Tweestrijd (WitchWorld-legenden #1) – Ton Theunis

Geplaatst op 29 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Tweestrijd (WitchWorld-legenden #1) – Ton TheunisTweestrijd door Ton Theunis
Serie: WitchWorld-legenden #1
Uitgever: De Kring | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 383
ISBN: 9789462970489
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

In het jaar 753 na Chr. wordt de zestienjarige jonkvrouwe Elaine door haar ouders, de graaf en gravin van Berlichem, naar het klooster gestuurd om te leren lezen en schrijven. Daar ontmoet ze Pippijn, jonker van Doornick, en zijn schildknaap Ivar. De drie raken bevriend.

Op een dag redt Elaine het leven van de trol Toerio. Ze wint daarmee een eeuwige vriendschap, al beseft ze dat dan nog niet. Ook ontmoet ze de ruwe, strenge monnik Bonifacius, de stichter van het klooster. Hij is met zijn gezelschap ridders op doorreis naar het noorden, het mistige, gevaarlijke moerasgebied in waar niemand graag komt en waarover mysterieuze, enge verhalen de ronde doen.

Via Toerio verneemt ze al snel van het tragische lot dat Bonifacius heeft getroffen. Elaine roept haar vader te hulp en ook die trekt met zijn ridders en soldaten het gebied in, op zoek naar de verdwenen monnik. Als bericht van hem uitblijft, neemt Elaine haar boog en pijlen en haar trouwe paard, en gaat met Toerio en haar vrienden op zoek naar haar vader. Ze beleven grote avonturen, die uiteindelijk leiden naar een enorm, geheimzinnig kasteel. Daar wacht een duistere, meedogenloze vrouw het meisje op...

Een aantal weken geleden werd ik benaderd met de vraag of ik interesse had in een recensie-exemplaar van het boek Tweestrijd, wat het eerste deel van de WitchWorld legenden was. Nu lees ik op facebook wel iets over WitchWorld en ben ik altijd snel geïntrigeerd door dit soort concepten. Daarnaast sprak het boek me ook enorm aan, dus zodoende. Onlangs las ik het boek en ik moet zeggen; het smaakt naar meer!

tweestrijd

Tweestrijd gaat over de 16-jarige jonkvrouwe Elaine. Zij wordt door haar ouders voor een opleiding naar een klooster gestuurd. Daar ontmoet ze een aantal andere tieners, maar op een gegeven moment ook de trol Toerio. Als er een monnik langs het klooster komt, die later verdwijnt in het mistige land, weer Elaine zeker dat er iets vreselijk mis is. Ze roept de hulp van haar vader (en diens manschappen) in, niet wetend dat ze daarmee ook het noodlot op zichzelf afroept.

tweestrijd3

Hoewel Tweestrijd zich afspeelt in de 8e eeuw, is het een erg toegankelijk verhaal geworden. De wereld waarin Elaine leeft is een soort alternatief verleden; Flevoland bestaat in deze wereld al en is een heel mysterieus land. Dat vind ik slim gekozen, want het themapark WitchWorld komt bij kasteel Almere. Dit maakt het boek meteen onderscheidend. Tevens nodigt het ontzettend uit naar het park, terwijl het park nog niet eens open is!

Toch zijn er ook een aantal punten die mij minder aantrokken. Hoewel ik een heel fantasierijk verhaal vond vol sfeer (die weer heel passend was), vond ik Elaine niet altijd even overtuigend. Ze gedraagt zich absoluut niet als een 16-jarige. Ik zou haar avontuurlijke karakter hoogstens op 14 hebben geschat. Daarnaast had ik soms het gevoel dat er teveel in het boek werd gestoken. Het voelde soms heel zwaar aan, alsof ik heel veel nieuwe dingen moest blijven onthouden. Ik snap heel goed dat Tweestrijd tevens een soort introductie dient te zijn voor de setting van WitchWorld, maar ik had de indruk dat bepaalde elementen teveel naar voren werden gehaald.

tweestrijd2

Hiermee bedoel ik dat de hoofdlijn van het verhaal voor mij pas erg laat echt op gang kwam. En dat er veel personages geïntroduceerd ‘moesten’ worden. Ik denk dat bepaalde aspecten beter in een ander verhaal hadden terug kunnen komen. Voor mijn gevoel zaten er stukken in het verhaal die overbodig waren om de setting te snappen. Dat betekent niet dat ze ook overbodig zijn, maar voor mij had het wat minder gemogen. Maar he, wie weet genieten anderen juist van al die details. Je krijgt wel heel veel verhaal voor je geld.

Tweestrijd is fantasierijk boek vol spannende momenten. Ik weet zeker dat de boeken in combinatie met het themapark een gulden vondst is.

Ik vind het gaaf dat Tweestrijd onderdeel is van een groter plan en dat het zich afspeelt op een plek die in het verleden nog niet bestond. Niet alle personages vond ik even overtuigend, maar het geheel nodigt uit naar meer.

tweestrijd4

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.