The Exact Opposite of Okay – Laura Steven

Geplaatst op 8 maart 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

The Exact Opposite of Okay – Laura StevenThe Exact Opposite of OKAY door Laura Steven
Uitgever: Electric Monkey | Maart 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9781405288446
Uitgave: Paperback, ARC
Goodreads
four-stars

Izzy O’Neill is an aspiring comic, an impoverished orphan, and a Slut Extraordinaire. Or at least, that’s what the malicious website flying round the school says. Izzy can try all she wants to laugh it off – after all, her sex life, her terms – but when pictures emerge of her doing the dirty with a politician’s son, her life suddenly becomes the centre of a national scandal. Izzy’s never been ashamed of herself before, and she’s not going to start now. But keeping her head up will take everything she has...

Op YALC had ik het geluk dat ik precies naast de kraam stond toen er een aantal ARCs (vooruitexemplaren) werden uitgedeeld van The Exact Opposite of OKAY. Het omslag sprak me aan en ik had het gevoel dat dit boek nog wel eens een hype kon gaan worden. Pas toen de Nederlandse vertaling en het bezoek van auteur Laura Steven aan YALFest werd aangekondigd, herinnerde ik me plots dat ik dit boek ook nog had liggen. Toen Annabel ook nog eens enthousiast bleek, besloot ik het boek snel te gaan lezen.

Izzy is een heel gewoon 18-jarige high school student met een intense passie voor het schrijven van scripten en cabaret. Ze is verder niet bijster slim, ziet er niet heel bijzonder uit en heeft een paar fijne vrienden. Izzy is ook helemaal okay met haar eigen seksualiteit. Maar na een feestje waarbij ze met twee jongens het bed in duikt, zal alles veranderen. Iemand heeft een blog opgezet over haar seksuele uitingen en de hele wereld moet maar weten dat ze een hoer is. Een slet. Als ook haar naaktfoto viral gaat, staat Izzy’s leven compleet op z’n kop.

De thematiek in The Exact Opposite of OKAY is behoorlijk van deze tijd; hoe vaak gebeurt het wel niet dat een meisje in alle vertrouwen een naaktfoto naar een jongen stuurt en deze uitlekt. Izzy overkomt dit ook, maar bij haar gaat de slut-shaming nog een stukje verder. En dat is de kracht van dit boek; in haar manuscript (het is een soort dagboek/boekmanuscript) lees je haar belevingen en lees je waarom het zo belachelijk is dat vrouwen of preutse tutten zijn, of slettebakken, maar dat jongens vaak niet in de problemen komen. Izzy is sterk, een doorzetter en een tikkeltje feministisch.

Dat het boek feministisch zou zijn, vond ik eerst wel een drempel; vaak wordt een boek dan zo beladen. Bij The Exact Opposite of OKAY had ik daar eigenlijk geen last van. Ik vond het namelijk erg sterk dat zo’n taboe in de maatschappij bespreekbaar werd gemaakt. Met een flinke dosis humor ook.

Die humor past bij Izzy. Ze geeft op een gegeven moment ook aan dat humor haar manier van overleven is. Waar ik het soms iets te vond, vond ik het meestal erg gevat en erg passen. Ik kon me Izzy voor me zien.

Het boek deed me op sommige vlakken denken aan Piper Perish. Ook hier heeft het personage geen probleem met seks, een vriendschap die onder druk komt te staan en een creatieve droom die uiteen lijkt te spatten. En het is ook een soort dagboek.

De plot van dit boek is misschien niet het meest vernieuwende, maar ik vond het wel fijn hoe Izzy was. Ze is niet preuts, weet dat ze domme fouten heeft gemaakt en heeft een verfrissende kijk op de wereld. Een kijk die meer jonge vrouwen mogen aannemen. De manier waarop de auteur op deze manier kritiek levert op de maatschappij sprak me bijzonder aan en voor ik het wist was ik door het boek heen.

Vlot en maatschappelijk, The Exact Opposite of OKAY zet je meerdere malen aan het denken over de rol van seks in de maatschappij.

The Exact Opposite of OKAY deelt rake klappen uit aan de kijk op jonge vrouwen en hun seksualiteit in de maatschappij. Met humor, een flinke dosis zelfspot en vooral situaties die veel te veel tieners tegenkomen beleef je hoe Izzy de strijd tegen de wereld en vooral zichzelf aangeeft. Een boek over seksualiteit, vriendschap en een vleugje feminisme. Extra credits voor de Harry Potter-referenties en Betty.

PS. Dit boek verschijnt binnenkort in het Nederlands onder de titel: Alles behalve oke.

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “The Exact Opposite of Okay – Laura Steven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.