Truthwitch (The Witchlands #1) – Susan Dennard

Geplaatst op 11 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Truthwitch (The Witchlands #1) – Susan DennardTruthwitch door Susan Dennard
Ook door deze auteur: Windwitch
Serie: The Witchlands #1
Andere boeken in deze serie: Windwitch
Uitgever: Macmillan | Januari 2016
Genres: Fantasy, High Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 440
ISBN: 9781509825028
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

The first in the Witchlands series, Truthwitch by Susan Dennard is a brilliantly imagined coming-of-age story perfect for fans of Robin Hobb, Sarah J. Maas and Trudi Canavan. In a continent on the edge of war, two witches hold its fate in their hands. Young witches Safiya and Iseult have a habit of finding trouble. After clashing with a powerful Guildmaster and his ruthless Bloodwitch bodyguard, the friends are forced to flee their home. Safi must avoid capture at all costs as she's a rare Truthwitch, able to discern truth from lies. Many would kill for her magic, so Safi must keep it hidden - lest she be used in the struggle between empires. And Iseult's true powers are hidden even from herself. In a chance encounter at Court, Safi meets Prince Merik and makes him a reluctant ally. However, his help may not slow down the Bloodwitch now hot on the girls' heels. All Safi and Iseult want is their freedom, but danger lies ahead. With war coming, treaties breaking and a magical contagion sweeping the land, the friends will have to fight emperors and mercenaries alike. For some will stop at nothing to get their hands on a Truthwitch.

Hoewel ik geen echte volger van buitenlands boekenblogs en booktubers ben, volg ik op twitter en instagram wel weer een groot aantal buitenlandse blogs, schrijvers en uitgevers. Hierdoor blijf ik toch een beetje op de hoogte van alle hypes, zonder dat ik echt extra tijd kwijt ben aan het lezen van blogs (of kijken van filmpjes). Een van de boeken die ik veelvuldig langs zag komen was Truthwitch. En het was vooral de Amerikaanse cover die me trok (en rara welke cover ik dus niet heb). Ook het verhaal sprak me aan, dus besloot ik me te wagen aan deze nieuwe hype.

De wereld waarin Safiya en Iseult (tja, high fantasy namen) leven, lijkt een beetje op de onze, maar is toch anders. De wereld bestaat uit koninkrijken die een soort gedwongen vrede onderling hebben, maar waar er duidelijk heel veel spanning heerst. Ook zijn er mensen met magie. Allerlei soorten magie, van elementaire magie tot aan treadwitches.. tot aan de truthwitch. Safiya is een truthwitch en kan daarom leugen van waarheid onderscheiden. Een politiek erg aantrekkelijke en zeldzame gave, waardoor deze jonge vrouw constant op de vlucht is.

Het vluchten speelt een centrale rol in het boek. Er zit een constante vaart achter het verhaal. Soms vond ik het te snel en gehaast overkomen. Ik kon me door het rondtrekkende element niet echt hechten aan de setting en ook kon ik me daarom ook niet echt inleven in de personages. Het voelde alsof ik constant aan het rennen was, terwijl ik liever even zou gaan zitten om Safiya en Iseult even goed te leren kennen. Dit geeft het boek toch een bittere nasmaak.

De wereld waarin de meiden leven voelt heel erg aan als een soort wereld die paralel loopt aan de onze, maar dan in de klassieke historische high fantasy setting. De magie is ontzettend origineel, omdat er heel veel mogelijkheden zijn. Firewitches zouden strijders kunnen zijn, maar ook helers. Ieder heeft zo zijn talent en dit maakt de wereld wat complexer. Die complexiteit komt ook naar voren in de vele politieke spanningen, waar je natuurlijk mee te maken krijgt, omdat je met de meiden mee vlucht.

Ondanks het gevlucht is het boek afwisselend. Niet alleen Safiya krijgt een stem, maar ook Iseult en de badguy. Elk personage heeft zo zijn eigen problemen en hordes om te nemen en dit komt goed naar voren. Dat juich ik dan wel weer aan in het boek. Ook de onderlinge verbonden (treads) vond ik een tof element. Van mij had dat element wel meer naar voren mogen komen. Over het algemeen heb ik het boek ervaren alsof alles even belangrijk werd gemaakt.

Ik vind dit boek ontzettend lastig om te peilen. Aan de ene kant vond ik het te snel gaan, aan de andere kant was ik blij met het ontbreken van inkakmomenten. Een ene kant snap ik de hype, aan de andere kant waren mijn verwachtingen te hoog. Aan de ene kant vind ik de vorm van magie echt mega tof, aan de andere kant draagt het bij aan onnodige complexiteit door de vele verschillende aspecten in het boek, die allen als even belangrijk worden ervaren. Aan zowel negatief of positief punt kan ik constant een maar hangen, wat ik lastig vind.

Ondanks al deze punten is het een boek met boeiende personages en met elementen die ik echt heel sterk vond, maar waar ik ook twijfels bij heb. Mijn verwachtingen waren nogal hoog, waardoor het boek het niet helemaal heeft weten waar te maken. Toch is het een high fantasy vol met actie, wat wel weer een sterk punt is. Geen eeuwenlang gezemel waarin alles tot in den treuren wordt uitgelegd; je moet het boek maar gewoon ervaren. Voor de liefhebbers van Sarah J Maas en Maria V Snyder.

Foto 07-02-16 10 26 54

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Truthwitch (The Witchlands #1) – Susan Dennard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.