkende groei doormaken en ook niet perse een historisch verhaal wat de tijdgeest ademt. Ik zal proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel. 

Hoewel Abbi, Jae en Paul heus wel een Young Adult leeftijd hebben, komen ze voor mij niet zo over. Sterker nog, ik denk dat het overtuigender was geweest als ze ouder waren geweest en dit meer een roman was geworden. Er hadden wat heftigere dingen kunnen plaatsvinden wanneer de personages wat ouder waren geweest wat in mijn ogen beter was geweest voor het verhaal. Ik vond de perosnages nu namelijk wat plat. Zeker de vele randpersonages, die voor mij veelal niet meer waren dan kartonnen borden, hadden wat meer body mogen hebben, meer uitwerking. Het waren er nu zo veel; het had wat compacter gemogen waardoor onderlinge relaties meer ruimte konden krijgen. 

Vervolgens dat gekke woord; tijdgeest. Tijdgeest is een typische sfeer die past bij een bepaald tijdperk. Nu zaten er wel wat elementen in het boek, maar het had van mij nog wel een wat stevigere fundering mogen hebben. Veel elementen voelen als toegevoegd om alles maar te kunnen verantwoorden, dan dat er specifiek is gekozen voor deze tijd en plek. Neem als voorbeeld de drooglegging; je merkt aan het lezen dat de auteur veel moeite gehad heeft om dit te verwerken in het verhaal. Liever had ik gezien dat dit het vertrekpunt was geweest, of dat er een andere locatie was gepakt. Want laten we eerlijk zijn; tijdens het lezen waan je je niet perse in New Orleans. Het had elke willekeurige stad kunnen zijn! Waar is de gumbo? Waar is de jazz? Waar zijn de trams? Waar is de diversiteit aan afkomst? Ik miste dit een beetje. Maar wie weet heb je er geen last van wanneer je niet in New Orleans bent geweest of weinig afweet van deze tijd. 

Ondanks mijn kritieken is het niet zo dat Typewriter een slecht boek is. Het leest prima weg, bevat de nodige actie en boort een genre aan waar nog niet heel veel over te lezen is voor young adults. De meeste historische verhalen die wij binnen het YA aanbod tot ons krijgen is of oorlog of middeleeuws, dus dan is dit een fijne frisse wind. 

Typewriter had van mij nog wel wat dieper in de cultuur van New Orleans mogen duiken om echt overtuigend te zijn. 

Ik vind het belangrijk om kritisch te blijven, maar zoals ik heb aangegeven heb ik niet het uiteindelijke boek gelezen, dus het kan zijn dat een aantal van mijn punten wel zijn aangescherpt en dat mijn kritiek dus onterecht is. Ik hoop echter dat mijn punten je hebben geprikkeld om zelf te ervaren of Typewriter wat voor jou is. Het boek is onlangs uitgegeven bij de nieuwe uitgeverij Wolf & Dragon en zal vast vele harten winnen. 

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Typewriter – Lotte van den Noort

  1. Ah wat zonde! Ik ken New Orleans vooral van the Originals, maar was ook juist benieuwd omdat ik dan een boek in die sfeer wil lezen. Maar, ik zag ook dat het een enemies to lover element had wat ik stiekem ook altijd wel leuk vind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.